Dzūkų žinios

Literatūrinio atminimo ženklai Lazdijų krašte

Dalintis:

Pokyčius Lazdijų miesto aikštėje pastebi net ir labai skubantys. Šalia viešosios bibliotekos „nutūpė“ drugelis – atminimo lenta, skirta Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatei Bitei Vilimaitei.

Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, siekdama įamžinti Lazdijų krašto kultūrai ir istorijai nusipelniusių žmonių atminimą, parengė ir įvykdė projektą „Literatūrinės gairės Lazdijų krašte: tekstai, kūrėjai, atminimas“. Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Lazdijų rajono savivaldybė.

Projekto veiklomis, organizuojant kultūrinius renginius ir įamžinant lietuvių literatūrai svarbių žmonių atminimą, siekiama sukurti literatūrinį-turistinį kelią Lazdijų rajone, stiprinti gyventojų domėjimąsi autentiška dzūkų šnekta, profesionaliąja literatūra ir kūrėjais, susijusiais su Lazdijų kraštu.

Šiais metais vykdyto projekto veiklų rezultatas – atminimo lenta (autorius – lazdijietis skulptorius Algis Kasparavičius), įamžinanti novelistės, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės Bitės Vilimaitės atminimą gimtajame mieste – Lazdijuose, bei informacinis stendas, skirtas pirmojo Lazdijų bibliotekos bibliotekininko, poeto Albino Andrulionio, jo dukterėčios, mūsų krašto rašytojos, dzūkų tarmės puoselėtojos Jadvygos Vailionienės, knygnešio Augustino Andrulionio ir jo sūnų, partizanų Broniaus ir Prano Andrulionių atminimui įamžinti jų tėviškės vietoje – Demeniškiuose, Seirijų seniūnijoje.

Tai pirmosios gairės, ženklinančios Lietuvos kultūrai ir literatūros pasauliui svarbių žmonių gyvenimo ir kūrybos vietas. Kasmet įvairiomis formomis įamžindama rašytojų atminimą ir svarius darbus, juos pristatydama plačiajai visuomenei, Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka kuria literatūrinį-turistinį kelią „Literatūrinės gairės Lazdijų krašte“. Šis ilgalaikę išliekamąją vertę turintis literatūrinis kelias ateityje turės ir virtualųjį variantą.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: