Dzūkų žinios

Archyvinių knygrišystės įrišų interpretacijos Veisiejų bibliotekoje

Dalintis:

2021-ieji – Archyvų Lietuvoje minėjimo metai. Įvairiose atminties institucijose saugomi archyviniai rankraštiniai dokumentai, surišti įvairiais būdais. Tai atliko knygrišiai, kurių amato tęstinumas nenutrūkęs ir šiais laikais, o senųjų amatų gaivinimas ir sklaida užtikrina tradicijos tęstinumą, prisideda prie paveldo išsaugojimo.

Įsitraukdama į 2021 m. sukakčių minėjimą, Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka parengė projektą „Archyvinių knygrišystės įrišų interpretacijos Veisiejų bibliotekoje“. Knygrišystė yra senas, gilias tradicijas menantis, sunkus, kruopštumo ir atidumo reikalaujantis amatas, jis nėra plačiai paplitęs. Knygrišystė – sudėtingas kūrybinis procesas. Biblioteka, siekdama skleisti ir puoselėti šį amatą, metai iš metų atranda naują kūrybiškumo potencialą.

Projekto veiklos vyko Veisiejų bibliotekoje, kur yra įrengta knygrišystės amato edukacijų erdvė. Kūrybinės dirbtuvės buvo atviros bibliotekos lankytojams, turistams, jie galėjo stebėti edukacijų procesus, dalyvauti diskusijose, gauti informacijos apie LDK knygrišystės istoriją. Apie tai savo patirtimi ir teorinių žinių paskaita „LDK pavietų ir pilių Teismo aktų knygos XVI–XVIII a.“ dalinosi knygrišys-restauratorius, Vilniaus knygrišių gildijos vadovas Rimas Supranavičius.

Kūrybinės knygrišystės dirbtuvės leido praktiškai pažinti archyvinių rankraštinių įrišų struktūrą, jų subtilybes, palyginti su dabarties knygų leidyba, o įgytas žinias panaudoti savo tiesioginiame darbe, veiklose, pateikiant Lietuvos istorijos ir archyvinių dokumentų paveldo reikšmingumo sąsajas.

Dalyviai ir visi, besidomintys knygrišystės amatu, turėjo galimybę peržiūrėti Vilniaus knygrišių gildijos narių istorinių archyvinių įrišų analogus ir šiuolaikinius darbus, įrištus remiantis knygrišystės tradicijomis.

Lazdijų rajono viešosios bibliotekos inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: