Dzūkų žinios

Ar senos nuoskaudos sutrukdė rajono valdžiai pagerbti Krikštonių šventę?

Dalintis:

Po ilgų ir audringų konfliktų su bendruomenės pirmininke ir diskusijų su Lazdijų rajono valdžia Krikštonių krašto patriotai, inteligentai, išsilavinę kraštiečiai Bronius Kašelionis ir Vytautas Janulevičius pagaliau įvykdė savo pareigą tėviškei – atidengė ir inauguravo atminimo kompleksą, skirtą savo gimtajam miesteliui. Šalia kardinolo Sigito Tamkevičiaus inicijuoto kryžiaus Krikštonių centre atsirado du paminkliniai akmenys: vienas jų skirtas svarbiausioms Krikštonių istorijos datoms įamžinti, kitas – vietos partizanų atminimui.

Šventę organizavo alytiškiai

Šių paminklų atidengimo šventė įvyko rugsėjo pradžioje, per garsiuosius Mergelės Marijos sveikatos atlaidus, kurie kasmet į Krikštonis sutraukia šimtus apylinkių gyventojų ir šio krašto išeivių.

Keista, tačiau šventėje nedalyvavo nė vienas Lazdijų rajono valdžios atstovas, nors kai kurie iš jų buvo davę pažadą, o renginio oficialiąją ir koncertinę programą užpildė ne Lazdijų, bet Alytaus kolektyvai ir gimnazistai.

Vienas iš paminklo statytojų, B. Kašelionis, įsitikinęs, jog Lazdijų valdžia šventėje nedalyvavo dėl metų senumo konflikto su paminklo iniciatoriais.

„Buvo graži šventė. Seniūnaičio iniciatyva buvo sutvarkytas takelis prie kryžiaus ir paminklų, pasodinta gėlių. Į kitą vietą iškėlė skelbimų lentą. Buvo daug žmonių. Kardinolas S. Tamkevičius pašventino paminklus, padėkojo mums už prasmingą iniciatyvą. Buvo kviesta Lazdijų rajono valdžia, bet niekas neatvyko. Buvo moksleivių iš Alytaus, dalyvavo šauliai, net du chorai. Šauliai padėjo vainiką, padainavo chorai. Tie kolektyvai ne iš Lazdijų. Mums keista, kad Alytus mums padeda, o Lazdijai ne. Kodėl jie nenori su mumis kalbėtis?“ – retoriškai klausė B. Kašelionis.

Tęsiasi „šaltasis karas“?

Pašnekovas prisiminė, jog konfliktas dėl paminklų prasidėjo pernai, kai, anot jo, Krikštonių bendruomenės pirmininkė Lena Švetkauskienė „organizavo invaziją“. Tada į Krikštonis privažiavo valdžios atstovų, kurie nurodinėjo, kur paminklą statyti.

„Mus tai labai papiktino, menkystos pradėjo nurodinėti, ką turime daryti. Metus tęsiasi tas „šaltasis karas“. Dabar paminklai pašventinti, tai jų niekas nejudins, nebus tuščių kalbų. Skverelis prie kelio turi savo veidą“, – sakė B. Kašelionis.

Jis pripažino, jog su dabartiniu Alytaus miesto savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėju V. Valūnu, kuris prisidėjo prie šventės organizavimo, juos sieja sena draugystė, kuri prasidėjo kartu dirbant vienoje iš savivaldybėje suburtų darbo grupių.

„Kai rajono valdžia pasikeitė, tai mes atsisakėme toje grupėje dalyvauti. Esame labai dėkingi V. Valūnui už tai, kad jis alytiškių pastangomis padėjo Krikštonyse sukurti šventę“, – džiaugėsi B. Kašelionis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: