Dzūkų žinios

Lazdijų turizmo objektai vertinami puikiai, tačiau turistų miniomis pasigirti negalime

Dalintis:
Turizmo informacinis centras pasienyje atsirado, kai buvo nupirktos iš privatininko buvusios apleistos kavinės patalpos. Tuo metu dirbusi Lazdijų r. savivaldybės taryba buvo įsitikinusi, kad toks centras pasienyje su Europa yra pati geriausia vieta valdyti ir pritraukti į rajoną užsienio turistų srautus, jis turėjo veikti kaip turistų gaudytojas. Tuo metu tai buvo moderniausias TIC Lietuvoje. Panašu, kad valdžia neklydo, nes šis objektas tarp šalies TIC užėmė aštuntą vietą. Kitas klausiamas, ar jis efektyviai dirba, ar sugeba pritraukti turistus?

Siekiant vystyti turizmo infrastruktūrą, paslaugų kompleksiškumą ir gerinti traukos objektų pasiekiamumą šalyje, nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ užsakymu, 2021 m. rugpjūčio 1–31 d. buvo atliktas Lietuvos turistinių objektų vertinimas. Remiantis tyrimu, paskelbtas Lietuvos savivaldybių pasiruošimo turistams reitingas ir atskleistos geriausiai pasirengusios lankytinos vietos.

Galime pasidžiaugti, kad Lazdijų turizmo objektai yra puikiai įvertinti, mūsų rajonas pagal lankytinas vietas ir jų pritaikymą turistams tarp 60-ies šalies savivaldybių užėmė garbingą 14-ą vietą. Akivaizdu, jog tai – ankstesniųjų rajono valdžių darbų vaisiai.

Vertino pagal įvairias kategorijas

Tyrimų bendrovės „BERENT Research Baltic“ atlikto vertinimo metu pagal specialią metodologiją buvo išskirti patraukliausi

Lietuvos turistiniai objektai, paslaugų išvystymo stiprybės ir silpnybės, įvardytos tobulinimo kryptys bei galimybės. Turizmo infrastruktūros ir paslaugų išvystymo lygio vertinimas apėmė 1 200 atrinktų valstybinių, privačių ar viešųjų traukos objektų visose 60 šalies savivaldybių.

UAB „BERENT Research Baltic“ tyrimo vadovė Vaida Bröcher atskleidė, kad išanalizavus tyrimo rezultatus, paaiškėjo, jog pagal bendrą šalies reitingą geriausius įvertinimus už išvystytą infrastruktūrą turistų traukos objektuose gavo Vilniaus miesto, Kaišiadorių ir Jonavos rajonų savivaldybės. Vertinant juose pasirinktą objektą, atsižvelgta į susisiekimo galimybes ir orientavimosi aspektus, pavyzdžiui, adreso tikslumą, ar tvarkingai išdėstyti kelio ženklai į objektus užmiestyje. Taip pat buvo vertinta lankytinų vietų būklė ir tvarka – ar yra įrengti tinkami pėsčiųjų takai bei kiti komfortą užtikrinantys elementai. Svarbūs ir pritaikomieji kriterijai, kurie ženkliai pagerina turisto patirtį – pagal juos vertinama, ar objektai draugiški šeimoms su vaikais, neįgaliesiems, ar informacija pateikta ir užsienio kalbomis, atkreipiamas dėmesys į atsiskaitymo galimybes ir kt.

Siekiant struktūrizuoto vertinimo, tyrimo metu turistiniai objektai buvo sugrupuoti į skirtingas kategorijas. Vienoje skiltyje atsidūrė gamtos paveldo objektai, kitoje – muziejai, lankytojų centrai, meno galerijos, pilys ir dvarai, trečioje – sakralinio paveldo objektai. Iš viso išskirta 10 skirtingų kategorijų, kurios apima svarbiausius turistinius traukos objektus visoje šalyje.

Lazdijai – mažiausiai turistų sulaukusioje grupėje

Visos savivaldybės buvo suskirstytos į keturias grupes pagal savivaldybes aplankiusių turistų skaičių. Lazdijų rajonas atsidūrė toje savivaldybių grupėje, kur per metus apsilanko mažiau nei 5 tūkst. turistų.

Savo grupėje pagal turizmo objektų būklę Lazdijai užėmė 5 vietą, o tarp visų savivaldybių – 14 vietą. Tai pakankamai aukšta pozicija, įrodanti, jog turizmo obektai Lazdijų rajone yra geros kokybės.

Lazdijų turizmo objektai įvertinti 2,88 balo (iš 4 galimų), šis vertinimas aukštesnis nei grupės (2,73) ir nacionalinis (2,78) vidurkiai.

Jei analizuosime, kaip įvertinti 15 analizei pagal tam tikras grupes atrinkti Lazdijų objektai, tai derėtų pripažinti, jog kai kurie iš jų sulaukė aukšto įvertinimo.

Pasienio TIC – pirmajame dešimtuke

Turizmo informacijos centrų kategorijoje aukštą 8 vietą (3,45 balo) užėmė Lazdijų turizmo informacijos centras, esantis Lietuvos–Lenkijos pasienyje, o mieste esantis Lazdijų TIC užėmė 38 vietą (3,16 balo).

Tyrime buvo vertinamos šalies autobusų ir geležinkelių stotys. Žinome, šioje kategorijoje mes neturime kuo pasigirti, Lazdijų autobusų stotis atsidūrė priešpaskutinėje vietoje tarp visų savivaldybių, surinkusi vos 2,08 balo.

Miestų aikščių ir pagrindinių gatvių kategorijoje Lazdijų Nepriklausomybės aikštei teko 25 vieta (3,09 balo).

Muziejų, dvarų, pilių ir kitų lankomų objektų kategorijoje nė vienas Lazdijų objektas nepateko į penkiasdešimtuką.

Paminklų, skulptūrų, architektūrinių paveldo objektų kategorijoje paminklas Adolfui Ramanauskui-Vanagui įvertintas 14 vieta (3,18 balo).

Į sakralinio paveldo objektų penkiasdešimtuką pateko ir Lazdijų Šv. Onos bažnyčia, užėmusi 35 vietą (3,2 balo).

Tarp Lietuvos paplūdimių Baltajo paplūdimiui skirta 37-a vieta (2,55 balo).

Parkų kategorijoje buvo gerai įvertinti net du mūsų rajono parkai: Veisiejų dvaro parkas atsidūrė 37-oje vietoje (2,92 balo), Lazdijų miesto parkas – 42-oje vietoje (2,89 balo).

Apžvalgos aikštelių ir bokštų kategorijoje puikiai įvertintas Metelių apžvalgos bokštas, užėmęs 11-ą vietą (3,03 balo), o Prelomčiškės piliakalnis atsidūrė 48-oje vietoje (2,44 balo).

Gamtos paveldo objektų, pažintinių pėsčiųjų ar dviračių takų kategorijoje pėsčiųjų takui nuo miesto parko iki Baltajo ežero skirta 14-a vieta (3,07 balo).

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: