Dzūkų žinios

Grėsmė pasaulio saugumui! Ukrainoje degė didžiausia Europoje AE!

Dalintis:

Okupantams apšaudžius AE – ji užsidegė

Naktį iš kovo 3 į 4 d. Rusijos okupantams toliau tęsiant desperatiškus Ukrainos miestų apšaudymus – užsidegė didžiausia Europoje Zaporožės atominė elektrinė (AE).

Apie tai pranešė tiesioginėje laidoje interneto TV kanalas „Rada“.

Pasak Zaporožės AE spaudos tarnybos atstovo Andrejaus Tuzo gelbėtojai negali pradėti gaisro gesinimo, nes ir toliau vykdomas elektrinės apšaudymas. Šaudoma ir į gaisro gesinti atvykusius ugniagesius.

Pranešama, kad jau yra pataikyta į pirmąjį energijos bloką.

Didžiausioje Europoje atominėje elektrinėje kyla rimta branduolinio sprogimo grėsmė.

Užsienio reikalų ministras Dmitrio Kuleba pareiškė, kad jeigu Zaporožės AE sprogtų būtų 10 kartų didesnė katastrofa už Černobilį.

D. Kuleba paragino kuo greičiau leisti ugniagesiams gesinti gaisrą.

„Rusija privalo NEDELSIANT nutraukti ugnį, prileisti ugniagesius ir nustatyti apsaugos zoną“, – ragino Ukrainos užsienio reikalų ministras.

Ukrainos energetikos ministras Hermanas Galuščenka pareiškė, kad pasaulis atsidūrė ant didžiausios istorijoje technogeninės katastrofos slenksčio kuri gali įvykti dėl sprogimo Zaporožės atominėje elektrinėje grėsmės. Tai jis teigė „Telegram“ „Energoatom“ kanale.

„Šiandien jis nori sunaikinti visą pasaulį. Iš tankų, „Gradų“ ir kitos sunkiosios artilerijos jis apšaudė didžiausios Europoje Zaporožės atominės elektrinės blokus, puikiai suprasdamas katastrofiškas tokių veiksmų pasekmes. Mūšis tęsiasi jau 10 val. elektrinėje plinta gaisras. Tai naikinimo karas, žmonijos ir mūsų planetos naikinimas. Priešui nerūpi branduolinė ir radiacinė sauga. Ukrainiečių, europiečių ir savų piliečių gyvybėms jam nerūpi. Jau kelias dienas bandome tai paaiškinti TATENA.

Reikalavome šios tarptautinės organizacijos įsikišimo ir griežtų sprendimų nukreiptų prieš agresorių. Bet jų kol kas nėra. Todėl reikalaujame iš TATENA ne tik profesionalaus vertinimo, bet ir tiesioginio įsikišimo, pačių griežčiausių priemonių, iš NATO pusės ir iš branduolinį ginklą turinčių šalių, priėmimo“, – sakoma pranešime.

Ukrainos prezidentas kreipdamasis per vaizdo transliacija Rusiją pavadino teroristine valstybe ir kreipėsi į Europos valstybių vadovus ragindamas sustabdyti beprotybę. „Niekas niekada į atomines elektrines nešaudė tai pirmas kartas istorijoje – tai terorizmas. Jeigu bus sprogimas – tai bus Europos galas!“, – sakė A. Zelenskis.

Zaporožės AE yra Energodar mieste, Zaporožės srityje, ant Kachovkos rezervuaro krantų. Stotis pradėta statyti 1981 m. 1984-1987 metais pradėti naudoti keturi energijosblokai, 1989 metais – penktasis, 1995 metais – šeštas. Kasmet AE pagamina penktadalį visos metinės elektros energijos Ukrainoje, rašoma „Energoatom“ svetainėje. 

6.20 val. vietos ir Lietuvos laiku gaisras Zaporožės AE mokymo pastate Energodare buvo užgesintas, pranešė Ukrainos tarnybos. Nukentėjusiųjų ir sužeistųjų nebuvo. AE energetiniai blokai liko nepažeisti.

alkas.lt

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: