Dzūkų žinios

A. Margelis: „Sveikinu Druskininkų merą – akių operacijos vyks Druskininkuose“

Dalintis:

Kodėl samdomi ligoninės darbuotojai vedžioja rajono politikus už pavadėlio? Lazdijuose vyksta keisti dalykai. Kai rajono politikai nori sudaryti sąlygas pritraukti užsienio investicijas ir modernias technologijas į rajoną, jų pačių pasamdyti darbuotojai ieško būdų ne kaip padėti tai padaryti, bet – kaip to nedaryti. Geriausiai tą iliustruoja situacija dėl Lazdijų ligoninės patalpų nuomos lenkų medicinos bendrovei „Katarakta“. Vietoj to, kad ligoninė ieškotų būdų, kaip išsaugoti šią progresyvią medicinos bendrovę Lazdijuose, jos darbuotojai nuolat kaišioja pagalius į investicijų vežimą ir vedžioja rajono valdžią už pavadėlio. Panašu, kad Lazdijų politikai iki šiol taip ir nesuvokė esminio klausimo, jog Lazdijams labiau reikia „Kataraktos“ nei šiai privačiai bendrovei Lazdijų.

Daug kartų prašė pratęsti sutartį

Jau penkerius metus Lazdijų ligoninėje patalpas nuomojusi ir ten akių operacijas atlikusi lenkų kapitalo bendrovė „Katarakta“, pasibaigus patalpų nuomos sutarčiai, kreipėsi į savivaldybę dėl nuomos sutarties pratęsimo.

„Katarakta“ ne kartą kreipėsi į savivaldybę, tarybos narius, prašydama sudaryti sąlygas Lazdijų ligoninėje atlikti akių operacijas ir teikti kitas medicinines paslaugas. Nors ligoninės taryba nepritarė tokiai bendrovės veiklai, tačiau savivaldybės tarybos nariai teigiamai vertino UAB „Katarakta“ veiklą ir ieškojo būdų, kaip sudaryti sąlygas bendrovei ir toliau veikti Lazdijuose.

Praėjusį mėnesį vykusiame Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdyje merė Ausma Miškinienė pripažino, jog šis klausimas labai svarbus ir reikia surasti būdų, kad ši bendrovė liktų Lazdijuose. Ji teigė, jog net du kartus buvo kreiptasi į Lazdijų ligoninę, kad šios atstovai savivaldybei pristatytų reikiamus dokumentus sprendimo projektui rengti, tačiau iki šiol savivaldybė tokių dokumentų nesulaukė.

„Tai skubus reikalas, todėl gali būti, jog šauksime neeilinį tarybos posėdį, kad apsvarstytume šį klausimą“, – liepą sakė merė.

Ligoninės vadovybė leido sau ir toliau vilkinti dokumentų pateikimą savivaldybei. Tik po griežtų tarybos narių pastabų praėjusią savaitę reikiami dokumentai buvo gauti ir savivaldybės administracijos darbuotojai parengė sprendimo projektą dėl ligoninės patalpų nuomos.

Veiklos administratorė pateikė akibrokštą

Praėjusią savaitę buvo sušauktas neeilinis tarybos posėdis, kad būtų priimtas sprendimas skelbti viešą ligoninės patalpų nuomos konkursą.

Tačiau prieš pat tarybos posėdį paaiškėjo, jog ligoninės vadovus dėl objektyvių aplinkybių pavaduojantys asmenys nesiteikė taip lengvai pasiduoti ir kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, prašydami išaiškinti, ar galima savaitgaliais išnuomoti ligoninės operacinę.

Gautas Akreditavimo tarnybos atsakymas nudžiugino kai kuriuos ligoninės atstovus ir sustabdė tolesnį šio klausimo svarstymą savivaldybės taryboje, o valdančiosios koalicijos tarybos narius sutrikdė, išmušė ryžtą, ir šis klausimas liko nesvarstytas.

Įdomu tai, kad į Sveikatos apsaugos ministeriją kreipėsi ne ligoninės vadovai, bet nuo praėjusių metų rugsėjo ligoninėje dirbanti teisininkė Evelina Adaškevičienė, kuri prisistato esanti Lazdijų ligoninės veiklos administratorė. Derėtų pastebėti, jog Lazdijų ligoninės struktūroje, kuri skelbiama ligoninės interneto svetainėje, tokios pareigybės nėra. Tai kaip ji ten atsirado?

Redakcijos duomenimis, E. Adaškevičienė ne vienerius metus dirbo Marijampolės ligoninėje ir ten vadovavo teisės ir personalo reikalams.

Dar viena įdomi detalė yra ta, jog ta pati E. Adaškevičienė yra Seimo nario, konservatoriaus Lino Šlušnio patarėja teisės klausimais.

Nors kai kurie tarybos nariai ragino šį klausimą svarstyti ir priimti sprendimą, tačiau dauguma pritarė merės siūlymui šio klausimo svarstymą nukelti vėlesniam laikui, kai bus išsiaiškintos ministerijos pateikto atsakymo teisinės aplinkybės.

Įdomu, kokį dar ėjimą yra parengusios ligoninės vyriausioji slaugytoja ir teisininkė, kad jokių prašalaičių šioje įstaigoje neatsirastų?


Apie susidariusią situaciją kalbamės su rajono savivaldybės tarybos opozicijos lyderiu Artūru Margeliu.

– Kaip vertinate situaciją dėl ligoninės atstovų veiksmų dėl dar kartą atidėto sprendimo priėmimo?
– Tai mentaliteto problema. Kai kurie žmonės, dirbantys ligoninės administracijoje, nieko nenori pas save įsileisti ir tampa uždari – nori lyg Kinų siena apsitverti ir galvoti, kad yra pirmaujantys. Todėl tokios pastangos ir tokios pasekmės. Jei įstaigos steigėjas nesugeba priimti rajonui svarbių sprendimų, tai sunku ką ir pridurti. Kodėl samdyti darbuotojai siunčia rajono vadovus ant trijų raidžių ir rašo tokius raštus į ministeriją? Nenoriu būti blogu pranašu, bet šios ligoninės ateitis kabo ant plauko. Matydamas tai, kas ten vyksta, manau, jog po Naujųjų metų ten neliks pusės paslaugų, tai reiškia, kad reikės atleisti ir apie pusę Lazdijų ligoninės darbuotojų. Tiek metų saugojome ligoninę, tačiau panašu, kad dabar jos nebeliks, nes neliks paslaugų, neliks skyrių. Neliks ir lenkų medicinos, kuri visai nekonkuruoja su ligoninės paslaugomis. Matau konservatyvų ligoninės darbuotojų požiūrį. Tai rimta problema, progreso stabdis. Vyresni mūsų ligoninės medikai sako, kad čia Margelio interesas, bet tai nesąmonė, nes viskas daroma rajono ligonių labui.

– „Katarakta“ jau dirbs Druskininkuose?
– Taip. Jau susitarė. Druskininkai su didžiuliu malonumu priėmė „Kataraktą“. Galėjo lenkai ir toliau dirbti Lazdijuose, o dabar dirbs tik Druskininkuose. Druskininkų meras puikiai supranta, kad tai yra investicijos. Ne nuomos pinigų kiekis nulemia naudą, bet tai, kad atsiranda tokia paslauga, kad vietiniams žmonėms čia patogu operuotis, o iš kitos pusės tai – medicininis turizmas, Lenkijos pacientai čia atvyksta kartu su savo artimaisiais, apsistoja Lazdijų viešbučiuose, perka maistą ir t. t., taip palikdami savo pinigus Lazdijų rajone.

– Kokią matote šios situacijos atomazgą?
– Sakau tiesiai šviesiai – Lazdijuose „Kataraktos“ jau neliko. Tie garsūs lenkų medikai, mokslų daktarai, kurie anksčiau atvažiuodavo operuoti į Lazdijus, dabar jau yra Druskininkuose.

– Ar tiesa, kad dėl „Kataraktos“ palaikymo sulaukėte grasinimų?
– Buvo skambučių iš keistų telefono numerių. Anonimai sakė: „Linkėjimai nuo lenkų, neprastūmei įstatymo“ arba „Lenkų tankai nepraeis“. Nekreipiu į tai dėmesio, nors anksčiau su tuo nebuvau susidūręs.

– Kaip atrodo, ar nėra sisteminio veikimo prieš „Kataraktą“, ar tai nėra sąmokslas?
– Manau, kad tai posovietinio mąstymo pasekmė. Yra žmonių, kurie nesupranta, kas yra privati medicina ir kaip ji veikia rinkos ekonomikos sąlygomis. Buvo ilgai kovota, kad lenkų ligonių kasų pinigai pas mus ateitų, o mes dabar jų atsisakome. Modernių metodų, prestižo, darbo vietų, mokesčių – visko mes atsisakome. Tai provincinis mąstymas. Dar yra ir pavydo aspektas: „Tie lenkai daugiau už mus uždirba“. Gali taip atsitikti, jog vieną rytą taip galvojantys žmonės atsibus ir supras, kad jų pačių jau nebereikia. Operacijų sumažėjo, skyriai bus uždaryti. Ir liks Lazdijai prie suskilusios geldos.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: