Dzūkų žinios

Ar po ketverių metų pamatysime lazdijiečius Žiemos olimpinėse žaidynėse?

Dalintis:

Pasibaigus Pekino žiemos olimpiadai, lietuvių rezultatai Kinijoje buvo pakankamai kuklūs, tačiau yra vilties, jog po ketverių metų Italijoje vyksiančiose Žiemos olimpinėse žaidynėse gali suskambėti ir Lazdijų vardas. Keturis šimtmečius skaičiuojanti aištoko (bavariškojo akmenslydžio) rungtis bus įtraukta į olimpinių rungčių sąrašą, o Lietuvoje tarp šios sporto šakos sportininkų lazdijiečiams nėra lygių.

Tą dar kartą įrodė Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos fizinio lavinimo mokytojo, aištoko trenerio Žilvino Eidukaičio auklėtinių puikus pasirodymas Italijoje vykusiame Pasaulio ir Europos čempionate. Lazdijietis Titas Malinauskas (U–16) individualioje rungtyje laimėjo auksą, Rytis Petruškevičius toje pačioje kategorijoje – sidabrą, o mūsų U–16 komanda pasipuošė sidabro medaliais. Dvi merginos (U–19) komandinėje kategorijoje užėmė ketvirtąją vietą.

Gimnazijoje subūrė komandą

Šis sportas Lietuvoje dar ne visiems gerai žinomas, bet kasmet populiarėja. Pasidomėjome, kaip Ž. Eidukaičiui kilo mintis propaguoti šį sportą Lazdijuose.

Treneris pasakojo, jog prieš septynerius metus buvo vykdomas projektas, kurio metu šalia gimnazijos buvo įrengti du šio sporto takeliai.

„Gavome šiokią tokią įrangą, paskui atvažiavo šios sporto šakos specialistas iš Vokietijos ir pakvietė mane ją kultivuoti. Sukviečiau gimnazijos vaikus ir subūrėme komandą. Jau septinti metai tą sportą kultivuoju ir treniruoju vaikus, dalyvaujame įvairiose varžybose“, – pasakojo treneris.

Jis pripažino, jog Lietuvoje nėra daug užsiimančių šiuo sportu. Trenerio teigimu, bandančiųjų buvo nemažai – ir Vilniuje buvo entuziastų, taip pat Kaune, bet tas entuziazmas daugeliui greitai išblėso. Aktyviausiai ši sporto šaka kultivuojama Lazdijuose, bandoma aištoką plėtoti ir Rokiškyje.

Paklaustas, kaip vyksta aištoko treniruotės, Ž. Eidukaitis teigė, jog Lazdijuose esančiomis sąlygomis galima treniruotis tik tada, kai šilta, nėra sniego, turi būti sausa aikštelė.

„Tikrą ledą galime turėti tik Kaune. Mes žiemos metu kiekvieną šeštadienį važiuojame treniruotis į Kauno ledo areną. Mums padeda Lietuvos kerlingo asociacija – apmoka ledo nuomą, o gimnazija nuveža į treniruotes“, – pasakojo lazdijiečių komandos treneris.

Metimų į tolį varžybų apdovanojimo ceremonijos akimirkos. Sidabro medalius Lietuvai dovanoja Rytis Petruškevičius, Nedas Piličiauskas, Titas Malinauskas, Titas Karakas.

Sportuoja ir baigusieji mokyklą

Pasidomėjus, kiek Lazdijų krašto jaunuolių treniruojasi, Ž. Eidukaitis teigė, jog šiuo metu jis treniruoja apie 12 sportininkų, o šiemet varžybose dalyvavo ir prieš trejus metus mokyklą baigusieji, iš viso treneris yra paruošęs apie 16 sportininkų.

Tiems, kurie mažai žino apie šią sporto šaką, treneris pasakojo, jog sportininkui reikia numesti įrankį kuo galima toliau ir tiksliau.

„Yra siauras sektorius, kuriame ir reikia sviesti įrankį. Įrankis turi nučiuožti specialiai paruoštu ledu kuo didesnį atstumą. Kai įrankis sustoja, lazeriu yra pamatuojamas atstumas ir taip nustatomas kiekvieno metiko rezultatas. Vienas sportininkas įrankį gali mesti penkis kartus, fiksuojamas geriausias bandymas ir taip nustatomas nugalėtojas. Reikia kūno jėgos, bet daug ką lemia technika, kūno sudėjimas nėra svarbiausias sėkmės faktorius“, – pasakojo Ž. Eidukaitis.

Europos aištoko čempionato metimų į tolį apdovanojimo ceremonija. U-16 amžiaus grupėje Rytis Petruškevičius – Europos čempionas, Titas Malinauskas – Europos čempionato sidabro medalininkas.

Svajoja apie dalyvavimą olimpiadoje

Paprašytas papasakoti apie Italijoje vykusį čempionatą, treneris pripažino, jog Pasaulio ir Europos čempionatas buvo gerai organizuotas, dalyvavo daug sportininkų, jo nuomone, individualius šios sporto šakos čempionatus Lietuvai būtų dar sunku organizuoti.

„Didžiulės lėšos, puikios gyvenimo ir treniruočių sąlygos: 150 metrų ilgio dirbtinio ledo takas. Komandines žaidynes ir Lietuvoje būtų galima organizuoti, štai prieš ketverius metus Kaune vyko Europos suaugusiųjų čempionatas“, – pasakojo treneris.

Į čempionatą Italijoje iš viso važiavo 12 sportininkų. Trys komandos – U-16, U-19, U-23, visi lazdijiečiai, mūsų sportininkai dalyvavo visose amžiaus kategorijose, visi jie – esantys ir buvę Ž. Eidukaičio mokiniai.

„Ši sporto šaka priimta į Žiemos olimpines žaidynes, po ketverių metų vyksiančioje olimpiadoje sportininkai varžysis ir aištoko rungtyje. Visos galimybės yra ir mūsų, Lazdijų, sportininkams dalyvauti olimpiadoje. Lazdijuose šiuo metu aištokas yra vienintelė rimtai kultivuojama žiemos sporto šaka“, – kalbėjo treneris Žilvinas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: