Dzūkų žinios

Politinių partijų ir politikų populiarumo reitingai neramiu karo metu

Dalintis:

Algimantas Mikelionis

Praeitą šeštadienį laikraštyje „Lietuvos rytas“ buvo paskelbti Lietuvos politikų, visuomenės veikėjų, politinių partijų ir valstybinių institucijų populiarumo reitingai. Tai parodė kovo 10–19 dienomis visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa. Prieš tai ši apklausa buvo atlikta net vasario pradžioje.

Pirmiausia respondentams buvo užduotas klausimas: kurie Lietuvos visuomenės veikėjai, jūsų nuomone, geriausiai atstovauja jūsų interesams? Pirmoje vietoje, kaip ir prieš mėnesį, išliko prezidentas G. Nausėda, už kurį pasisakė 11,5 procento balsavusiųjų. Prezidento populiarumo reitingas per mėnesį padidėjo beveik dviem procentais. Antroje vietoje, su tokiu pačiu populiarumu kaip ir vasario pradžioje (8,4 procento), liko socdemė V. Blinkevičiūtė. Trečioje vietoje atsidūrė premjerė I. Šimonytė – 7,9 procento. Per mėnesį jos populiarumas padidėjo lygiai dviem procentais. Vadovaudama Vyriausybei esant nelengvai padėčiai šalies viduje ir itin sudėtingoms sąlygoms užsienio politikoje (vykstant karui), ponia premjerė iš tiesų rodo aukštą politikos pilotažą. Galima lažintis, kad visi jos oponentai, kritikuojantys I. Šimonytę, slapta negali nesižavėti jos sumanumu ir džiaugiasi, kad nereikia vadovauti Vyriausybei tokiu sudėtingu valstybei metu.

Apklausos dalyviams taip pat buvo užduotas klausimas: už kurią partiją balsuotumėte rinkimuose į Seimą, jeigu rinkimai vyktų kitą sekmadienį? Pirmą vietą užima socdemų partija – už ją pasisakė 14,3 procento respondentų. Vasario pradžioje už juos balsavo 15,6 procento piliečių. Socdemų partija yra labai atsargi savo pasisakymuose, nes nori pritraukti kuo daugiau gerbėjų, bet tai šiai partijai kartu ir trukdo. Kad ir karas Ukrainoje. Čia kaip ir viskas aišku, nes teisinga yra tik viena pusė, rusai atėjo į jų žemę ir stengiasi ukrainiečius pavergti. Net ir tokioje situacijoje socialdemokratų lyderiai nepasisako tvirtai už ukrainiečius, o tarsi užlindę už kampo tyliai stebi, į kurią gi čia pusę pakryps reikalai. Neduok, Dieve, jeigu socdemai būtų valdžioje Lietuvoje, tarkim, karinio konflikto metu.

Antrą vietą tarp populiariausių partijų Lietuvoje užima Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Už ją kovo mėnesį pasisakė 12,3 procento balsavusiųjų. Šios partijos populiarumas per mėnesį išaugo dviem procentais ir ji jau vejasi socdemus. Trečioje vietoje yra konservatoriai, kurių populiarumo reitingas per mėnesį išaugo beveik trimis procentais, o jie nuo S. Skvernelio partijos teatsilieka vos 0,5 procento. Į Seimą dar patektų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, surinkusi 6,7 procento populiarumo balsų, ir Lietuvos respublikos liberalų sąjūdis su 5,1 procento respondentų balsų.

Dar įdomiau tai, kad 12,4 procento respondentų pareiškė, kad iš viso nebalsuotų rinkimuose, o net 25,5 procento tyrimo dalyvių teigė, kad nežino, už ką balsuotų. Pastarieji skaičiai visoms Lietuvos politinėms partijoms demonstruoja nemažas galimybes. Pakankamai populiarios politinės partijos gali dar prisidurti nemažai populiarumo balų, o partijos, šiuo metu esančios už patekimo į Seimą ribos, gerai padirbėję į jį patektų. Bet ar yra galimybė per dvejus metus Lietuvoje susikurti naujai politinei partijai, kuri sugebėtų patekti bent į valdančiąją koaliciją?

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: