Dzūkų žinios

Floristė I. Voskienė neslepia, kad makramė technikos elementų šiemet atsiras ir šventinėje bažnyčių puošyboje

Dalintis:
Floristė iš Maišymų kaimo tikina, kad makramė ateina į madą.

Dineta Babarskienė

„Nauja – tai primiršta sena“, – taip galima būtų pasakyti apie vis daugiau širdžių užkariaujančią makramė techniką. Tą patvirtina ir floristė Inga Voskienė iš Maišymų kaimo, tikindama, kad makramė ateina į madą. Anot jos, iš virvelių rišti mazgelius, pinti nėrinius, nenaudojant jokių papildomų įrankių, tikrai nesunku, tačiau sutinka, kad gal ir reiktų truputėlį pasimokyti. O kad kažkas pavyks – ji neabejoja. „Jeigu nori, tai viskas įmanoma. Reikia norėti ir daryti. Reiktų tiesiog pajusti patį rišimą ir tai galėtų tapti labai smagiu užsiėmimu ilgais žiemos vakarais“, – įsitikinusi Inga.

Pasak jos, tai ir labai naudingas užsiėmimas, mat iš paprasto mazgų pynimo, rišimo gali gimti namų apyvokos daiktai ar interjero detalės. Juk anksčiau dažnus namus puošė makramė technika rišti darbai: pelėdos, krepšiai.

O kaipgi pati Inga atrado makramė? Sako, kad tai nebuvo atradimas karantino metu, ji tai išbandė gerokai anksčiau. „Pradėjau naršyti internete ir „užsikabinau“. Ten visko daug. Informacijos daugiau nei pakanka. Net ir pradedantysis, šiek tiek pasidomėjęs, gali sužinoti, kiek, kokių virvelių reikia, kaip surišti mazgus, kaip norimą formą išgauti, o tas, kuris jau moka, puikiausių idėjų gali surasti savo darbeliams“, – pastebi ji. Neslepia, ją rišimas „užkabino“, tiesiog užvaldė mintis dar ir todėl, kad, kaip pati sako, jai siūlai visada buvo prie širdies: ir mezga, ir neria, ir siuvinėja.

Pirmieji darbai – sapnų gaudyklės. „Savo vestuvėms pasidariau sienelę fotosesijai makramė technika. Na, man labai gražu“, – teigia Inga. Ji jau surišo ir knygų skirtukų, ir pakabukų raktams, ir žiemos šventėms labai tinkančią sienelę fotosesijai, ir įvairių raštų žvakidžių, kurie išryškėja ir savo grožį atskleidžia viduje uždegus žvakelę, ir žaisliukų eglutei. „Juk galima rišti ne tik gražias gėlių puokštes. Mazgelis po mazgelio ir susiriša nuostabūs kalėdinės eglutės žaisliukai. Jie kvepia rankų šiluma”, – tikina floristė Inga.

Dabar darbelių jau turi ne tik sau, bet ir kitiems. „Kai kas užsisako Kalėdoms dovanų. Tai man labai smagu. Aišku, vangiai vyksta tokie dalykai, užsisankančiųjų nėra labai daug, bet kad jų atsiranda ir daugėja – džiugina. Tai išties puikus pasirinkimas. Dovanoti rankų darbo dovanas visada miela“, – įsitikinusi ji.

Inga atskleidžia paslaptį, kad visai tikėtina, jog makramė elementų atsiras ir bažnyčių – Šeštokų ir Krosnos – šventinėje puošyboje.

Su šia paslaptinga magija Inga supažindins, kvies pasimokyti rišti mazgelius visus norinčius Rudaminos bibliotekoje, o jos makramė technika rištų žaisliukų parodą bus galima išvysti dar prieš Kalėdas.

Inga siūlo šventinę nuotaiką savo namuose susikurti ir makramė technika pintomis grožybėmis. „Jau pradėjo suktis kalėdinis šurmulys. Kalėdoms mes visi norime pasipuošti namus, sukurti jaukią ir šiltą atmosferą. O tai galima padaryti ir patiems, tereikia šiek tiek noro ir laiko. Rišite, rišite ir kažką tikrai surišite“, – įsitikinusi Inga.

Ir jei ką sudomino makramė technika, Inga tikrai padės atskleisti visas užrišto mazgo paslaptis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: