Dzūkų žinios

Pamokos ten, kur tvarkomos atliekos. Kviečiame į virtualią kelionę!

Dalintis:

Pamokos gali vykti ne tik klasėse ar namuose. Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras (ARATC) kviečia ir į pamokas atliekų tvarkymo technologijų parke. Čia laukia užsiėmimai ne tik realybėje, bet ir virtualioje klasėje, kuri savo veiklą pradeda šį rugsėjį.

Klasė įrengta Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų parke. Nors pati klasė nauja, naujų baldų jai nebuvo pirkta – panaudota tai, kas rasta daiktų mainų punktuose ir jų centre „TikoTiks“.

Ant kūrybiškai atnaujintų baldų klasėje įsitaisę mokiniai, užsidėję virtualios realybės akinius, leidžiasi į virtualią kelionę po atliekų tvarkymo technologijų parką. Šioje kelionėje juos lydi trys smagūs personažai: robotukas Kipis, linksmuolė Bakterija ir išmintingas berniukas Mainukas.

Jie pasakoja apie atliekų tvarkymo sistemą, įrenginius, aiškina, kaip tvarkomos skirtingos iš žmonių surinktos atliekos, kiek daug jų susidaro ir kiek darbo reikia įdėti, kad jos kuo mažiau terštų aplinką, kad žmonių išmesti daiktai būtų toliau naudojami ar perdirbami.

Tokia virtuali pažintis su atliekų tvarkymu vaikams gerokai įdomesnė ir saugesnė.

„Kai prieš pustrečių metų pradėjome vykdyti aplinkosaugines, edukacines veiklas, viena jų buvo ekskursijos po atliekų tvarkymo technologijų parką. Tačiau jame nuolat vyksta gamybos procesai, veikia daug įrenginių ir, rodydami, kaip jie veikia, nuogąstaudavome dėl judrių vaikų saugumo. O vaikai nuolat skųsdavosi, kad „čia smirdi“, – pasakojo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė Agnė Jučienė.

Virtualus filmukas vaikams – naujausia, bet toli gražu ne vienintelė edukacija, patraukliai pristatanti daugeliui ne itin patrauklią atliekų tvarkymo sistemą, su kuria susipažinusieji nustemba pamatę, kokie kiekiai atliekų yra surenkami ir atvežami čia tvarkyti.

Pakartotinio daiktų naudojimo centre veikia kūrybinės dirbtuvės, kurių metu mokomasi iš senų, išmestų daiktų sukurti, pagaminti naujus. Organizuojamos atliekų rūšiavimo varžybos, pamokos, viktorinos tiek atvykusiems į technologijų parką, tiek nuotoliniu būdu.

Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio specialistės įvairias veiklas organizuoja ir nuvykusios į įmones, įstaigas, dalyvaudamos renginiuose. Nors daugelis žmonių turi įvairių nuostatų atliekų tvarkymo klausimais, naujos žinios, naujos patirtys šias nuostatas keičia. Žinoma, į gerąją pusę.

„Pradėjus rengti įvairias veiklas, organizuoti edukacijas ir kviesti į jas žmones, reakcijų buvo įvairių. Vieni norėjo išbandyti, kiti žiūrėjo atsargiai, o kai kas – ir įtariai. Dar nemažai žmonių tebėra įsitikinę, kad atliekų rūšiavimas yra tik deklaratyvus, o paskui išrūšiuotos atliekos supilamos visos kartu ir nieko daugiau su jomis nedaroma. Vienas žmogus prisipažino net užlipęs pažiūrėti, ar atliekas surenkančiame automobilyje yra atskiri skyriai skirtingoms atliekoms, ir įsitikino – jie yra“, – pasakojo aplinkosauginio ugdymo specialistė Vaida Undzėnienė.

Anot jos, kai žmonės savo akimis pamato atliekų tvarkymo procesą, jie ima geriau suvokti ne tik jų tvarkymo apimtis, bet ir atliekų vengimo, rūšiavimo svarbą.

Prasidėjus rugsėjui, ARATC Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio specialistės kviečia visas regiono švietimo, ugdymo įstaigas bei įmones ir organizacijas kreiptis dėl aplinkosauginių veiklų, kurios gali vykti tiek „TikoTiks“ centre, tiek mokyklų kiemuose, parkuose, tiek kitose netradicinėse vietose. Kūrybinės antrinio dizaino dirbtuvės, aplinkosauginiai tyrimai, eksperimentai būna įdomūs ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems.

Suaugę žmonės neretai įsivaizduoja, kad jie jau viską žino ir moka, o štai, pavyzdžiui, rūšiavimo varžybų metu paaiškėja, kad daugelis nežino, kur mesti popierinę servetėlę (į maisto atliekas, o jei jos atskirai nerenkamos – į mišrias atliekas) ar ką daryti su iš krosnies išimtais pelenais (juos pirmiausia reikia atvėsinti ir mesti į mišrių atliekų konteinerį).

Ir vaikai, ir suaugusieji nustemba pamatę, kiek gražių ir gerų dalykų galima sukurti iš senų, išmestų daiktų. Edukacijų metu iš jų kuriami paveikslai, vazonai, pieštukinės, siuvamos prijuostės, iš senų laikraščių lankstomi maišeliai dovanoms, iš tekstilės atliekų gaminamos vaškuotos pakavimo servetėlės.

„Daug naujų įdomių idėjų gimsta ir užsiėmimų metu, kai žmonės įsitikina, kad seni daiktai gali tapti naujų atradimų ir įkvėpimo šaltiniu. Todėl visus kviečiame neskubėti pirkti, apsikrauti daiktais, o išmokti kūrybiškai panaudoti tai, ką turime“, – kviečia V. Undzėnienė.

Visi edukaciniai užsiėmimai Alytaus regiono įmonėms, įstaigoms, bendruomenėms yra nemokami.

Dėl norimų aplinkosauginių veiklų, edukacijų, veiklų kreiptis galima į ARATC aplinkosauginio ugdymo specialistę Vaidą Undzėnienę el. paštu vaida.undzeniene@alytausratc.lt.

Daugiau informacijos apie pakartotinio naudojimo veikas galima rasti sekant socialinio tinklo „Facebook“ paskyrą „TikoTiks“.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: