Dzūkų žinios

Kompostu patręšta dirva atsidėkoja gausiu derliumi

Dalintis:
Iš atliekų pagamintas kompostas tinka įvairius žemdirbystės būdus besirenkantiems ūkininkams. (Lizdų ūkio archyvo nuotr.)

Atsinaujinančiu žemės ūkio užsiimanti Jūratė Caserta kartu su vyru Simonu iš savo lysvių jau ima pirmąjį derlių. Pavasarį ūkininkauti pradėjusi pora džiaugiasi užderėjusiomis morkomis, cukinijomis, porais ir kitomis daržovėmis.

Į savo daržo lysves pavasarį jie parsivežė žaliųjų atliekų komposto iš Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro kompostavimo aikštelės.

„Nusipirkome 20 tonų. Iš pradžių svarstėme maišyti jį su dirvožemiu, kaip patariama, tačiau paskui nusprendėme formuoti lysves pagal atsinaujinančio žemės ūkio rekomendacijas. Viršutiniam sluoksniui pylėm kompostą, apačioje dėjome kartoną, tarplysviuose – medžių skiedras. Derlius buvo geras – visą vasarą mėgavomės natūraliai užaugintomis daržovėmis ir žiemai jų turėsime pakankamai, ir parduoti dar liks“, – pasakojo Jūratė.

Ji džiaugėsi, kad įsigiję jau paruošto geros kokybės žaliojo komposto galėjo greičiau pradėti daržininkystę, daugiau laiko skirti ūkio infrastruktūrai ir kitoms jo šakoms kurti.

Rudenį į savo ekologinį Lizdų ūkį jiedu su vyru vėl planuoja parsivežti komposto. Kitokio neieškos – rinksis tą patį, jau pasiteisinusį, iš žaliųjų atliekų pagamintą Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Takniškių padalinyje.

Čia gaminamas kompostas iš maisto ir žaliųjų atliekų. Iš maisto atliekų pagamintas kompostas turi daugiau vertingų medžiagų, o nuo šiol jame – ir gerokai mažiau priemaišų.

Joms atskirti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras įsigijo mobilų būgninį komposto sijotuvą. Juo sijojant iš maisto atliekų pagamintą kompostą atskiriamos 12 milimetrų dydžio priemaišos.

Pagal projektą „Esamos komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros  pritaikymas maisto/virtuvės atliekų apdorojimui Alytaus regione“ bus įsigyta ir daugiau įrenginių, kuriais iš komposto bus atskiriamos dar smulkesnės priemaišos, likutinės plastiko dalelės, smulkūs akmenys, smulkios stiklo, keramikos ir kitos priemaišos. 

„Mūsų pagamintas kompostas yra labai paklausus. Jį noriai perka ir ūkininkai, ir daržininkai mėgėjai, ir įmonės. Visi išbandžiusieji įsitikina, kad tai – puiki trąša. Parduodame visiškai subrendusį, ekologišką kompostą“, – pasakojo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Rūšiavimo centrų padalinio vadovas Linas Brazauskas.

Kiekvienos pagaminto komposto partijos mėginiai yra tiriami Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Agrocheminių tyrimų laboratorijoje. Tyrimų rezultatai patvirtina, kad tiek iš žaliųjų, tiek iš maisto atliekų pagamintas kompostas yra kokybiška natūrali trąša, kuri įterpta į dirvožemį jį pagerina.

Komposto gamybos procesas trunka 3–4 mėnesius. Tad nusprendus juo patręšti dirvą, nereikėtų atidėlioti.

Komposto įsigyti galima Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Technologijų parke Karjero g. 2, Takniškių kaime, Alytaus rajone bei savivaldybės teritorijoje esančioje kompostavimo aikštelėje. Telefonas pasiteirauti 8 (616) 81016.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: