Dzūkų žinios

Pilietiški lazdijiečiai skuba į pagalbą Ukrainos pabėgėliams

Dalintis:
A. Pileckienė teigė, jog teko sėdėti prie informacijos posto ir teikti iš Ukrainos atvykstančioms šeimoms pirminę informaciją. Visus darbus savanoriams paskirstė koordinatorius.

„Negalime sėdėti ir nieko neveikti, kai matome, kokios bėdos užklupo mūsų brolius ukrainiečius. Norėdami nelikti abejingi ir nors kiek prisidėti prie pagalbos nuo karo bėgantiems ukrainiečiams, nusprendėme padirbėti Alytaus pabėgėlių registracijos centre“, – kalbėjo Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos istorijos ir pilietiškumo mokytoja Audronė Pileckienė. Ji nuoširdžiai kviečia ir kitus lazdijiečius padirbėti savanoriais Alytaus pabėgėlių registracijos centre.

Paklausta, kaip jai kilo mintis savanoriauti, A. Pileckienė teigė sužinojusi, jog Alytuje trūksta savanorių, todėl greitai nusprendė su vyru ten važiuoti. Paskui pakalbino koleges prisijungti, kurios su savo vyrais irgi išvyko į Alytų.

Pasidomėjus, kokius darbus lazdijiečiams teko atlikti centre, A. Pileckienė teigė, jog teko sėdėti prie informacijos posto ir teikti iš Ukrainos atvykstančioms šeimoms pirminę informaciją. Visus darbus savanoriams paskirstė koordinatorius.

„Ukrainiečiams aiškinome, kur jiems toliau reikia eiti, klausėme, ar reikia būsto. Tada pabėgėliai eidavo prie migracijos, užimtumo tarnybų, savanoriai duodavo maisto, o aš lydėdavau juos į antrą ir trečią aukštus laikinam apsigyvenimui. Mūsų budėjimo metu kaip tik atvažiavo autobusas iš Nikolajevo su nuo karo bėgančiais ukrainiečiais“, – pasakojo A .Pileckienė.

Paklausta, kokios pabėgėlių nuotaikos, A. Pileckienė atviravo, jog žmonių nuotaikos labai slogios.

„Atvažiuoja su manta, mažais vaikais, šie verkia, mamos pasimetusios. Žmonės turėjo namus, darbus, o dabar tapo benamiais. Kai kurie iš jų atvyko be pinigų, be maisto. Išgirdome visokių istorijų. Vienas vyras atvežė į Alytų savo dukrą, o pats apsisuko ir išvažiavo į Ukrainą. Reikia, kad kuo daugiau mūsų žmonių išgirstų tas autentiškas istorijas, tuomet kitaip vertins tai, ką dabar turi. Klausydami istorijų, stengiamės jiems neparodyti savo emocijų, bet buvo labai liūdna. Reikia, kad kuo daugiau mūsų žmonių išgirstų tas autentiškas istorijas, tuomet kitaip vertins tai, ką dabar turi “, – kalbėjo A. Pileckienė.

Jos nuomone, darbas Alytaus pabėgėlių registracijos centre organizuotas puikiai, tačiau ten nuolat trūksta savanorių. Norintieji savanoriauti turėtų registruotis adresu, kuris nurodytas Alytaus savivaldybės tinklalapyje. Ten pamainos suskirstytos po keturias valandas, savanoriauti gali žmonės ir nemokantys rusų kalbos.

„Mūsų mokytoja, kuri savanoriavo, jau parsivežė į savo namus dvi šeimas iš Ukrainos, dviem mamoms su vaikais ji užleido namo antrą aukštą. Netrukus su vyru vėl važiuosime į Alytų, smagu, kad pavyko prikalbinti su mumis važiuoti ir daugiau mokytojų“, – džiaugėsi A. Pileckienė.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: