Dzūkų žinios

Vytauto Grigaravičiaus krūtinėje jau plaka kita širdis

Dalintis:
Buvusiam Lietuvos policijos generaliniam komisarui ir Alytaus miesto merui Vytautui Grigaravičiui persodinta donoro širdis dovanojo antrą gyvenimą. (Vytauto Grigaravičiaus asmeninio albumo nuotr.)

Rita Krušinskaitė

Sausio 5-oji buvusiam Lietuvos policijos generaliniam komisarui ir Alytaus miesto merui Vytautui Grigaravičiui nuo šiol bus dviguba šventė – antrasis gimtadienis ir vardadienis. Būtent šią dieną kardiochirurgai 64 metų alytiškiui sėkmingai persodino donoro širdį.

„Sausio 5 dieną patyriau antrąjį gimtadienį. Mano kūne pradėjo plakti donoro širdelė, kuri, tikiuosi, leis dar pagyventi, pabaigti nebaigtus darbus, pamatyti anūkų ateitį ir, žinoma, jiems padėti. Dėl to, kas įvyko, esu dėkingas donorui bei jo šeimai ir, žinoma, dideliam medikų kolektyvui, pasiaukojančiai dirbusiam, kad mane išgelbėtų. Nuoširdus ačiū visiems. Žmonai Jolantai už nuolatinį rūpinimąsi ir viltingą tikėjimą, sūnums Egidijui ir Rolandui – už pastovų rūpestį savo tėčiu, draugams ir bičiuliams. Visiems labai labai ačiū. Būkite laimingi ir sveiki.“ Tokius jautrius žodžius kiek sustiprėjęs po operacijos savo socialinių tinklų paskyroje parašė V. Grigaravičius.

Prabėgus beveik dviem savaitėms po operacijos, V. Grigaravičius „Dainavos žodžio“ skaitytojams papasakojo, kad jaučiasi gerai, yra ligoninėje, medikų prižiūrimas. „Kauno klinikose teks praleisti dar dešimt dienų. Tada bus atlikta biopsija, paimtas širdies gabalėlis ir tiriama, ar nėra atmetimo reakcijos. Jei viskas bus gerai, važiuosiu į reabilitaciją.

Donoro širdies laukiau vienerius metus ir keturis mėnesius. Sunkiausia buvo nežinomybė ir nerimas. Žinojau, kad ateis laikas ir atsiras donoras, bet ar pavyks operacija, ar po jos prabusiu, tokios mintys neduodavo ramybės“, – pasakojo buvęs Alytaus miesto meras ir pridūrė, kad pirmoji mintis, atsibudus po operacijos, buvo – esu gyvas.

Anot V. Grigaravičiaus, operacija jam dovanojo antrą gyvenimą, nes su sava širdele garsus vyras buvo pasmerktas. Buvo tik laiko klausimas, kiek ji dar galės plakti ir teikti gyvybę. „Galbūt po širdies persodinimo pasikeis požiūris į patį gyvenimą, tačiau manau, kad iki operacijos įgytos vertybės nepasikeis“, – apie tekusį išbandymą kalbėjo V. Grigaravičius.

V. Grigaravičiaus sveikata stipriai sušlubavo 2020 metų rudenį, kai prie vieno Kauno prekybos centro esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje ištiko širdies smūgis, jis sukniubo ir prarado sąmonę. Skubiai atvykę greitosios pagalbos medikai suteikė pirmąją pagalbą ir alytiškį, kuriam buvo sustojusi širdis ir ištikusi klinikinė mirtis, nuvežė į ligoninę.

Gelbstint buvusio Policijos generalinio komisaro gyvybę, jam du kartus buvo sukelta dirbtinė koma, atlikta operacija, kurios metu buvo praplėsta kraujagyslė, įdėtas stentas ir dirbtinis skilvelis. Iki širdies operacijos V. Grigaravičius ne kartą lankėsi Kauno klinikose, kur jam buvo atliekamos įvairios procedūros.

Šių metų pradžioje įvykęs apsilankymas tapo lemtingas: „Atvažiavau į klinikas dėl kitos priežasties. Kitą dieną į palatą atėjęs profesorius Povilas Jakuška pasakė, kad yra donoro širdis, reikia tik nustatyti, ar ji man tinka. Nors ir laukiau šios žinios, ji buvo netikėta“, – prisiminė V. Grigaravičius.

Šešias valandas trukusiai širdies persodinimo operacijai vadovavo Kauno klinikų Širdies chirurgijos skyriaus vadovas profesorius P. Jakuška. V. Grigaravičiui buvo persodinta jauno vyro širdis, kurio artimieji priėmė kilniaširdišką sprendimą jo organus padovanoti sergantiems žmonėms.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: