Dzūkų žinios

Garsus Paveisininkų piliakalnis paliktas likimo valiai. Ten gali nuvykti tik ekstremalai

Dalintis:

Mėgstame didžiuotis tuo, jog Lazdijai turi daug ir įdomių lankytinų objektų, kurie gali pritraukti į rajoną gausybę turistų. Tačiau ar žinome, kokios būklės yra šie objektai, ar nebus gėda juos parodyti rajono svečiams? Paveisininkų piliakalnis pirmuoju numeriu įrašytas į „Dzūkijos piliakalnių kelio“ sąrašą. Ar savivaldybė skiria deramą dėmesį šio ir kitų objektų priežiūrai, ar tiesiog teisinasi, jog tam nėra pinigų?

„Dzūkų žinių“ redakcija gavo skaitytojų laišką ir nuotraukų apie vieno itin svarbaus kultūros paveldo objekto – Paveisininkų piliakalnio – tragišką būklę.

Nuotraukose matyti, jog į piliakalnį vedantys laiptai yra katastrofiškai sulūžę, jais lipti labai pavojinga, taip pat sulūžęs link piliakalnio vedantis tiltelis per pelkę. Nors šis objektas plačiai reklamuojamas, tačiau dabar jį aplankyti galėtų tik didžiausi ekstremalai.

J. Malinauskas. Gido teigimu, šis Jotvingių piliakalnis, kuris įtrauktas į Lietuvos kultūros paveldo objektų sąrašą, yra žymus visoje Lietuvoje dėl savo dydžio, ypatingo teritorijos perimetro, taip pat dėl to, jog yra labai saugioje vietoje – iš vienos pusės supa ežeras, iš kitos – pelkė.

Garsus visoje Lietuvoje

Pažintines ekskursijas į šį piliakalnį vedantis gidas Jonas Malinauskas teigė, jog iš visų Lazdijų krašto lankytinų objektų žiauriausiai atrodo šis piliakalnis.

„Iki piliakalnio galima privažiuoti tik visureigiu, paprastu lengvuoju automobiliu to padaryti nepavyks. Autobusu iki ten tikrai neįmanoma atvažiuoti, todėl turistų grupes iki piliakalnio tenka vesti pėsčiomis. Ten jau dveji metai tiltelis per pelkę ir užlipimas į piliakalnį yra ypatingos avarinės būklės. Kai sausa, dar galima lipti, bet kai drėgna, tai daryti labai pavojinga. Jei atplauktum į piliakalnį iš kitos ežero pusės, dar būtų galima prieiti, bet eiti sausuma – siaubo filmas. Šį objektą galėtume įtraukti į ekstremalių pasivaikščiojimų sąrašą“, – pasakojo patyręs gidas.

Jis teigė, jog dėl apgailėtinos piliakalnio būklės buvo nuvykęs pas merę Ausmą Miškinienę ir parodė savo paties padarytas piliakalnio nuotraukas.

Merė pasakė, kad dabar pinigų nėra, taip ir liko atviras klausimas“, – pasakojo J. Malinauskas.

Gido teigimu, šis Jotvingių piliakalnis, kuris įtrauktas į Lietuvos kultūros paveldo objektų sąrašą, yra žymus visoje Lietuvoje dėl savo dydžio, ypatingo teritorijos perimetro, taip pat dėl to, jog yra labai saugioje vietoje – iš vienos pusės supa ežeras, iš kitos – pelkė.

„Šis piliakalnis buvo sutvarkytas už ES lėšas, tačiau tuo viskas ir pasibaigė. Mes, lietuviai, džiaugiamės, kai užbaigiame kokį nors darbą, bet tuo viskas ir baigiasi“, – juokavo gidas.

„Savivaldybė planavo tą piliakalnį šiemet sutvarkyti, net buvo skirtos lėšos seniūnijai, bet kai pabrango medžiagos, buvo nuspręsta piliakalnio sutvarkymui ieškoti projektinių lėšų. Mes nuo TIC planuojame teikti paraišką Kultūros tarybai ir bandyti gauti lėšų tvarkybos projekto parengimui, ieškoti lėšų pačios infrastruktūros atnaujinimui“, – kalbėjo M. Sabaliauskas.

Ieškos projektinių lėšų

Lazdijų turizmo informacijos centro (TIC) direktorius Mantas Sabaliauskas, paklaustas, ar žino apie sudėtingą Paveisininkų piliakalnio būklę, atsakė, jog šio objekto problemos jam žinomos ir ieškoma sprendimų.

„Savivaldybė planavo tą piliakalnį šiemet sutvarkyti, net buvo skirtos lėšos seniūnijai, bet kai pabrango medžiagos, buvo nuspręsta piliakalnio sutvarkymui ieškoti projektinių lėšų. Mes nuo TIC planuojame teikti paraišką Kultūros tarybai ir bandyti gauti lėšų tvarkybos projekto parengimui, ieškoti lėšų pačios infrastruktūros atnaujinimui. Ten privažiavimo kelias yra, bet reikia sutvarkyti priėjimą prie piliakalnio. Tiltelis-takas yra susidėvėjęs ir užlipimo laiptai avarinės būklės“, – kalbėjo M. Sabaliauskas.

Jis teigė, jog prieš pusantrų metų savivaldybės iniciatyva išpjauti prie piliakalnio augę krūmai, bet jie atžėlė.

„Tai yra kultūros paveldo objektas, jo negali taip paprastai sutvarkyti, reikia parengti dokumentaciją, yra daug derinimų. Bendromis jėgomis su savivaldybe bandysime jį sutvarkyti. Jei Kultūros taryba neskirs lėšų, ieškosime kitų programų, kad piliakalnis būtų sutvarkytas“, – sakė M. Sabaliauskas.

Puikavosi sąrašo priekyje

Pernai buvo užbaigtas prieš beveik trejus metus Trakuose pradėtas ir keturis Dzūkijos rajonus įtraukęs projektas „Dzūkijos piliakalnių kelias“, prie kurio įgyvendinimo prisidėjo ir Lazdijų krašto iniciatyvūs žmonės.

Šio projekto iniciatorė – Trakų krašto vietos veiklos grupės pirmininkė Alvyda Kazakevičiūtė-Staniunaitienė teigė, jog 2018-ieji buvo Lietuvoje paskelbti Piliakalnių metais, šia proga buvo surinkta daug medžiagos apie piliakalnius, tačiau dalis jos liko nepanaudota. Tada ir kilo mintis rengti projektą, kuris leistų tos medžiagos nepamiršti, plačiau panaudoti, tęsti pažintį su piliakalniais. Buvo nuspręsta, jog tai bus ne tik Trakų krašto projektas, bet įtrauktos ir dar trys dzūkiškos savivaldybės – Lazdijų, Prienų, Alytaus rajono. Buvo atrinkta po keturis piliakalnius iš kiekvienos savivaldybės ir nutiestas tarp jų kelias, kad Lietuvos žmonės ir užsienio turistai pasigrožėtų piliakalniais.

„Mes norėjome į vieną vietą surinkti tokius piliakalnius, kurie turėtų vienodą naudą. Kitaip tariant, norėjome įtraukti tuos piliakalnius, šalia kurių vyksta veiksmas: dirba amatininkai, tautodailininkai, galima paruošti ir keliautojams pasiūlyti kulinarinio paveldo patiekalus, kur šalia veikia aktyvios bendruomenės. Pasirinkome tokius piliakalnius, šalia kurių yra veiklų. Siekėme, kad mūsų pasirinkti piliakalniai turėtų savo globėjus“, – pasakojo projekto iniciatorė.

Įdomu tai, kad „Dzūkijos piliakalnių kelio“ sąraše pirmuoju numeriu buvo įrašytas būtent Paveisininkų piliakalnis, o šalia jo ir dar trys Lazdijų rajono piliakalniai – Šlavantų, Rudaminos, Prelomciškės.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: