Dzūkų žinios

Kas nuims neišsipildančių pažadų prakeiksmą nuo Lazdijų autobusų stoties?

Dalintis:
Merė A. Miškinienė: „Istorinis įvykis Lazdijuose: jau kitų metų pavasarį duris atvers nauja autobusų stotis“. Pažadai kol kas ir liko pažadais, naujos autobusų stoties vis dar neturime.

Esame įpratę švęsti įvairius jubiliejus, sukaktis, metines. Tačiau labai neįprasta ir gana liūdna minėti neįvykdytų gražių pažadų metines. Lygiai prieš metus merė Ausma Miškinienė sumušė rankomis su bendrovės „Lazdijų autobusų parkas“ savininku Valiumi Micevičiumi ir sutarė, kad jau 2021 metų pavasarį Lazdijuose stovės nauja autobusų stotis. Tačiau atėjo lauktasis pavasaris, pasibaigė vasara, atėjo ruduo, o naujos stoties kaip nėra, taip nėra. Merė pažadėjo, kad stotis anksčiau ar vėliau bus, tačiau pripažino, kad įkurtuvių laukimas gali užsitęsti neribotą laiką, ir tapo atsargesnė dalinti pažadus.

Žadėjo įkurdinti policijos pastate

2020 metų sausį merė viešai paskelbė, jog surado geriausią vietą naujajai autobusų stočiai.

„Autobusų stotį atkelti į miesto centrą galbūt galėsime greičiau nei dauguma tikisi. Perėmę buvusį policijos komisariato pastatą savivaldybės nuosavybėn, ten ieškosime galimybių jaukiai įkurdinti autobusų stoties laukimo salę“, – viešai spaudoje dėstė merė.

Ji teigė, jog lauke, šalia pastato, bus galima įrengti penkis autobusus talpinančią keleivių įlaipinimo ir išlaipinimo aikštelę.

Jos teigimu, buvusio policijos komisariato patalpose įkurdinti autobusų stotį būtų idealu, nes šalia yra prekybos centrai, ligoninė, savivaldybė, pirminės sveikatos priežiūros centras.

Tačiau vėliau šios minties tyliai buvo atsisakyta, nes visą policijos pastatą nuspręsta skirti naujajam sporto centrui įrengti.

„Autobusų stotį atkelti į miesto centrą galbūt galėsime greičiau nei dauguma tikisi. Perėmę buvusį policijos komisariato pastatą savivaldybės nuosavybėn, ten ieškosime galimybių jaukiai įkurdinti autobusų stoties laukimo salę“, – viešai spaudoje dėstė merė. („Dzūkų žinių“ redakcijos nuotr.)

Kalbėjo apie du projektus

2020 metų spalį UAB „Lazdijų autobusų parkas“ savininkas Valius Micevičius rajono vadovams pranešė džiaugsmingą žinią, jog ateinančiais metais nebeliks vienos iš Lazdijų gėdos – apleistos autobusų stoties.

„Esu įsitikinusi, kad šis įvykis įeis į miesto istoriją. Dabartinė Lazdijų miesto stotis jau gan ilgą laiką buvo patyčių objektas, kuriam labai reikėjo atsinaujinti. Pastatas yra ne tik nepatrauklus iš išorės. Jame šalta ir nepatogu laukti autobuso. Džiugu, kad visa tai pasikeis jau netrukus“, – praėjusį spalį, po susitikimo su UAB „Lazdijų autobusų parkas“ savininku, sakė merė A. Miškinienė.

V. Micevičius tąkart teigė, jog jau pradėti naujosios stoties projektavimo darbai, bus sutvarkyta infrastruktūra ir rajono centrą papuoš nauja autobusų stotis. Direktorius teigė, jog rengiami du stoties projektai.

„Rengiame du projektus: vieną – mažesnio pastato, kitą – didesnio. Spręsime, kurį išsirinksime. Taip pat planuojame sutvarkyti aplinką, autobusų aikštę. Nenoriu atskleisti visų planų, manau, jog po mėnesio juos viešai pristatysime“, – spalio viduryje „Dzūkų žinioms“ sakė V. Micevičius.

Tačiau projektai nebuvo pristatyti, o vėliau paaiškėjo, jog kilo problemų dėl projekto derinimo, todėl kalbos apie laukiamas stoties įkurtuves nutilo.

Kilo biurokratinių trukdžių

„Dzūkų žinios“ kreipėsi į merę, prašydamos paaiškinti, kas atsitiko, kad prieš metus skambiai paskelbtas projektas nebuvo įgyvendintas? Kokios autobusų stoties rekonstrukcijos perspektyvos? 

„Vieno svarbiausių visiems Lazdijų rajono gyventojams projekto – naujos autobusų stoties statybos – planuotos pradžios ir pabaigos datas lemia biurokratinės kliūtys, kurios nėra susijusios su savivaldybės administracija. Kalbant apie būsimą autobusų stotį, yra ir gera naujiena, ir bloga. Bloga – nauja autobusų stotimi gyventojai galės džiaugtis gerokai vėliau nei planuota, gera – projekto įgyvendinti nėra atsisakoma. Investuotojai nesitraukia ir ketina pastatyti ne tik naują stotį, bet ir plėtoti papildomas investicijas, susijusias su prekybos veikla, kur kursis ir papildomos darbo vietos. Tai labai svarbu, dėl to verta laukti. Būtent papildomi investiciniai objektai bei atitinkamas teritorijos planavimas ir nulėmė jau beveik metus besitęsiantį projekto derinimą su atsakingomis įstaigomis. UAB „Lazdijų autobusų parkas“ savininkas yra informavęs, kad šiuo metu yra tikslinamas autobusų stoties detalusis planas, labai ilgai užtruko sprendinių derinimas su Lietuvos automobilių ir kelių direkcija. Tik tuomet, kai bus patvirtintas teritorijų planavimo dokumentas (detalusis planas), į sistemą INFOSTATYBA bus įkeltas projektas ir, tikiuosi, gautas statybą leidžiantis dokumentas. Žinau, koks svarbus šis projektas, dėl to vos tik bus žinoma planuojamų statybų data – nedelsdami informuosime“, – sakė merė.

„Rengiame du projektus: vieną — mažesnio pastato, kitą — didesnio. Spręsime, kurį išsirinksime. Taip pat planuojame sutvarkyti aplinką, autobusų aikštę. Nenoriu atskleisti visų planų, manau, jog po mėnesio juos viešai pristatysime“, — praėjusių metų spalio viduryje „Dzūkų žinioms“ sakė V. Micevičius. („Dzūkų žinių“ redakcijos nuotr.)

Tampa situacijos įkaite? 

Tačiau autobusų stoties rekonstrukcijos perspektyvos turi dar daugiau smegduobių.
Netrukus bus paskelbtas viešojo transporto vežėjo konkursas. Jei jį laimės tas pats „Lazdijų autobusų parkas“, kuriam ir priklauso dabartinis stoties pastatas, tai dar yra vilties, kad stotis kada nors sulauks rekonstrukcijos. Tačiau jei konkursą laimėtų kita bendrovė, tai Lazdijai galimai liktų be stoties.
Merės A. Miškinienės paklausėme: „Kokie reikalavimai keliami konkurso dalyviams? Ar nuo konkurso laimėtojo priklausys naujos autobusų stoties projekto įgyvendinimas?“ 
 Merė atsakė: „Kaip ir minite klausime – transporto vežėjo konkursas dar tik bus skelbiamas, tuomet ir bus galima susipažinti su keliamomis sąlygomis ir reikalavimais. Tikiuosi, konkursą laimės ir gyventojus veš patikimas, finansiškai stiprus ir atsakingas vežėjas.“
Taigi, savivaldybė tampa situacijos įkaite – jei norės turėti renovuotą autobusų stotį, turės konkurso nugalėtoju skelbti bendrovę „Lazdijų autobusų parkas“, nes priešingu atveju lazdijiečiai liks be stoties. Panašu, jog konkursas gali tapti tik formalumu.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: