Dzūkų žinios

N. ir A. Sukackams – nacionalinis apdovanojimas

Dalintis:
Publikos simpatijos titulą po įtemptos kovos pelnė Nerijus ir Agnė Sukackai, Metelių regioninio parko teritorijoje (Lazdijų r.) turintys ekstensyvų mėsinių galvijų veislininkystės ūkį, kuriame laiko 11 mėsinių galvijų ir 30 avių. (Nuotraukoje: Vilma Živatkauskienė, Beata Nicholson, Žymantas Morkvėnas). (Mikos Savičiūtės nuotr.)

Tai, kad Lazdijai yra darbščių žemdirbių kraštas, o visais laikais juos garsina puikūs šio krašto ūkininkai, kurie sugeba ūkininkauti, rūpindamiesi sveika, darnia ir klestinčia gamta, įrodė ir praėjusį savaitgalį paskelbti nacionalinio konkurso „Gero ūkininko čempionatas“ nugalėtojai.

Smagu, kad tarp penkių šio čempionato nugalėtojų yra ir mūsų rajono atstovai – Nerijus ir Agnė Sukackai, kurie tapo ne tik „Gero ūkininko čempionato“ ambasadoriais, bet ir laimėjo „Publikos simpatijų“ prizą.

Šiemet pirmą kartą organizuotame „Gero ūkininko čempionate” vietos bendruomenės, seniūnijos ir visuomenės nariai galėjo teikti ūkininkų kandidatūras čempionatui, iš kurių ekspertų komisija, gyvai aplankiusi visus pavyzdinius ūkius, išrinko penkis „Gero ūkininko čempionato” ambasadorius. Tuomet atėjo laikas visuomenės balsavimui – visą mėnesį iki apdovanojimų ceremonijos žmonės iš penkių ambasadorių rinko „Publikos simpatiją“. (Mikos Savičiūtės nuotr.)

Surengtas pirmą kartą

Čempionato finalas vyko Vilniuje, kulinarės, knygų autorės, televizijos laidų vedėjos Beatos Nicholson kulinarijos studijoje.

Šio čempionato tikslas – atkreipti dėmesį į lyderius, kurie augindami maistą rūpinasi ir bendruoju gėriu – sveika, darnia ir klestinčia gamta. „Geraisiais pavyzdžiais norime parodyti, kad gamtai palankus ūkininkavimas gali būti progresyvus“, – apie toli siekiančius tikslus kalbėjo vienas iš čempionato organizatorių, gamtos apsaugos ekspertas, Baltijos aplinkos forumo vadovas, ūkininkas iš etnografinio Musteikos kaimo Žymantas Morkvėnas.

Tai kas yra geras ūkininkas? Ž. Morkvėnas kuria tokį jo portretą: geras ūkininkas gyvena santarvėje su gamta, jis gaspadoriškai rūpinasi žeme, kurią dirba, saugo ją ateities kartoms. Jam svarbi bendruomenė, kartu su jos nariais kuria gerą kaimynystę, darnią aplinką. Jo ūkis – ekonomiškai gyvybingas, o valgytojams jis augina sveiką ir kokybišką maistą.

Šiemet pirmą kartą organizuotame „Gero ūkininko čempionate“ vietos bendruomenės, seniūnijos ir visuomenės nariai galėjo teikti ūkininkų kandidatūras, iš kurių ekspertų komisija, gyvai aplankiusi visus pavyzdinius ūkius, išrinko penkis „Gero ūkininko čempionato“ ambasadorius. Tuomet atėjo laikas visuomenės balsavimui – visą mėnesį iki apdovanojimų ceremonijos žmonės iš penkių ambasadorių rinko „Publikos simpatiją“.

Praėjusį penktadienį „Beatos kulinarijos studijoje“ vykęs renginys buvo skirtas iš arčiau susipažinti su visais penkiais ūkiais ir jų šeimininkais bei išsiaiškinti, kas gi laimėjo „Publikos simpatijos“ titulą. Po įtemptos kovos šį titulą pelnė Nerijus ir Agnė Sukackai, Metelių regioninio parko teritorijoje (Lazdijų r.) turintys ekstensyvų mėsinių galvijų veislininkystės ūkį, kuriame laiko 11 mėsinių galvijų ir 30 avių. Nerijaus ir Agnės ūkininkavimas demonstruoja jautrų sugyvenimą su gamta – ekstensyvus pievų ganymas formuoja atvirą pievų mozaiką, palankią biologinei įvairovei.

Šio čempionato tikslas – atkreipti dėmesį į lyderius, kurie augindami maistą rūpinasi ir bendruoju gėriu – sveika, darnia ir klestinčia gamta. (Mikos Savičiūtės nuotr.)

Darna su gamta – ūkininko sąžinės reikalas

Apie čempionatą, svarbų laimėjimą, ūkininkavimo principus kalbamės su ūkininku Nerijumi Sukacku.

– Kaip atsitiko, kad sudalyvavote šitame čempionate?

– Kiek man žinoma, nominantus ir dalyvius galėjo siūlyti bendruomenės, kiti visuomenės atstovai. Man iki šiol lieka paslaptis, kas į čempionato dalyvius pasiūlė mus. Bandžiau tai išsiaiškinti, bet iki šiol man lieka paslaptis, kam mūsų veikla atrodė pozityvi ir verta dėmesio.

– Kaip buvo vertinami pasiūlyti pretendentai?

– Buvo sudaryta čempionato komisija, kuri atvyko į mūsų ūkį. Ją sudarė Baltijos aplinkos forumo, Žemės ūkio ministerijos, Dzūkijos nacionalinio parko atstovai, kitų sričių profesionalai. Apžiūrėjo mūsų ūkį, gyvulius, ganyklas, viską aprodžiau, kalbėjome apie Metelių regioninį parką, kurio teritorijoje yra apie 90 proc. mūsų žemės. Komisija mus išklausė, įvertino, kad atsakingai elgiamės saugomose teritorijose, kurios priklauso ir „Natura 2000“.

– Ar ūkininkavimui tokiose teritorijose keliami griežti reikalavimai?
– Nėra griežtų taisyklių, jos rekomendacinio pobūdžio ir paties ūkininko sąžinės reikalas, kaip jų laikytis. Pasiskaitome, kas yra saugoma šiose teritorijose, ką reikia daryti norint jas išsaugoti, kokia ten augmenija ir gyvūnai. Tada dėlioji taip savo darbus, kad gamta ir bioįvairovė būtų išsaugota.

– Ką galėtum papasakoti apie patį apdovanojimo principą?

– Kiek man žinoma, čempionatui iš viso buvo registruota apie 20 ūkių, komisija atrinko penkis, kuriuos paskelbė „Gero ūkininko čempionato“ ambasadoriais, kad jie skleistų tą darnos su gamta idėją. Buvo „Publikos simpatijos“ apdovanojimas, kuris atiteko mums, nes už mus balsavo tie žmonės, kurie sekė ir žiūrėjo parengtą medžiagą. Mes jiems labiausiai patikome. O jei rimtai, tai visi penki ambasadoriai yra vienodai svarbūs.

– Lazdijų kraštui toks apdovanojimas svarbus?

– Manau, kad tai svarbus apdovanojimas. Vertinimo komisija buvo kompetentinga, mano žiniomis, Lazdijuose kandidatai buvome ne mes vieni. Man tai yra svarbu, o kiek tai svarbu aplinkiniams, nežinau. Jei dėmesio sulaukėme, tai gal ir visam rajonui pliusas ir prestižas, nes paminėti Lazdijai Lietuvos lygmenyje.

„Gero ūkininko čempionatą“ organizavo LIFE integruotojo projekto „Naturalit“ partneriai – Aplinkos ministerija, Žemės ūkio ministerija, Nacionalinė mokėjimo agentūra, Aplinkos projektų valdymo agentūra ir VšĮ Baltijos aplinkos forumas. Čempionatas bus tęstinis, tad kitąmet visuomenė vėl galės siūlyti kandidatūras į „Gero ūkininko čempionato“ ambasadorius.

Daugiau informacijos – www.kitoksukis.lt.


„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: