Dzūkų žinios

Merės „solidiems“ darbams apdainuoti – įspūdingos pinigų sumos

Dalintis:

„Specai“ iš Vilniaus Lazdijų savivaldybėje jau įdarbinami net nuotoliniu būdu


Rajono valdžia neriasi iš kailio, kad tik geriau atrodytų gyventojų akyse. Dešimtys tūkstančių eurų iš savivaldybės biudžeto skiriama savigyrai viename iš rajono laikraščių. Perkami straipsniai nacionalinėje spaudoje, samdomi fotografai, kad kuo gražiau atvaizduotų merę ir jos kariauną, samdomos viešųjų ryšių bendrovės, savivaldybėje įdarbinama sostinėje gyvenanti ir Nacionalinėje teismų administracijoje dirbanti viešųjų ryšių specialistė. Artėja rinkimai, reikia pasigirti ir įtikinti rajono gyventojus, kad valdžia labai dėl jų stengiasi.

Lazdijų savivaldybė nuotoliniam darbui įdarbino Vilniuje gyvenančią, Nacionalinėje teismų administracijoje dirbančią Miglę Pavliukovičienę. (Nuotr. iš asmeninės FB paskyros.)

Lazdijų valdžią konsultuos iš Vilniaus

Paanalizavę savivaldybės vadovų pasirašytas sutartis, matome, kad jos sudaromos su tuo pačiu tiekėju: ir dėl mokymų (už 11 tūkst. eurų), ir dėl renginių organizavimo, o dabar ir dėl viešųjų ryšių paslaugų (už 12 tūkst. eurų). O tas tiekėjas – merės bendrapartiečio S. Skvernelio buvusios pavaldinės bendrovė „Good to know“.

Kai dėl „Good to know“ mokymų, tai pikti liežuviai kalba, kad paskutinis toks įdomesnis mokymas Lazdijų savivaldybėje – VIP bilietai į Juozo Statkevičiaus pasirodymą „Moters vizijoje“. Sąskaitoje išrašyta, kad Lazdijų merės komandiruotė į tą ponių vakarėlį buvo ne kas kitas, o „valstybės tarnautojų kvalifikacijos kėlimo mokymai“.

Maža to, merė Lazdijų savivaldybėje įdarbino Vilniuje gyvenančią Nacionalinėje teismų administracijoje dirbančią Miglę Pavliukovičienę, kuri taip pat dirba su ta pačia S. Skvernelio buvusios pavaldinės bendrove, organizavusią Lazdijuose „Verslo sparnus“.

Žinoma, ponią Miglę Lazdijuose vargu ar sutiksite, ji dirba nuotoliniu būdu, iš Vilniaus kuria stebuklines pasakas apie merės ir jos bendrapartiečių nuveiktus darbus.

Tarybos nario Audriaus Klėjaus nuomone, akivaizdu, jog vyksta rimtas pasiruošimas rinkimams ir pinigų kaupimas agitacinei kampanijai.

„Pažiūrėkime, kokia informacija už savivaldybės pinigus skelbiama vietinėje spaudoje. Daugiausia ten matome merės nuotraukų. Kai stebi savivaldybės tinklalapį, kartais susidaro įspūdis, kad tai yra ne savivaldybės, bet Ausmos Miškinienės personalinis puslapis – vien tik pasipuikavimas nuotraukomis ir minkštais darbais, nes per šią kadenciją nėra įgyvendinta rimtų projektų, tik einamieji darbai. Girdžiu, kaip merė man oponuoja: „išasfaltavome kelią, apšvietėme gatves ir t. t.“. Gerbiamoji, tai yra ūkiniai darbai, kuriuos privalo atlikti kiekviena savivaldybė. Mes kalbėkime apie kitus – etapinius darbus, projektus. Jų tiesiog nėra“, – teigė A. Klėjus.

Renginiui „Verslo sparnai“ samdytam fotografui buvo sumokėtas ne vienas tūkstantis. Ar pas mus nėra žmonių, sugebančių fotografuoti? Ką veikia dešimt žmonių, atsakingų už savivaldybės veiklos viešinimą?

Lėšos – „aktualiai“ informacijai pateikti

„Dzūkų žinių“ kalbinta Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos ir dokumentų skyriaus vedėja Gintarė Varnelienė į pateiktus klausimus apie viešinimui naudojamus biudžeto pinigus atsakinėjo „sausai“ ir lakoniškai.

Paklausus, kiek buvo skirta pinigų viešiesiems ryšiams praėjusiais metais, G. Varnelienė pateikė tik skaičius apie pinigus, kurie buvo išleisti reklamuojantis vietinėje spaudoje, t. y. 26 870 Eur. Visos kitos sumos, fotografai, konsultacijos ir kita nebuvo minimos.

G. Varnelienės teigimu, „Informacijos skelbimas rajoninėje spaudoje dažnu atveju yra vienintelė galimybė pasiekti rajono gyventojus, kurie nesinaudoja internetu. Per spaudą  platindami informaciją, galime užtikrinti, kad žinios pasieks didžiąją dalį gyventojų. Be to, pagal teisės aktus savivaldybė įpareigota paskelbti tam tikrą didelės apimties informaciją vietinėje spaudoje (pvz.: informacija apie savivaldybei priklausančio turto aukcionus, savivaldybės teritorijoje esantį bešeimininkį turtą, butų pirkimą socialinio būsto fondui ir kt.). Praėjusiais metais gana daug informacijos buvo viešinama apie šalyje galiojančius draudimus, rekomendacijas ir kitą aktualią informaciją, susijusią su COVID-19 pandemija. 2021 metais Lazdijų rajonas susidūrė ir su nelegalių migrantų problemomis – kurį laiką jie gyveno Kapčiamiesčio centre esančiame pastate. Apie tai informacija gyventojams irgi buvo pateikiama.“

Tam, kad rajono gyventojai būtų informuojami, dažniausiai pasirenkamas vienas ir tas pats laikraštis.

Pasiteiravus, kam šiemet bus skirti pinigai (12 000 Eur) pagal sutartį su sostinės viešųjų ryšių agentūra „Good to know“, G. Varnelienė atsakė, jog ši numatyta pinigų suma bus skirta konsultavimo ir komunikacijos paslaugoms, kurios apima konsultacijas vidinės ir išorinės komunikacijos klausimais, pagalbą įgyvendinant suplanuotas komunikacijos veiklas, rengiant ir platinant informaciją viešojoje erdvėje, informuojant gyventojus apie įgyvendinamas iniciatyvas bei efektyviai komunikuojant krizinių, ekstremalių situacijų atvejais.

Dar neseniai internetiniame Lazdijų rajono savivaldybės puslapyje Komunikacijos ir dokumentų skyriaus darbuotojų kontaktuose buvo matyti dviejų fotografų pavardės, tačiau renginius dažnu atveju fotografuodavo dar atskirai pasamdyti fotografai. Paklausus, ar savivaldybė samdo fotografus ir kokiais atvejais, G. Varnelienė atsakė, jog dažniausiai savivaldybėje vykstančius susitikimus, organizuojamus renginius ir informacijos viešinimui reikalingus objektus fotografuoja savivaldybės administracijos darbuotojai. Išimtiniais atvejais yra samdomi profesionalūs fotografai.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: