Dzūkų žinios

Į Alytaus Kaziuko mugę žmonės traukė pėsčiomis, pirko sau ir rėmė Ukrainą

Dalintis:

Praėjęs savaitgalis padvelkė ne tik pavasariu, bet ir mugėmis. Kovo 11 d. tradicinis Kaziuko kermošius šurmuliavo Simne, o kovo 12 d. – Alytuje. Prekybininkų palapinės nusidriekė nuo Laisvės Angelo paminklo kampu per visą Rotušės aikštę.

Kaziuko mugę Alytuje organizavo Mugių centras, kuris tokius renginius rengia visoje Lietuvoje. Projektų vadovė Agnė Parnavė linkėjo, kad ši Kaziuko mugė žymėtų tikrąjį pavasarį su vis labiau šildančia saule ir bundančia žaluma. Mugėje gausiai dalyvavo Pietų Lietuvos tautodailininkai ir amatininkai, kulinarinio paveldo meistrai ir kiti prekybininkai.

Sklindantiems maloniems mėsos, žuvies produktų kvapams pirkėjai abejingi neliko. Prieš pirkdami būtinai paragaudavo ir įsitikinę, kad produktas gardus, atverdavo piniginę. Tradiciškai jie pirko ir naminę duoną, baronkas. „Jeigu su pinigais namo grįšiu, tai kokia mugė?“ – šmaikštavo mugės dalyvis. „Nusipirkome tapkes, dar lašinių pirksime“, – kalbėjo mugės lankytoja. Kita moteris pirko karšto vyno. „Rekomenduoju, jeigu sušalote“, – sakė ji. Dažno pirkėjo rankose puikavosi ir verbos. Juk artėja Verbų sekmadienis, tad visi, kam tai svarbu, pasirūpino iš anksto.

Mugė parodė, kad žmonės renginių ir susibūrimų išsiilgę. Kai kurių pirkėjų nesustabdė nei sulaužytos kojos. Tad, pasiėmę ramentus, jie drąsiai traukė į šventę. Kaip pastebėjo viena mugės pirkėja, dauguma žmonių atėjo pėsčiomis, su šeimomis, net su naminiais gyvūnais. „Va, čia tai laisvė“, – praeidamas prasitarė linksmas, kavą gurkšnojantis praeivis.

Mugės dalyviai neliko abejingi iniciatyvoms, skirtoms padėti Ukrainos žmonėms. Alytaus LIONS moterų ir Alytaus Dzūkijos LIONS klubai, taip pat Alytaus soroptimisčių klubas virė ukrainietiškų barščių sriubą. Pasipuošusi mėlynu šaliku Alytaus soroptimisčių atstovė Vida Grišmanauskienė sakė, kad prie vykstančio karo Ukrainoje reikia prisidėti, kuo galime. „Mes verdame sriubą, vaišiname, o žmonės aukoja. Tai dėl visų mūsų laisvės“, – kalbėjo Vida.

Mažuosius džiugino ponis. Vaikai jį ne tik glostė, bet ir mielai jodinėjo. O patys mažiausieji galėjo suktis prie Alytaus teatro įrengtose karuselėse.

Mugė šurmuliavo visą dieną. Paskutiniai mugės dalyviai palapines susirinko jau pradėjus temti.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: