Dzūkų žinios

Nepaisant socdemų pakilimo, Lazdijuose jie išgyvena nelengvus laikus

Dalintis:

Algimantas Mikelionis

Praėjusį šeštadienį laikraštyje „Lietuvos rytas“ buvo paskelbti visuomenės nuomonės apklausos, atliktos bendrovės „Vilmorus“, politikų, politinių partijų ir valstybės institucijų populiarumo reitingai. Ši tradicinė reprezentatyvi apklausa atlikta lapkričio 18–27 dienomis. Atsakydami į klausimą „Už kurią partiją balsuotumėte rinkimuose į Seimą, jeigu rinkimai vyktų kitą sekmadienį?“, respondentai pirmą vietą skyrė Lietuvos socialdemokratų partijai. Už ją pasisakė 16,3 procento balsavusiųjų. Tik puse procento mažiau nei spalio mėnesį. Socdemai penkiais procentais aplenkė antroje vietoje atsidūrusius konservatorius ir beveik šešiais procentais – valstiečius. Į šį populiarumo reitingą nepapuolė S. Skvernelio buriama politinė jėga, nes politine partija ji dar netapo.

Atsakydami į klausimą „Kurie Lietuvos visuomenės veikėjai, jūsų nuomone, geriausiai atstovauja jūsų interesams?“, respondentai pirmąją vietą skyrė socdemų pirmininkei V. Blinkevičiūtei. Už ją pasisakė 8,4 procento balsavusiųjų – 1,5 procento mažiau nei spalio mėnesį. Antroje vietoje ponia Vilija liko ir respondentams atsakant į klausimą „Palankiai ar nepalankiai vertinate šiuos Lietuvos visuomenės veikėjus?“

Tokia palanki šios kairiųjų partijos situacija susiklostė visų pirma todėl, kad jie yra opozicijoje ir per daug nieko konkretaus neveikdami gali rinktis sau palankius populiarumo taškus. Juk tokiu nelengvu Lietuvai laiku, kai bent kuriai partijai valdant kyla aibė milžiniškų problemų, būtų labai sunku valdyti. Socdemams ir visų pirma jų pirmininkei V. Blinkevičiūtei yra labai lengva kritikuoti valdančiuosius konservatorius ir abi liberalų partijas. Esant tokiai sudėtingai situacijai šalyje, valdžią gali kritikuoti kas netingi, bet jeigu atsirastų galimybė socdemams dabar atsidurti valdžioje, manau, jie tikrai tokios galimybės atsisakytų. Geriau ramiai sėdint kartas nuo karto paburnoti ar lengvai pabaksnoti valdančiuosius. Susidaro įspūdis, kad tas partijos pirmininkės populiarumas yra trapus kaip pirmasis ledelis, pasirodęs ant ežerų, užtenka ant jo užlipti sunkesniam žvejui ir jis lengvai smuks į dugną. Panaši situacija ir su partijos pirmavimu reitinguose. O kur dar naujai besikurianti S. Skvernelio partija, į kurią ne tik pereis dalis socdemų. Besikurianti politinė jėga per 2024 metų rinkimus gali paimti didelę dalį socdemų elektorato balsų. Jau vien ko vertas socdemo, Neringos mero „perbėgimas“ į naujai kuriamą politinę jėgą.

Jeigu šiuo momentu socdemų padėtis nebloga, tai Lazdijų rajone socialdemokratų partija išgyvena nelengvus laikus. Dar praeitoje kadencijoje opozicijoje dirbę socdemai turėjo keturis mandatus, dabar jie yra valdžioje, bet Lazdijų rajono taryboje dirba tik du nariai. Tiesa, Lazdijų socialdemokratų partijos pirmininkas S. Petrauskas užima Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo postą. Partijos skyriaus pirmininkui ponui Sauliui didelių priekaištų turėti negalima, nes jis yra mandagus, korektiškas ir taktiškas politikas. Jis pats pripažįsta, kad dabartinė socdemų situacija yra tokia, kokia yra, ir jo vadovaujamos partijos laukia itin daug sunkaus darbo, kad rinkėjai vėl atgautų pasitikėjimą šia politine jėga. Ponas Saulius visų pirmiausia pabrėžia, kad jis yra vietos politikas. Jis teigiamai vertina tai, kad partijos pirmininkė yra V. Blinkevičiūtė, nes jai pavyko mobilizuoti žmones ir parodyti jiems, kad socdemų vertybės yra aiškumas, skaidrumas ir kontaktas su žmonėmis.

Socdemų užimama padėtis Lazdijų rajone skyriaus pirmininko vienareikšmiškai netenkina. Ponas Saulius teigia, kad jų partija anksčiau turėjo geresnes pozicijas ir sieks jas susigrąžinti. Todėl laukia ilgas ir sunkus darbas. Rajono socdemų pirmininkas pabrėžia, kad politika pagrįsta interesais, jis pats asmeniškai ir jo partija gerbia visus politinius oponentus ir iš visų jėgų stengiasi pagerinti savo politinį svorį rajone. Jeigu kokie nors darbai ar siekiai neįvykdomi, nepaisant visko, yra stengiamasi iš naujo. Partijos skyriaus pirmininkas Saulius Petrauskas guodžiasi tuo, kad gyvenimas nestovi vietoje ir viskas keičiasi, tad ir jis tikisi, kad Lazdijų socialdemokratų partijos skyriaus ir visų rajono žmonių laukia geresni laikai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: