Dzūkų žinios

Mobilaus darbo su jaunimu sklaida Lazdijų rajone

Dalintis:

Šiais metais Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka pasirašė sutartį su Jaunimo reikalų departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos dėl mobilaus darbo projekto ,,Bendraukime, siekime, tobulėkime“ įgyvendinimo. Projektą inicijavo Lazdijų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Jaunimo centre besilankantys bei mobilaus darbo metu sutikti jaunuoliai.

Kadangi daugelis veiklų jaunimui vyksta rajono centre, kaimiškų vietovių jaunimas turi mažiau galimybių saviraiškai. Šio projekto metu buvo sudarytos palankios sąlygos veiklose dalyvauti jaunuoliams, gyvenantiems toliau nuo rajono centro. Projekto įgyvendinimui pasirinktos trys seniūnijos: Būdviečio, Šeštokų ir Kučiūnų.

Sudaromas grafikas išviešintas jaunuolių susibūrimo vietose. Šiltuoju metų laiku veiklos vyksta lauke, o šaltuoju – bendruomenių patalpose. Jaunuoliams suteikiama galimybė turiningam ir prasmingam laiko praleidimui – vyko kūrybinės meninio rašymo, dizaino, spalvų terapijos dirbtuvės, kino filmų peržiūros, protmūšiai, žaidimai, edukacijos, žygiai, susitikimai, bendravimas. Veiklų metu jaunimas aktyvuojamas dirbti komandose, įgauna praktinių bei teorinių žinių.

Seniūnijose organizuojami kūrybiniai mokymai ,,Spalvų terapija“ leido jaunuoliams atskleisti savo kūrybiškumą, spalvomis išreiškšti savo jausmus, nerimą, baimes. Kūrybinių-praktinių dirbtuvių ,,Meninis rašymas“ metu jaunuoliai galėjo pažinti įvairius komunikacijos būdus, mokėsi informacijos atrankos kriterijų. Praktinės dizaino dirbtuvės ,,Rūbų renesansas“ skatino tvarumą bei sąmoningumą. Šių dirbtuvių metu jaunuolius dizainerė pamokė, kaip seną nusibodusį rūbą paversti nauju, įdomiu, madingu.

Po praktinių mokymų buvo organizuojami aptarimai, įsivertinimai bei išklausyti jaunuolių pastebėjimai. Psichologinių diskusijų mokymų ,,Perženk slenkstį“ metu jaunuoliai buvo motyvuojami, drąsinami. Šie mokymai padėjo atrasti save, sustiprinti savo asmenybę bei nebijoti rizikuoti.

Taip pat užmezgėme glaudų ryšį su Druskininkų jaunimo užimtumo centru, diskutavome su darbuotojais, dirbančiais su jaunimu, apie aktualijas, bendradarbiavimą, ateities planus.

Viso projekto metu buvo organizuojami kino filmų vakarai. Tai puiki galimybė išreikšti savo emocijas, ugdyti empatiją, supratingumą bei toleranciją.

Lazdijų jaunimo centre gruodžio 17 d. vyko šio projekto baigiamasis renginys. Buvo parengta paroda iš jaunuolių sukurtų darbų. Vyko susitikimas su nuomonių formuotoju – influenceriu Edvinu Krupinsku, kurį išrinko patys jaunuoliai, taip pat buvo aptariamos projekto veiklos. Per šį mobilaus darbo projektą užmezgėme ryšius su 55 jaunais unikaliais žmonėmis. Taip pat užsimezgė gražus bendradarbiavimas su Naujosios Kirsnos jaunimo užimtumo centru, Kučiūnų kultūros namais, Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazija, Kučiūnų kaimo bendruomene, Aštriosios Kirsnos kaimo bendruomene, Šeštokų kaimo bendruomene ir Visuomenės sveikatos biuru.

Mobilus darbas su jaunimu yra orientuotas į jauną žmogų, jo poreikius, lūkesčius. Mobilaus darbo su jaunimu komandos darbuotojai savo darbo vietose tampa pagrindiniai jaunimo atstovai, kurie komunikuoja su vietos bendruomenėmis, seniūnijų administracijomis, švietimo skyriaus psichologais, užimtumo tarnybomis, atvirais jaunimo centrais, jaunimo koordinatoriais ir kitomis tarpinstitucinėmis įstaigomis. Jie padeda jaunam žmogui keisti socialinę aplinką, skatina, motyvuoja, kad jaunas žmogus jaustųsi saugus, svarbus, reikalingas bei išgirstas.

Lazdijų jaunimo centras

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: