Dzūkų žinios

Klebonas Valdemaras Smulskis: „Kūčių stalas mus vienija su atsiprašymo malda“

Dalintis:
Bažnytinio paveldo muziejaus ir Freisingo Diecezinio muziejaus (Bavarija, Vokietija) paroda „Štai žvaigždė! Gimimo scena: nuo Alpių kalnų iki Baltijos jūros“. (Evgenios Levin / Bernardinai.lt nuotr.)

Kiekvienų metų pabaigoje mus aplanko didis šv. Kalėdų džiaugsmas, primenantis apie Kristaus atėjimą į šį pasaulį. Į šią šventę galima žiūrėti kaip į istorinį įvykį, būtent kad Kristus daugiau kaip prieš du tūkstančius metų užgimė Betliejuje. Visada buvo žmonių, neigiančių Kristaus istoriškumą. Kurį laiką ir mūsuose tokia hipotezė buvo propaguojama kaip paskutinis mokslo žodis. Šiandien gi nė vienas rimtas mokslininkas to nebedrįsta teigti. Paskutiniai mokslininkų tyrimai pateikia tiek daug medžiagos, kad abejojančiųjų Kristaus istoriškumu lieka vis mažiau. Apie Kristų, kaip apie istorinį asmenį, kalba ir evangelijos, kurių autentiškumu nebeabejoja ne tik dvasininkai, bet ir daug pasauliečių istorikų, kitų mokslininkų.

Apie Kūčių ir šv. Kalėdų prasmę, emocijas, su kuriomis reikia ateiti į šias šventes, kalbamės su Šeštokų ir Krosnos parapijų klebonu Valdemaru Smulskiu.

– Kokia Kalėdų prasmė, kaip jas reikėtų pasitikti?

– Šventė yra katalikiška, bet gyvenimas sparčiai žingsniuoja į priekį, tai mes per tą skubėjimą, per rutiną švenčių esmės galime ir nepajusti. Bet katalikų bažnyčia stengiasi tai priminti: vyksta advento rekolekcijos, atliekame Atgailos sakramentą, sudalyvaujame mišiose, išgirstame kunigo- svečio pamokslą. Kad iš tikro ateina Kalėdos, mes matome parduotuvių vitrinose girliandas, dovanėles, žybsinčias eglutes – tai yra išorinio pasaulio džiaugsmo ženklai. Bet ar žmogus iš tikro patiria tą vidinį džiaugsmą? Gimsta kūdikis Jėzus Kristus – pasaulio išganytojas, jis neša svarbią žinią visai tautai, visam pasauliui, kad pasaulis bus išganytas. Per jį tas išganymas yra gaunamas ir per jį laimimas. Jėzus Kristus atneša mums tą džiaugsmą, taiką, viltį, ramybę, o mes pasaulyje esame tokie judrūs žmonės, todėl kai kada ir nepatiriame tos ramybės. Ramybę mes gauname iš Jėzaus Kristaus, tik ar mokame viduje ją susikurti? Tai mums padeda bažnyčia.

– Su kokia emocija ir nuostata žmogus turėtų sėsti prie Kūčių stalo ir sutikti Kalėdas?

– Svarbiausia nuostata, visų pirma, turėtų būti rimtis, tam ir skirtas yra adventas, kad mes pajustume, jog esame visi kartu pakviesti į tą misiją. Kūčių stalas mus vienija su atsiprašymo malda, su gerais linkėjimais. Yra senų laikų tradicija, kad prie Kūčių stalo susėda patys artimiausi šeimos nariai. Esame netobuli žmonės, todėl vieni kitų atsiprašome. Prie stalo turime sėsti su atlaidumu, turime vieni kitiems atleisti, nes esame katalikai, esame krikščionys.

– Ką norėtumėte palinkėti švenčių proga Lazdijų krašto žmonėms?

– Linkiu visiems šiltų, jaukių Kalėdų, kad Jėzus Kristus į Jūsų gyvenimą atneštų tą šypseną, tą rimtį, tą meilę, kad mes galėtume geriau vieni kitus išgirsti, įsiklausyti į tam tikrus lūkesčius, per šventes būkime dėmesingi, kadangi esame labai abejingi per tą nelemtą kovidą, esame įaudrinti, įbauginti, kartais nebenorime bendrauti, nežinome, su kuo bendrauti, nes norime save išsaugoti. Linkiu, kad būtume vieni kitiems jautresni, švelnesni, nes Kristus ir atneša į mūsų gyvenimą tą šviesą, jaukumą, artumą ir šeimos narių, ir bendruomenės. Linkiu išgirsti, įsiklausyti, nes mes visi esame Dievo vaikai, pakviesti į vieną bendrą Kūčių Jėzaus Kristaus gimtadienio iškilmę.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: