Dzūkų žinios

Pasižvalgykime po Dzūkiją nuo apžvalgos bokštų

Dalintis:

Rita Krušinskaitė

Mūsų šalyje nėra aukštų kalnų ir nuo jų atsiveriančių kerinčių vaizdų, tačiau įspūdingų, žvilgsnį užburiančių gamtos vaizdų ir Lietuvoje nestinga, ypač jei į tą grožį žvelgi iš paukščio skrydžio – apžvalgos bokšto.

Į dangų besistiebiantys apžvalgos bokštai – vieni patraukliausių turistinių objektų, sutraukiantys daug lankytojų iš Lietuvos bei užsienio, reprezentaciniai tam tikros vietovės simboliai, ne tik atskleidžiantys kraštovaizdžio grožį, bet ir patys dėl išskirtinių konstrukcijų ir architektūros yra tapę kraštovaizdžio dalimi.

Pirmieji aukštesni nei 15 metrų apžvalgos bokštai vaizdingiausiose valstybės saugomose teritorijose pradėjo kilti 2010 metais. Šiandien Lietuvoje saugomose teritorijose yra 32 skirtingų aukščių ir formų kraštovaizdžio apžvalgos bokštai. Ir nors kiekvienas jų kitoks – paskirtis ta pati, unikali galimybė gėrėtis nepakartojamais gamtos vaizdais įvairiais metų laikais.

Dzūkijos regione pastatyti šeši apžvalgos bokštai.

Merkinės apžvalgos bokštas.

MERKINĖS APŽVALGOS BOKŠTAS

Dešiniajame Nemuno krante Varėnos rajone, Merkinės pakraštyje įsikūrusiame Zakavolių kaime stovintis architekto Arvydo Gudelio suprojektuotas Merkinės apžvalgos bokštas yra vienas gražiausių saugomose Lietuvos teritorijose.
Dzūkijos regioninio parko teritorijoje esantis 26 metrų aukščio bokštas harmoningai įsikomponuoja į pušyną, kuriame stovi, tarsi ištirpsta jame. Metalinės kūginės kolonos primena išlakius medžių kamienus, o 15 ir 25 metrų aukštyje įrengtos netaisyklingos formos apžvalgos aikštelės – jų lajas. Todėl apžvalgos bokštas švelniai vadinamas „Pušų gojeliu“.
Iš apžvalgos aikštelių atsiveria Dzūkijos nacionalinis parkas. Galima pasigrožėti miškuose skendinčiu Merkinės miestelio vaizdu, pamatyti iškilusią XVII a. architektūros paminklo – Merkinės Švč. Mergelės Marijos dangun ėmimo bažnyčios, krašto muziejaus smailę, tolumoje nusidriekusias Merkio slėnio pievas, pasigėrėti Merkinės piliakalniu, Nemuno ir Merkio santaka., Pastraujo sala.

Metelių apžvalgos bokštas. (www.pamatyklietuvoje.lt nuotr.)

METELIŲ APŽVALGOS BOKŠTAS

15 metrų Metelių regioninio parko apžvalgos bokštas stovi Lazdijų rajone, tarp Dusios ir Metelio ežerų.
Medinėmis sijomis apjuostos metalines bokšto konstrukcijos primena nendrių ryšelį, gražiai įsikomponuoja į šio Dzūkijos kampelio kraštovaizdį.
Nors Metelių bokšto aukštis atitinka žemiausio apžvalgos bokšto kriterijus, jo aukščio pakanka, kad galėtum pamatyti įstabaus grožio Metelių kraštovaizdžio draustinį ir beveik visą Metelių kaimą, Papėčių piliakalnį, šlapią Kemsinės pievą, kur veisiasi retų rūšių gyvūnai, Metelio ežero platybes bei dalį vadinamos Dzūkijos jūros – Dusios ežero. Gegužės mėnesį čia retkarčiais galima išgirsti duslų didžiojo baublio baubimą.
Gamtos ir gyvūnijos mėgėjai gali gėrėtis Metelio ežere esančia Gulbių įlanka, kurioje migracijos metu susirenka apie 200 įvairių rūšių gulbių, daugiausia – gulbių nebylių.
Vienus retus paukščius lankytojai gali stebėti iš apžvalgos bokšto aikštelės, kitus – per žiūronus, o norintys geriau susipažinti su ežerine raine, antimi rude ar baliniu vėžliu akis gali paganyti Metelių regioninio parko lankytojų centre.
Nuo ankstyvo pavasario ir iki vėlyvo rudens iš bokšto patogu stebėti Metelio ežero vandens paukščius. Įspūdingiausios stebėjimo akimirkos, leidžiančios susipažinti su paukščių gyvenimu, popietės ir vakaro valandomis.

Veisiejų apžvalgos bokštas.

VEISIEJŲ APŽVALGOS BOKŠTAS

Šalia Veisiejų miesto, Lazdijų rajone, prie Snaigyno ežero Kailinių kaime, iškilęs Veisiejų apžvalgos bokštas. Jis taip pat 15 metrų aukščio, todėl priskiriamas prie žemiausių apžvalgos bokštų. Tačiau žvelgiant į nuo apžvalgos aikštelės atsiveriančius vaizdus, belieka tik gėrėtis ir grožėtis jais.
Iš vienos pusės žvilgsnį traukia vingiuoti Snaigyno ežero krantai, trys miškais apaugusios salos, iš kitos pusės – Veisiejų panorama.
Bokšto geometrija nesudėtinga, tačiau architektūra išskirtinė. Bokštas primena taurę ar vėjo sūkurį. Ant truputį pasvirusių kolonų rato įrengta apžvalgos aikštelė, į kurią veda sraigtiniai laiptai.

Puvočių apžvalgos bokštas.

PUVOČIŲ APŽVALGOS BOKŠTAS

Puvočių apžvalgos bokštas, esantis Varėnos rajone, Dzūkijos nacionaliniame parke tarp Merkinės ir Marcinkonių kaimo, kol kas pats aukščiausias Dzūkijos regione. Jo aukštis 30 metrų arba kaip 10 aukštų namo.
Bokštas išskirtinis ne tik aukščiu. Puvočių apžvalgos bokšto aikštelė įrengta aukštai virš miškų iškilusiame mobiliojo ryšio bokšte, į aikštelę veda siauri metaliniai laipteliai, primenantys ratu besisukantį siaurą balkoną.
Nuo apžvalgos aikštelės atsiveria neaprėpiami tarsi jūra banguojantys Varėnos rajono miškai ir tarp jų įsikūręs vaizdingas etnografinis Puvočių kaimelis.

Čepkelių apžvalgos bokštas.

ČEPKELIŲ APŽVALGOS BOKŠTAS

Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato teritorijoje Marcinkonių kaime, Varėnos rajone, stovi 18 metrų aukščio Čepkelių raisto apžvalgos bokštas.
Nuo apžvalgos aikštelės atsiveria vaizdas į vieną seniausių ir unikaliausių Lietuvos miško pelkių, mišku apaugusias žemynines kopas, reliktinius ežerus, vertingą ir retą gyvūniją ir augaliją.
Į bokštą veda pusantro kilometro ilgio pažintinis takas. Einant šiuo taku, galima susipažinti su Čepkelių raistu, jo augmenija, o jei pasiseks, ir gyvūnija.
Norintys aplankyti šią unikalią teritoriją privalo pasirūpinti rezervato direkcijos leidimu.
Šiuo metu dėl infrastruktūros avarinės būklės Čepkelių raisto mokomasis takas uždarytas.

Žuvinto apžvalgos bokštas. (Žuvinto BRD nuotr.)

ŽUVINTO APŽVALGOS BOKŠTAS

Maždaug 10 metrų aukščio Žuvinto rezervato apžvalgos ir paukščių stebėjimo bokštas stovi Aleknonių kaime, Alytaus rajone. Į jį veda gamtos takas, besidriekiantis nuo Žuvinto gamtinio rezervato lankytojų centro.
Antrame medinių konstrukcijų bokštelio aukšte įrengta uždara apžvalgos aikštelė, skirta stebėti paukščiams. Viduje galima rasti įdomios informacijos apie paukščius, o iš bokštelio pasižvalgyti po Žuvinto gamtinio rezervato platybes ir iš arti pamatyti paukščių gyvenimą, pasiklausyti jų balsų.
*


Daugiau informacijos apie tai, ką matome nuo apžvalgos bokštų, galima rasti netoli jų įrengtose šalies nacionalinių ar regioninių parkų lankytojų centrų ekspozicijose.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: