Dzūkų žinios

Klebonas Žydrūnas Burnys: „Trys Karaliai apreiškia pasauliui gimusį kūdikėlį Jėzų“

Dalintis:
Sausio 6-oji katalikiškose šalyse minima kaip Trijų Karalių šventė. Astronomiškai tai – saulės „stovėjimo“ laikotarpio pabaiga. Sausio 6-ąją jau galima pastebėti, kad nuo šv. Kalėdų iki Trijų Karalių diena pailgėjo. Kaip sakydavo anuomet, diena pailgėja „per gaidžio žingsnį“. (Nuotraukoje Lazdijų prakartėlė miesto aikštėje, „Dzūkų žinių“ nuotr.)

Per paskutinius dvejus metus, kai gyvename koronaviruso siautėjimo fone, pasikeitė mūsų viešas gyvenimas, tai palietė ir dalyvavimą bažnytinėse apeigose, šventėse. Bažnyčia, kaip ir mes visi, išgyvena sudėtingą laikotarpį, tenka kai ko atsisakyti, dėl senėjančios visuomenės ir baimės užsikrėsti koronavirusu mažėja bažnyčią lankančių tikinčiųjų gretos.

Apie tai, ką katalikams reiškia Trys Karaliai, kaip praėjusiais metais gyveno mūsų krašto bažnyčios, kalbamės su Veisiejų šv. Jurgio parapijos klebonu Žydrūnu Burniu.

– Šiandien švenčiame Trijų Karalių šventę. Papasakokite apie šios šventės esmę ir prasmę, kaip ją mini katalikiškas pasaulis?

– Sausio 6 d. visas katalikiškas pasaulis švenčia Kristaus Apsireiškimo arba mūsuose vadinamą Trijų Karalių šventę. Tai diena, kai gimusį kūdikėlį Jėzų aplanko trys Karaliai. Juos galima vadinti ir karaliais, ir išminčiais, ir astrologais. Gal jie pagal profesiją ir buvo astrologai, nes pamatė naują ryškią žvaigždę danguje? O pagal pranašystę, tada, kai danguje pasirodys ryški žvaigždė, toje vietoje gims Išganytojas. Jie naudojosi ta pranašyste ir ėjo keliu, kur nušvito žvaigždė. Jie ėjo pasveikinti gimusio kūdikėlio Jėzaus, nešdami jam dovanų: aukso – kaip Karaliui, smilkalų – kaip Dievui ir miros – kaip žmogui. Pagal seną paprotį, bažnyčiose Trijų Karalių šventėje yra laiminama kreida, ir ja pažymimos namų durys užrašant pirmąsias Trijų Karalių vardų raides: +K+M+B (Kasparas, Merkelis, Baltazaras). Kryželis prieš vardą reiškia išminčiaus šventumą. Taip pat užrašomi metai, kuriais šios raidės rašomos. Šis užrašas ant namų durų rodo, jog mes priėmėme įsikūnijusį Dievo Sūnų. Laiminami ir smilkalai, kurių kvapas, pripildęs mūsų namus, reikš, jog mes viską trokštame daryti Dievo garbei.

Šios šventės svarbiausi asmenys yra ne trys Išminčiai, Karaliai ar astrologai, bet žmonijai regimu būdu apsireiškęs pats Dievas. Rytų Išminčiai tikrai nebūtų radę užgimusio Išganytojo, jei jiems kelio nebūtų rodžiusi žvaigždė, Viešpaties Apsireiškimo ženklas. Ir mes Dievo negalėtume pažinti, jei pats mums savęs neapreikštų. Todėl ir Dievo apsireiškimo pilnatvė yra pats Jėzus Kristus.

– Kokią reikšmę bažnyčios kalendoriuje turi Trys Karaliai?

– Su Trimis Karaliais baigiasi Kalėdų laikotarpis, kartu Trys Karaliai apreiškia pasauliui gimusį kūdikėlį Jėzų. Ketvirtadienio rytą mūsų bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios, per jas šventinama kreida, smilkalai ir auksas.

– Trys Karaliai pasidarė šiek tiek karnavaliniai, perlipo religinius rėmus.

– Taip, ši šventė tapo etnokultūros reiškiniu, tapo tam tikra visuomenės pramoga.

– Kaip jau dvejus metus besitęsianti pandemija paveikė bažnyčios gyvenimą?

– Mažiau žmonių lanko bažnyčią, jaučia baimę, informacijos priemonės gąsdina žmones.

– Ar daug žmonių buvo Veisiejų bažnyčioje šventiniu laikotarpiu?

– Bernelių Mišiose buvo nemažai žmonių, Kalėdų dieną ir sekmadienį jau nedaug žmonių. Pamažėjo. Tie, kas paprastai eidavo į bažnyčią, jau iškeliavę anapilin, gyviesiems jau kiti dalykai rūpi. Bernelių Mišios žmonėms tapo kaip pramoga, galimybė pakilti nuo stalo ir prasivaikščioti, todėl ir daugiau žmonių per Kūčias sulaukėme bažnyčioje.

– Trys Karaliai žymi švenčių pabaigą ir tampa ta diena, kai galima apžvelgti pasibaigusių metų rezultatus. Kokia praėjusių metų santuokų, krikštų, laidotuvių statistika Veisiejų parapijoje?

– Statistiškai santuokų ir krikštynų pernai buvo daugiau nei 2020 metais. Žinoma, šis skaičius pasiektas ne vietinių, bet atvykėlių sąskaita. Vietinių nedaug, senyvas miestelis, sumažėjo žmonių. Mirčių skaičiaus ryškaus padidėjimo nėra. 2021 metais palaidojom 62 žmones, o 2020 metais – 57 žmones.

– Ačiū už pokalbį, prasmingų Trijų Karalių!

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: