Dzūkų žinios

Tarybos posėdyje opozicija parodė, kad „valstiečiai“ dirba mažumoje

Dalintis:

Algimantas Mikelionis

Kai Lazdijų rajono savivaldybėje žlugo dar nuo 2019 metų sudaryta valdančioji koalicija tarp „valstiečių“ ir konservatorių, tapo aišku, kad vieniems „valstiečiams“ priimti sprendimus taryboje bus itin sunku arba net neįmanoma, jeigu jiems nepadės opozicija ar bent kelių jos politikų balsai. Viskas iki šiol valdantiesiems sekėsi neblogai, nes kartais jų sprendimus paremdavo opozicijoje esantis visuomeninis judėjimas „Pirmyn! Kartu mes galim“, kartais „už“ būdavo vieno ar kito konservatoriaus balsas. Bet lyg Damoklo kardas virš valdančiųjų „valstiečių“ kabojo galimybė, kad vieną kartą opozicija balsuos vieningai.

Tai ir įvyko Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdyje, kai susivienijusi opozicija blokavo tris rajono merei A. Miškinienei svarbius sprendimus. Ne, stebuklas neįvyko, Artūras su Audriumi draugais netapo, tiesiog šį kartą ėmė ir sutapo jų interesai. O nuo seno gerai žinome, kad ir kaip prastai tai skambėtų, politikoje nėra draugų ir bičiulių, tik interesai. Tiesa, A. Margelis griežta ranka suvaldė ir suvienijo savo politinio judėjimo balsus, o A. Klėjus taip pat įvedė griežtą discipliną konservatorių gretose. Ir to visiškai pakako ponios A. Miškinienės siūlomą sprendimą paversti niekais.

Kai buvo svarstomas klausimas dėl lėšų bendruomenėms skyrimo tvarkos, merė A. Miškinienė pasiūlė keisti iki šiol buvusią tvarką ir lėšas skirti ne Lazdijų rajono savivaldybės tarybos pritarimu, o konkurso būdu, kai sprendimus priimtų savivaldybės administracijos sudaryta komisija. Tam iš karto pasipriešino visuomeninio judėjimo „Pirmyn! Kartu mes galim“ vadovas A. Margelis ir rajono konservatorių pirmininkas A. Klėjus. Kiek skirtingais žodžiais, bet abu teigė, kad vertėtų palikti seną lėšų skyrimo tvarką rajono bendruomenėms, kai jų skyrimą svarsto ir sprendžia Lazdijų rajono savivaldybės taryba. Tokia tvarka galioja aplinkiniuose rajonuose, teigė opozicijos lyderiai. Opozicija dar pridūrė, kad naudojant iki šiol buvusią tvarką yra žymiai mažiau biurokratijos. Dabar pakanka bendruomenei parašyti prašymą Lazdijų rajono savivaldybės tarybai ir lėšos tarybos posėdžio metu dažniausiai yra skiriamos.

Savo ruožtu Lazdijų rajono savivaldybės merė A. Miškinienė siūlė balsuoti už naują lėšų skyrimo bendruomenėms tvarką. Šiuo atveju viską spręstų savivaldybės komisija, sudaryta iš šioje įstaigoje dirbančių specialistų. Opozicija dėl naujos tvarkos vėl suabejojo teigdama, kad tokiu būdu savivaldybės vadovai gali daryti spaudimą savo pavaldiniams, kurie dirbs komisijoje. Merė A. Miškinienė teigė, kad jos siūlomas būdas neva būtų žymiai trumpesnis kelias bendruomenėms gauti lėšas ir nereikėtų tiek daug biurokratijos.

Taigi praėjusį penktadienį vykęs Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdis labai aiškiai praktikoje pademonstravo, kad valdantiesiems „valstiečiams“ norint priimti savo sprendimus reikia tartis su opozicija ir ten ieškoti taip reikalingų sprendimams priimti balsų. Iš vienos pusės, tai galima vertinti teigiamai ir manyti, kad tokiu būdu klausimai, svarstomi taryboje, bus išnagrinėti itin kruopščiai ir smulkmeniškai. Iš kitos pusės, panorėjusi opozicija gali paralyžiuoti Lazdijų rajono savivaldybės tarybos darbą. Telieka tikėtis, kad bus einama bendradarbiavimo, geranoriškumo ir išminties keliu. Tad valdantieji „valstiečiai“ norėdami priimti svarbius sprendimus turės tartis ir bendradarbiauti su opozicija.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: