Dzūkų žinios

Aktyvios bendruomenės devizas: „Turime išsaugoti Stebulius mūsų vaikams ir vaikaičiams“

Dalintis:
Neseniai Stebuliuose buvo pastatytas stiebas, kurio viršuje suplevėsavo Lietuvos valstybės istorinė vėliava. Netrukus kaimo centre baigsis didžiulės pavėsinės, skirtos bendruomenės renginiams, statybos.

Tuo metu, kai visa šalis skambina pavojaus varpais dėl nykstančio, prasigėrusio, apleisto Lietuvos kaimo ir prašo šalies vadovų imtis kokių nors veiksmų Lietuvos kaimui išsaugoti, iniciatyvūs vietos bendruomenių žmonės, nelaukdami pagalbos iš valdžios, patys imasi saugoti ir gražinti savo kaimus.

Viena iš jų – Stebulių kaimo ateities bendruomenė, kuri pilna pačių įvairiausių idėjų ir planų, projektų tam, kad Stebuliuose būtų gera gyventi, kad į kaimą norėtų sugrįžti iš jo išvykusieji, kad Stebuliai nedingtų iš Lietuvos žemėlapio.

Baigia įgyvendinti projektą

Neseniai Stebuliuose buvo pastatytas stiebas, kurio viršuje suplevėsavo Lietuvos valstybės istorinė vėliava. Netrukus kaimo centre baigsis didžiulės pavėsinės, skirtos bendruomenės renginiams, statybos.

Bendruomenės pirmininkas Mantas Jančiukas pasakojo, jog bendruomenė laimėjo Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) paskelbtą projektų konkursą, tai ir sudarė galimybes investuoti į bendruomenės viešąją infrastruktūrą.

„Bendra projekto vertė – per 5 tūkst. eurų. Didžiąją sumos dalį skyrė NMA, dar 12 proc. prisidėjo savivaldybė, likusieji pinigai – mūsų bendruomenės. Mes statome lauko pavėsinę ir įrengėme vėliavos stiebą. Pavėsinė skirta bendruomenės renginiams, kad kaimo žmonėms ir mums patiems būtų patogiau susirinkti draugėn. Iki šiol rinkdavomės pas mane namuose, o dabar turėsime viešą erdvę, bus daug patogiau“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkas.

Pagal projektą pavėsinė bus labai erdvi – 3 metrų pločio ir 9 metrų ilgio, ten bus sumontuotos dvi uždaros sienos nuo didesnio vėjo. Jis bus skirta bendruomenės lauko renginiams.

Anot bendruomenės pirmininko, pavėsinėje bus ir baldų. Dalis jų bus stacionariai pritvirtinti, kitus, esant reikalui, bus galima perkelti į kitas vietas ar išnešti, kai reiks erdvę transformuoti.

Šiuo metu Stebulių bendruomenė vienija per 50 narių.

„Bendruomenė pasiteisina, ji vienija tuos žmones, kurie nori būti kartu. Jei mes norime būti kartu, tai kodėl nesiburti? Tas oficialus statusas duoda pliusų – galima rašyti projektus, į organizaciją visi žiūri rimčiau. Šis mūsų projektas yra pirmasis, manau, kad parengsime ir daugiau projektų, nes turime daug ambicingų planų“, – sakė bendruomenės pirmininkas.

Pirmą kartą Stebulių ateities bendruomenė susirinko 2019 m. liepos mėnesį. Šiuo metu bendruomenė vienija apie 50 narių. (Nuotr. iš „Dzūkų žinių“ archyvo)

Nori išsaugoti ir puoselėti kaimą

Aktyvi Stebulių bendruomenės narė Rita Sabestinienė sakė, jog bendruomenės tikslas – išgražinti ir išsaugoti Stebulius, kad kaimas nenumirtų.

„Stebiu kiekvieną kaimo trobą, kad ji tik nebūtų tuščia. Man didelis džiaugsmas, kai matau, kad kas nors nusiperka mūsų kaime sodybą ar sugrįžta į kaimą ir pradeda tvarkyti namą, teritoriją. Labai džiaugiuosi, kad pas mus kaime nėra tokių liūdnų vaizdų kaip kitur, kai stovi tuščios, apleistos sodybos su išdaužytais langais, pas mus kiekvienas namas apgyvendintas, ir žmonės stengiasi tvarkytis aplinką ir namus. Mūsų kaimas netuščias“, – kalbėjo Rita.

Ji pastebėjo, kad kaimui labai reikia viešosios erdvės, kurią bendromis pastangomis būtų galima puošti. Moteris teigė, jog būtų labai puiku, jei iš Stebulių kaimo išėję žmonės, jų vaikai ar vaikaičiai pasisodintų kaimo viešojoje erdvėje savo medį, augalą, kurį galėtų atvažiavę pažiūrėti.

„Norime, kad į kaimą sugrįžtų mūsų žmonės. Su gražiais prisiminimais, jei ne gyventi, bent nors pasižiūrėti, iš kur jie kilę“, – svarstė R. Sabestinienė.

Nori sutvarkyti viešąją erdvę

Ji pasakojo, jog viešajai kaimo erdvei yra skirti 46 arai. Planuojama viename kamputyje pasodinti beržynėlį, gal ir ąžuoliukų ir gėlyną, padaryti gražią erdvę, kad nereiktų rinktis privačioje sodyboje, bet susitikti viešoje, jaukioje kaimo erdvėje.

„Tai bus viso kaimo, viso mūsų krašto erdvė. Norime sukurti gražią vietovę. Mums rūpi, kad mūsų kaimas būtų išskirtinis, ne toks, kaip kiti kaimai. Smagu, kad žmonės mus palaiko, padeda. Kai buvau maža mergaitė, tai Stebuliai klestėjo. Norime, kad tas kaimas ir toliau gyvuotų, nes matome daug pavojų jam sunykti. Kas pasirūpins, jei ne patys. Jei nieko neprašysime, tai nieko negausime“, – svarstė Rita.

Moteris pasakojo gaunanti žinučių iš užsienyje gyvenančių tėviškėnų, kurie teigia, jog jei sugrįš į Lietuvą, tai tik į Stebulius, nes jiems patinka Stebulių bendruomenės aktyvus veikimas, siekiant išsaugoti kaimą.

„Labai gerai, kad kaimą tvarko tie, kas čia gimė ir gyvena, kurie nesiruošia iš čia niekur išeiti. Mes ir sukūrėme Stebulių ateities bendruomenę, nes matėme, kad kaimui bus šakės. Vaikai matys mūsų darbo pradus, jie jaus atsakomybę, kad kaimas išliktų ir būtų žinomas“, – kalbėjo R. Sabestinienė.

Po 5-erių metų Stebuliai minės kaimo 100-metį, šia proga bendruomenė turi įvairių planų ir projektų. Gali būti, jog garbingos sukakties proga vyks visų stebuliečių suvažiavimas.

„Tas projektukas, kurį laimėjome, yra menkas, bet tai – žingsnis į priekį. Plevėsuoja vėliava, tai iškart smagiau. Netekome mokyklos, parduotuvės, medpunkto, bibliotekos, nieko neliko. Jei nieko nedarysime, tai bus viskas baigta. Man reikia, ne tik kad mano sodyboje būtų gražu, bet kad ir visame kaime būtų gražu“, – kalbėjo aktyvi Stebulių bendruomenės narė.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: