Dzūkų žinios

Rajono moksleiviai naujuosius mokslo metus pradės mokyklose

Dalintis:
Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius.

Rugsėjo 1-oji jau beldžiasi į duris. Kitą savaitę prasidės naujieji mokslo metai. Semtis žinių pasiruošęs didžiulis būrys rajono moksleivių. Kokia bus naujoji mokymo tvarka rajono mokyklose, informavo Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius. Džiugi žinia ta, kad moksleiviai mokslo metus pradės klasėse, ugdymas vyks kontaktiniu būdu, nors ir laikantis tam tikrų saugumo sąlygų.

Rajono švietimo įstaigos galės organizuoti ir Rugsėjo 1-osios šventes.

Ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas

Organizuojant ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą, bus maksimaliai laikomasi grupių izoliacijos principo. Vaikai turės nuolat lankyti tą pačią grupę. Bendros veiklos kelioms vaikų grupėms negalės būti organizuojamos.

Pasak vedėjo, reikės išnaudoti visas galimybes ugdymą organizuojant lauke. Pedagogai tą pačią dieną galės dirbti tik vienoje grupėje. Organizuojant kontaktines švietimo pagalbos specialistų konsultacijas, jos turės būti teikiamos individualiai ar vienu metu dirbama tik su tos pačios grupės vaikais.

„Mokymo įstaigos patalpos turės būti vėdinamos ir dezinfekuojamos. Sudarytos sąlygos rankų higienai ir dezinfekcijai. Matuojama vaikų, juos atlydinčių asmenų ir į darbą atvykstančių darbuotojų temperatūra. Sergantys vaikai nebus priimami į grupę. Darbuotojai ir kiti suaugusieji privalės dėvėti kaukes ugdymo paslaugų teikimo vietoje uždarose patalpose“, – sakė Dalius Mockevičius.

Pradinis, pagrindinis ir vidurinis ugdymas

Pradinis, pagrindinis ir vidurinis ugdymas irgi bus vykdomas kontaktiniu būdu, laikantis nustatytų saugumo taisyklių. Pradinukams dėvėti kaukių nereikės, o pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokiniai uždarose patalpose dėvės nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kt.). Taip pat kaukes turės dėvėti mokytojai, kiti švietimo įstaigų darbuotojai. Nedėvėti kaukių leidžiama mokiniams ir mokytojams, kai jie sportuoja lauke. Taip pat neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei. Jiems rekomenduojama nešioti veido skydelį. Vežant mokinius autobusais, vyresni nei 6 metų vaikai privalės dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

Neformalusis švietimas

Dalius Mockevičius teigė, kad neformalusis mokinių švietimas padeda moksleiviams tobulėti, įgyti naujų žinių, atskleisti savo kūrybiškumą, todėl mokyklose jis vyks ir pandeminiu laikotarpiu, laikantis nustatytų saugumo reikalavimų. Šios veiklos bus organizuojamos kontaktiniu būdu uždarose vietose, kai grupėje bus iki 30 vaikų. Jei vaikų daugiau, galės dalyvauti tik pasiskiepiję, persirgę arba reguliariai besitestuojantys. Buslaikomasi grupių izoliacijos principo, užtikrinant, kad vaikai nuolatos dalyvautų tos pačios grupės veiklose. Užsiėmimai, veiklos būtų vykdomos taip, kad būtų išvengta skirtingų grupių vaikų kontakto. Tarp užsiėmimuose dalyvaujančių mokinių, kai tai leidžia veiklos organizavimo ypatumai, turės būti išlaikomas ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas. Patalpos, kuriose vykdomi užsiėmimai, bus išvėdinamos prieš atvykstant vaikams ir kiekvienos pertraukos metu. Dažnai liečiami paviršiai (ugdymo priemonės, durų rankenos, durų rėmai, stalų paviršiai, kėdžių atramos, laiptinės turėklai, elektros jungikliai ir kt.) bus valomi ne rečiau kaip 2 kartus per dieną. Jei užsiėmimams bus naudojamas inventorius, jis turės būti išvalomas ir dezinfekuojamas po kiekvieno panaudojimo.

„Užsiėmimuose dalyvaujančių vaikų sveikatos būklė turės būti stebima. Nustačius, kad vaikui pasireiškė ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymiai, apie jo būklę būtina informuoti tėvus (globėjus, rūpintojus). Primenu, kad visiems darbuotojams ir vyresniems nei 6 metų vaikams bus privaloma dėvėti kaukes“, – tvirtino Dalius Mockevičius.

Galimybė testuotis

Visose mokyklose bussudaromos sąlygos pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokiniams savanoriškai testuotis dėl COVID-19 ligos vienu iš mokyklos pasirinktų būdų (kaupinių ar greitaisiais antigenų testais). Dėl testavimo būdo apsispręs mokykla. Vaikai, esant tėvų sutikimui, testuosis mokykloje, kuri aprūpins testais. Siekiant saugios aplinkos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose, rekomenduojama atlikti aplinkos paviršių testavimą PGR tyrimo metodu.

Neįgijusiems imuniteto darbuotojams Vyriausybės nustatyta tvarka privaloma reguliariai testuotis. Pagal šių metų kovo mėn. nustatytą Vyriausybės tvarką, nepasiskiepiję ir nepersirgę švietimo įstaigų darbuotojai, dirbantys kontaktinį darbą, turės prieš grįždami į darbą ir vėliau periodiškai kas 7–10 dienų testuotis.

„Nugalėti ligą bendromis pastangomis padėtų aktyvus skiepijimasis, todėl savanoriškai skiepytis rekomenduojama mokiniams nuo 12 metų bei to padaryti dar nespėjusiems mokytojams“, – sakė rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas.

Lazdijų r. sav. inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: