Dzūkų žinios

Alytaus hospisas jau pasiruošęs teikti paslaugas

Dalintis:

Rita Krušinskaitė

„Laukiame, kada bus sutvarkyti visi dokumentai ir Alytaus hospiso dienos stacionaras galės pradėti teikti specializuotą paliatyviąją pagalbą sunkiai sergantiems Alytaus miesto ir rajono gyventojams. Iki šiol ambulatorinę paliatyviąją pagalbą ligoniams namuose jau septyneri metai teikia VšĮ „Tėviškės namai“ personalas“, – sakė VšĮ „Tėviškės namai“ vadovas Eimantas Balaika.

Alytus taps pirmuoju miestu, kuriame VšĮ „Lietuvos hospisas“ artimiausiu metu atidarys savo filialą – Alytaus hospisą su dienos stacionaro veikla. Tikimasi, kad kiek vėliau Dzūkijos sostinėje pradės veikti ir stacionarus hospisas, siūlantis dar daugiau paslaugų. Kol kas stacionarūs hospisai veikia Vilniuje ir Klaipėdoje.

Alytaus hospisas įsikūrė buvusio vaikų darželio patalpose Daugų g. 5A. Beveik dviejų šimtų kvadratinių metrų erdviose, šviesiose patalpose bus teikiama paliatyvioji pagalba, ligoniai turės poilsio erdves, galės užsiimti edukacinėmis veiklomis ar panirti į maldą nedidelėje koplytėlėje, kurią papuošia Šv. Kazimiero parapijos klebono Ryčio Baltrušaičio dovanotas Šv. Kryžiaus paveikslas, Ulonų seniūnaičio Petro Sabaičio radinys – Kristaus kančios graviūra, o netrukus koplytėlę pasieks Švč. Dievo Motinos Globos ikona.

Be atnaujintų patalpų, primenančių namų aplinką, bus įrengtas ir kiemelis – nutiesta nauja šaligatvio danga, kuria bus galima patogiai privažiuoti prie pat hospiso, artimiausiu metu atsiras suoliukai, scena. Tai suteiks galimybę ir ligoniams, ir sveikiems žmonėms įsitraukti į bendruomeninę veiklą.

Anot Alytaus hospiso vadovės Daivos Gudzinevičienės, hospisas skirtas žmonėms, kuriems diagnozuota nepagydoma liga. „Dienos centre pagalbą kasdien galės gauti iki dešimties pacientų. Čia nepagydomomis ligomis sergantiems gyventojams ir jų artimiesiems nemokamai bus teikiamos kompleksinės paliatyviosios pagalbos paslaugos – medicininės, socialinės, psichologinės ir dvasinės paslaugos. Taip pat bus teikiamas maitinimas, organizuojamos įvairios užimtumo veiklos. Į dienos centrą pacientai bus atsivežami jiems patogiu metu, pvz., ryte, o vakare parvežami namo „Tėviškės namų“ bendruomenei priklausančiu greitosios pagalbos automobiliu, kurį užpernai padėjo įsigyti Dzūkijos LIONS klubas ir Alytaus krašto verslininkai. Hospise dirbantiems specialistams talkins savanoriai“, – apie būsimą veiklą pasakojo E. Balaika.

Anot jo, hospiso dienos centras suteiks galimybę ligonį namuose slaugantiems artimiesiems kiek pailsėti, žinant, kad ligoniu dienos metu bus profesionaliai pasirūpinta hospise. D. Gudzinevičienė priminė, kad šalia paliatyviosios pagalbos paslaugų dienos centre bus plečiama ir paliatyvioji pagalba ligonių namuose.

D. Gudzinevičienė ir E. Balaika džiaugiasi, kad, steigiant hospisą bei įrengiant jo patalpas, į pagalbą atėjo savanoriai, Alytaus miesto savivaldybė, verslininkai, „Hospice“ paramos fondas, patarimais ir patirtimi pasidalijo partneriai iš užsienio.

„Vadinasi, bendruomenė subrendo tokiai veiklai, žmonės išgirdo žinią, kad kuriamas hospisas, ir ėmė siūlyti paramą ir savanorišką pagalbą. Surinkome per 50 tūkst. eurų paramą ir dar daug dalykų, kurie pinigais neįvertinami“, – kalbėjo E. Balaika.

Šiemet rugpjūčio mėnesį nevyko tradicinė bendruomeninė akcija „Vidurnakčio eitynės“, bet tai nereiškia, kad ši tradicija nutrūko. Šį kartą „Vidurnakčio eitynės“ vyks Alytaus hospiso atidarymo dieną. „Gal dėl oro sąlygų bus maršrutas trumpesnis, gal bus kitokių pakeitimų, tačiau jos vyks“, – patikino E. Balaika.

Į Alytaus hospisą jau dabar galima kreiptis dėl nemokamų vežimėlių, funkcinių lovų nuomos, socialinės pagalbos paslaugų.

Dėl pagalbos priemonių Alytuje ar ligonių pavėžėjimo paslaugos kreiptis tel. 8 644 87 544.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: