Dzūkų žinios

Ar S. Skvernelio buriama partija suduos lemiamą smūgį valstiečiams?

Dalintis:

Algimantas Mikelionis

Apie tai buvo ilgai kalbama pašnibždomis, prisidengus delnu burną, bet vis tiek buvo galima pavadinti vieša paslaptimi. Dar valstiečiams būnant valdžioje periodiškai kildavo kalbos apie šios partijos skilimą, bet visus būryje dar laikė lovys. Kai prieš metus rinkimai buvo prapilti, tapo aiškiau nei aišku, kad valstiečiai skils. Žodis tapo kūnu – gal, tiksliau, taps kitų metų pradžioje, kai bus įkurta S. Skvernelio buriama politinė partija.

Dabar mums reikia atsakyti į itin svarbų klausimą: ką reiškia naujos politinės partijos atsiradimas Lietuvos politinėje padangėje? S. Skvernelis aiškiai pasakė, kad jo partija bus centro-kairės pakraipos, tad nesunku prognozuoti, kad nauja politinė jėga pretenduos atimti rinkėjų balsus iš socdemų, valstiečių ir Darbo partijos. Vargu ar jiems pavyks įtikinti dešinįjį rinkėją ir pakerėti savo gražbylystėmis ar kokia nors stebuklinga politine programa. Tiesa, nauja partija gali pretenduoti į dalį rinkėjų balsų, kurie dar nėra apsisprendę, už ką balsuoti kituose Seimo rinkimuose.

Kaip sakė pats S. Skvernelis, jo buriamos partijos tikslas pirmiausia yra perkopti 5 procentų kartelę ir patekti 2024 metais į Seimą. Žinoma, kad ponas Saulius kuklinasi, nes jo norai ir galimybės yra žymiai didesni. Bet, mielieji, nepamirškime, kad metais anksčiau, t. y. 2023 metais, vyks savivaldos rinkimai, kuriuose dalyvaus nauja S. Skvernelio partija. Nors Lazdijų rajono merė A. Miškinienė teigia, kad dar anksti sakyti, ar ji pati ir Lazdijų valstiečių partijos skyrius jungsis prie naujai buriamos S. Skvernelio politinės partijos, bet ši politikė teigiamai vertina dar vienos politinės partijos atsiradimą Lietuvoje ir teigia, kad tokiu būdu padaugės demokratijos ir saviraiškos laisvės Lietuvos piliečiams.

Nors ponia A. Miškinienė yra atsargi ir šiuo atveju neperšokusi griovio nesako op, drįstu prognozuoti, kad valstiečių partijos Lazdijų skyrius taps naujos S. Skvernelio įkurtos politinės partijos dalimi. Tad galima teigti, kad dabar Lazdijus valdantys valstiečiai tapę naujos politinės jėgos dalimi šiai partijai ir suduos stiprų smūgį. Ar tai bus tik nokautas, o gal galingas ir viską žlugdantis nokdaunas, patys pamatysime. Politikoje taip jau pasitaiko, kad stipriausius smūgius gauni ne nuo svetimų ar visiškai kitas vertybes išpažįstančių oponentų, o nuo buvusių savų bendrapartiečių ar net bendraminčių.

Apskritai ateinantys savivaldybių rinkimai virs generaline būsimų Seimo rinkimų repeticija. Tiesa, labai svarbia ir atsakančia į daugybę klausimų. Ar Lazdijų valstiečių partijos skyrius išliks vieningas ir galop nuspręs eiti kartu su Sauliumi, paaiškės labai greitai. Tiesa, jeigu Lazdijų skyrius skiltų ir dalis nueitų su S. Skverneliu, o kita dalis liktų ištikima Ramūnui, tuomet po savivaldos rinkimų užvirtų tikra košė. Tokia, kad pats velnias joje koją nusilaužtų. Bet dar didesnė velniava prasidėtų, jeigu Lazdijų skyrius skils iš karto po kitų metų pradžioje vyksiančio S. Skvernelio partijos susibūrimo, kuriame bus įsteigta nauja partija. Nors ilgą laiką R. Karbauskį itin kritikavo Lazdijų valstiečių vadas B. Rūtelionis, šis politikas yra gana sunkiai prognozuojamas ir jis lieka ta korta kaladėje, kuri gali netikėtai viską sujaukti.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: