Dzūkų žinios

Ar Lazdijų žmonės kils į kovą už savo ligoninės išsaugojimą?

Dalintis:
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys žmones ramina ir tvirtina – sveikatos reforma būtina, norint gerinti paslaugų kokybę ir jų prieinamumą.

Prasidėjus diskusijoms apie sveikatos apsaugos sistemos reformą, kuri planuoja daugelyje regionų ligoninių naikinti svarbius skyrius, pilietiškai aktyvūs tų rajonų gyventojai atvirai reiškia protestus dėl galimų tokios reformos pasekmių. Lazdijų ligoninėje jau panaikintas Vaikų ligų poskyris, gali būti, kad po reformos ligoninės paslaugų dar sumažės, ten bus teikiamos tik slaugos paslaugos ir teks pagalbos ieškotis Alytuje, Kaune ar Vilniuje. Ar lazdijiečiai suvokia, koks pavojus jiems gresia? Ar sugebės pasipriešinti reformos buldozeriui?

Apie tokį pavojų jau seniai kalba kai kurie Lazdijų politikai, dėl to nerimauja Lietuvos savivaldybių asociacija, tačiau Lazdijų rajono valdžia šiuo klausimu tyli it vandens į burną prisipylusi.

Dėl sveikatos apsaugos sistemos reformos pasipiktinę Jonavos rajono gyventojai išėjo į gatves – žmonės persigandę, kad rajono ligoninė nebegydys susitraumavusių asmenų, vaikų ir besilaukiančių moterų. Gyventojai ir medikai prabilo apie tai, kad patyliukais ruošiamasi uždaryti tris didelius skyrius, o nutikus bėdai pagalbos teks belstis keliasdešimt kilometrų į Kauną.

„Laba diena, bet mes reformomis neužsiimame. Politiką ir reformas vykdo ministerija. Dabar bandoma mūsų rankomis tą ugnelę kurstyti ir padaryti likvidacijas, uždarymus, sujungimus. Lyg mes to norėtume“, – sako savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius. (old.jonava.lt nuotr.)

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys žmones ramina ir tvirtina – sveikatos reforma būtina, norint gerinti paslaugų kokybę ir jų prieinamumą. O savivaldybių asociacija atšauna, kad reforma lyg karšta bulvė mėtoma iš vienų rankų į kitas. „Akivaizdu, kad ministerija supranta, kad tai yra tikrai politiškai jautrus klausimas, ir bando mus kaip dalininkus ir savininkus paversti reformatoriais. Laba diena, bet mes reformomis neužsiimame. Politiką ir reformas vykdo ministerija. Dabar bandoma mūsų rankomis tą ugnelę kurstyti ir padaryti likvidacijas, uždarymus, sujungimus. Lyg mes to norėtume“, – sako savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Keli šimtai jonaviškių, apsiginklavę plakatais, protestavo prieš Jonavos ligoninės reformą. Žmonės piktinosi, mat patyliukais ruošiamasi uždaryti Akušerijos, Pediatrijos, Traumatologijos skyrius. Jaunos mamos baiminasi, kad nutikus bėdai teks belstis į Kauną keliasdešimt kilometrų.

Protestams ruošiasi ir Šakių rajono gyventojai, kurie sužinojo, kad ketinama uždaryti keletą ligoninės skyrių. Dėl būsimosios reformos sunerimę ir Vilkaviškio, Pakruojo, Kauno rajono savivaldybių merai.

O ką apie reformą ir jos pasekmes galvoja lazdijiečiai? Kokia šiuo klausimu yra rajono vadovų strategija? Apie tai, ko gero, geriausiai pasako rajono valdžios pozicija Vaikų ligų poskyrio uždarymo klausimu, kai tyliai buvo pritarta ligoninės vadovybės planui mažiausiai vienerius metus neteikti pediatrijos paslaugų.
Su šia problema jau susidūrė ne vienas lazdijietis, kai tenka pagalbos sergantiems vaikams ieškoti kitų miestų ligoninėse.

Lazdijietė Rasa M. socialiniuose tinkluose pasidalijo savo liūdna patirtimi: „Kol nesusiduri su tokia situacija, tol niekada nepagalvoji, kaip būtų, jei būtų. Šeštadienį dukra susirgo, silpsta akyse, nulekiam į Lazdijų priimamąjį. Ir te, kad nori, vaikų nepriima, vežkit į Alytų. Lekiam į Alytų, nepaisau nei kelio ženklų, nei trikojų, kas minutę atsisukinėju atgal, žiūriu, kaip ji. 40 kilometrų važiuoti atrodė amžinybė. Alytuje priimamasis užkištas, personalas nespėja. Ir taip galvoju: Lazdijų rajonas gana nemažas, vaikų taip pat daug, ligoninė tokio dydžio, o nėra vaikams vietos??? Kaip mes taip nusigyvenom, kad mūsų vaikai neturi vietos! Kažkoks absurdas.“

Lazdijietė Rasa M. socialiniuose tinkluose pasidalijo savo liūdna patirtimi.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: