Dzūkų žinios

Pajausti Kalėdų džiugesį kartu kviečia Lazdijų bendruomenės

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Kaimai ir miesteliai intensyviai puošia viešąsias erdves, gatves, kiemus ir namus: juk šventės čia pat. Rajono bendruomenės kaip įmanydamos stengiasi pajausti Kalėdų džiugesį kartu.

Kad iš namų išlįstų…

Šventežerio bendruomenė organizuoja konkursą. Taip sumanė, taip padarė. O kaip seksis, sako, matys. Tereikia nusifotografuoti prie Šventežerio miestelio dekoracijų, feisbuko komentaruose įkelti nuotrauką ir daugiausia „like“ surinkusi nuotrauka bus apdovanota dovanėle. Nugalėtojo laukia prizas-siurprizas. Tą tvirtai pažadėjo Šventežerio bendruomenė. Konkursas vyks iki gruodžio 28 dienos. „Na, vieną pastatėme dekoraciją, kitą. Norisi kažkaip išjudinti žmones. Po karantino lyg ir užsisėdėję namuose, pasyvūs pasidarę. Norisi, kad ateitų, pasigrožėtų, pasivaikščiotų, nusifotografuotų. Pamanėme, kad toks konkursas gal padės išjudinti žmones. Visiems juk bus smagiau. Norisi, kad žmonės iš namų išlįstų”, – sako pakalbintas Šventežerio bendruomenės pirmininkas Alius Juodzevičius. Toks konkursas rengiamas pirmą kartą. Tikimasi, kad sulauks susidomėjimo ir taps tradiciniu.

Kad nereiktų verkšlenti vienam…

„Iš bendruomenės lėšų apšvietimą nupirkome, apgobėme eglę lempučių skara, o žaisliukus ir patys gaminome, ir pliušinių prisinešėme. Mūsų eglutė sužibėjo vaikyste, meile, jaukumu, prisiminimais, nostalgija. Kviečiame mažus ir didelius aplankyti Stebulius, įsiamžinti šalia Stebulių žaliaskarės, kurios gimtinė – taip pat Stebuliuose!” – kviečia Stebulių bendruomenės narė Rita Sabestinienė. Pastebi, kad pliušiniai žaisliukai čia labai tikę: apšviesti lempučių dar gražiau atrodo nei įprastai. „Kaime jokios gyvasties nesimatytų, o dabar matome – vakarais apie eglutę vaikščioja žmonės, ateina pažiūrėti“, – pasigiria Rita.

Jau įprasta tapo, kad Stebulių Kalėdų pasaką, kasmet vis kitokią, kuria ir patys vietos gyventojai. Kalėdų pasaką Stebuliuose kuria ir ponai Vilija ir Antanas Kuckailiai su savo vaikais ir vaikaičiais. Rita pasakoja, kad ponia Vilija apgalvojo, ką norėtų parodyti šiais metais, savo rankomis pasakos herojus pasiuvo, pasižvalgyti kviečia visus: čia pandutės moja, Kalėdų Senelis kiekvieną pasitinka, garvežys pūškuoja pilnais vagonais meilės, sėkmę 2022-iesiems veždamas, vos patempdamas, o žvaigždės krinta tiesiog pro langus, kai vairuotojai pristabdo automobilį ir lėtai grožėdamiesi pro sodybą važiuoja, pingvinai eismą reguliuoja.

Nesnaudžia Stebuliai – ir puošiasi, ir švęsti ruošiasi. Rita pastebi, kad Kalėdas žmonės daugiausia švenčia artimųjų rate, o nors dažniausiai visiems atrodo, kad naujus pasitikti turi kur ir su kuo, bet taip, pasirodo, nėra. Anot jos, būtent naujuosius dažnas pasitinka vienas namuose. „Siūlėme susitikti 29 dieną arba 31 dieną ir visi buvo už tai, kad visi kartu susitiktume 31 dieną. Juk visiems viskas vietoje, kone ant kiemo, tai ko gi lindėti namie ir graudintis, ko nesusieiti visiems kartu?“ – ir klausia, ir sako ji. Paaiškina dar paprasčiau: „Juk vienas silkės pasidarys, kitas mišrainės atsineš – ir visko bus. Kita vertus, gi kalno maisto tikrai nereikia.“

Stebuliečiai savo kaimą myli, žino savo darbus ir juos dirba. „O čia net ne darbas, o malonumas“, – taip sako Rita. „Tad gruodžio 31 dieną 19 valandą bendruomenės vakaras „Karšta naktis metų sandūroje!“. Prie Stebulių žaliaskarės lauks Senis Šaltis, nykštukai ir Tigrų Karalius su savo jaunikliais! Šoksime, dainuosime, kūrensime laužą, karštu viralu pakvips! Prašysime Dievulio sveikatos ir gerų naujų metų Stebulių kraštui ir visiems! Padarysime viską, kad ateinantys metai būtų geri“, – patikina Stebulių bendruomenės iniciatyvų generatorė Rita Sabestinienė. Sako, kas lauke, o kas sušals, į jurtą galės užeiti. „Ruošiamės statyti jurtą, o aš jau ir šiltą krėslą kaimo senoliams pažadėjau, kad tik jie kartu su mumis pasibūtų“, – prasitaria ji. Bendruomenės patalpose ruošiasi pasižiūrėti vaizdo medžiagą apie bendruomenės rengtas šventes, prisiminti išėjusius. „Stengiamės visus įtraukti į veiklą, kad nebūtų taip liūdna, niūru, slogu. Pradedi ką daryti, blogas mintis nuveji į šalį, lyg ir susitaikai su netektimis. To šurmulio labai reikia“, – neslepia Rita. Sako, kad šiais metais daug bendruomenės narių iškeliavo anapilin, dažnoje sodybose po vieną žmogelį teliko. „Labai sunkūs šie metai daugeliui mūsų bendruomenės šeimų. Ir kaimui metas sunkus. Šitiek žmonių išlaidojome šiemet – ir senų, ir jaunesnių, aktyvių bendruomenės narių. Daugelis po vieną jau troboj tik ir likę. Tad kad vieniems namie nereiktų verkšlenti, mes atsivešime visus kaimo senolius prie Stebulių eglutės ir visi kartu pasitiksime 2022 metus. Tada tikrai pasijaus Naujieji metai“, – įsitikinusi Rita. Pasidžiaugia, kad net eglutės puošimas ir tai jau išjudino žmones ir kaimas sukruto: Kalėdų dvasia jau jaučiama…

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: