Dzūkų žinios

Žuvinto biosferos rezervatas turi naują direktorių

Dalintis:
Žuvinto biosferos rezervato direktorius Paulius Čeponas. (Žuvinto BRD nuotr.)

Rita Krušinskaitė

Nuo birželio pabaigos Žuvinto biosferos rezervatui pradėjo vadovauti marijampolietis Paulius Čeponas, pakeitęs ilgametį direktorių Arūną Pranaitį.

36 metų P. Čeponas yra baigęs Vilniaus universiteto Ekologijos ir aplinkotyros magistro studijas. Jis anksčiau dirbo Marijampolės savivaldybėje vyriausiuoju ekologu, vėliau vadovavo tos pačios savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui.

Su pirmąja Lietuvos saugoma teritorija, Žuvinto biosferos rezervatu, P. Čeponas susipažino dar besimokydamas mokykloje, kai ten lankėsi su klase. Jau tada jį sudomino paukščių Lietuvos Meka. „Myliu Lietuvą, myliu jos gamtą, mane visada domino neliesti jos kampeliai, todėl vėliau, renkantis, ką studijuoti, tai turėjo lemiamos įtakos“, – pasakoja naujasis Žuvinto rezervato direktorius.

Vienas mėgstamiausių naujo direktoriaus posakių: „Gera tai, kas gera gamtai“. Juo, sako P. Čeponas, vadovausis ir eidamas rezervato vadovo pareigas, didžiausią dėmesį skirdamas gamtai, jos išsaugojimui.

Darbas Žuvinto rezervate P. Čeponui naujas etapas, naujas iššūkis ir didžiulė atsakomybė administruojant šią itin svarbią saugomą teritoriją. Todėl vieni pirmųjų jo žingsnių yra susipažinimas su direkcijos veikla, tyrimais, darbais. Paskui seks paieškos galimybių, kaip patobulinti direkcijos veiklą. „Mano tikslas – išsaugoti tai, kas jau sukurta, padėti gamtai nesikeisti“, – tvirtina P. Čeponas.

Anot naujojo direktoriaus, rezervato statusas ir tikslas – esamų natūralių vertybių išsaugojimas ir sunykusių atkūrimas. Gamtinių procesų reguliavimas ar keitimas jau būtų žmogaus kišimasis į natūralią ekosistemą, todėl bendrąja prasme apie pasikeitimus kalbėti dar anksti, pirmiausia reikia atidžiai ir atsakingai susipažinti su esama situacija, o tik vėliau atlikus analizę priimti sprendimus dėl permainų, jei tokios bus reikalingos.

Laisvalaikiu P. Čeponas domisi senoviniais automobiliais, bitininkyste. Anksčiau turėjo 10 avilių, dabar liko kelios šeimos. „Bitininkystė man liko daugiau pramoginiu užsiėmimu, nes laiko šiam pomėgiui lieka vis mažiau, tačiau medaus pirkti nereikia, juo dar ir draugus pavaišinu“, – pasakoja P. Čeponas.

Alytaus, Lazdijų ir Marijampolės rajonuose išsidėstęs Žuvinto rezervatas – pirmoji Lietuvos saugoma teritorija. Kol kas tai vienintelis biosferos rezervatas Lietuvoje, įrašytas į UNESCO programos „Žmogus ir biosfera“ pasaulinį biosferos rezervatų sąrašą. Žuvintas taip pat įrašytas į Ramsaro konvencijos saugomų teritorijų sąrašą, jam suteiktas „Natura 2000“ teritorijos statusas. 

Žuvinto pelkė ir ežeras – unikali Lietuvos šlapynė, kurioje karaliauja natūrali gamta ir laukiniai paukščiai. Seklus ežeras – viena svarbiausių vietų retųjų rūšių paukščiams, kitiems gyvūnams bei grybams ir augalams. Jis apima Žuvinto ir Amalvos pelkių kompleksus, į vakarus nuo Žuvinto esančius Buktos mišką ir Žaltyčio ežerą bei pelkes aplink jį.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: