Dzūkų žinios

Žiauru! Rusija be gailesčio bombarduoja Ukrainos miestus

Dalintis:

Frakcija „Pirmyn!“ pareikalavo skubaus tarybos posėdžio ir paramos Ukrainai

„Mes taip pat paprašėme patikslinti biudžetą ir skirti paramą Ukrainos Žitomiro srityje esančiai Baranivkos savivaldybei, su kuria bendradarbiaujame. Mes siūlome skirti 100 tūkst. eurų šiai savivaldybei, kad ji panaudotų tuos pinigus savo žmonių reikmėms, paremiantų kariškius ar taikius gyventojus. Manome, kad šiam tikslui galime panaudoti biudžete reklamai ir viešiesiems ryšiams skirtus pinigus“, – sakė A. Margelis.

Rusijai užpuolus Ukrainą, Lietuva ir visas civilizuotas pasaulis suskubo į pagalbą ukrainiečių tautai ir negailėjo sankcijų bei pasmerkimo agresoriui. Lietuvos gyventojai suaukojo už laisvę kovojantiems ukrainiečiams apie 6 mln. eurų, surinko ne vieną dešimtį tonų humanitarinių krovinių.

Daugelis savivaldybių jau nutraukė partnerystės sutartis su prie Ukrainos okupacijos prisidedančių valstybių – Rusijos ir Baltarusijos – miestais, skyrė Ukrainos žmonėms finansinę paramą.

Lazdijų rajono savivaldybės tarybos opozicijoje dirbantis judėjimas „Pirmyn” kreipėsi į rajono merę, siūlydamas sušaukti neeilinį tarybos posėdį ir nutraukti bendradarbiavimo sutartis su Kaliningrado Nesterovo miestu bei Gardino miesto ir rajono vykdomaisiais komitetais. Taip pat opozicija pasiūlė skirti 100 tūkst. eurų paramą su Lazdijais bendradarbiaujančiam Ukrainos Žitomiro srities Baranivkos miestui.

Opozicijos lyderis Artūras Margelis teigė, kad frakcija „Pirmyn!“ nusprendė, jog reikia atšaukti partnerystės sutartis su šalių agresorių – Rusijos ir Baltarusijos – savivaldybėmis: su Kaliningrado srities Nesterovo miestu, taip pat su Baltarusijos Gardino miesto ir Gardino rajono vykdomaisiais komitetais.

„Tuo metu, kai buvo pasirašytos šios sutartys, buvo kitos aplinkybės, bendradarbiavimui buvo skiriamos ES lėšos, sudarytos bendros programos, kurios skatino miestų bendradarbiavimą kultūros, sporto ir kitose srityse. Galėjome teikti bendras paraiškas ir įgyvendinti projektus savo šalių teritorijose. Vyko normalus bendradarbiavimas. Kai geopolitinė situacija pradėjo keistis, o tos šalys nuo 2014 metų ėmė grasinti Ukrainai, o dabar ir įsiveržė į Ukrainą ir žudo taikius gyventojus, tai reikia skubiai nutraukti tas sutartis“, – sakė A. Margelis.

Jo teigimu, kai šios sutartys buvo pasirašinėjamos, tai reikėjo tarybos leidimo. Todėl dabar, norint jas nutraukti, irgi reikia tarybos leidimo. Frakcija „Pirmyn“ kreipėsi į merę, kad skubiai būtų sušauktas neeilinis tarybos posėdis ir būtų nutrauktos šios trys sutartys.

„Mes taip pat paprašėme patikslinti biudžetą ir skirti paramą Ukrainos Žitomiro srityje esančiai Baranivkos savivaldybei, su kuria bendradarbiaujame. Mes siūlome skirti 100 tūkst. eurų šiai savivaldybei, kad ji panaudotų tuos pinigus savo žmonių reikmėms, paremtų kariškius ar taikius gyventojus. Manome, kad šiam tikslui galime panaudoti biudžete reklamai ir viešiesiems ryšiams skirtus pinigus“, – sakė A. Margelis.

Vakar vykusiame neeiliniame tarybos posėdyje buvo nutrauktos sutartys su minėtomis savivaldybėmis, tačiau, pradėjus svarstyti klausimą dėl pinigų Ukrainai paremti skyrimo, kilo aštri diskusija valdantiesiems nusprendus Ukrainai paaukoti itin mažą 20 tūkst. piniginę paramą. Savo nuomonę išsakė nemaža dalis tarybos narių. TS-LKD frakcijos seniūnas A. Klėjus taip pat pritarė A. Margelio siūlymui paramos sumą didinti iki 100 tūkst. Eur. A. Klėjus siūlė peržiūrėti biudžetą ir pinigus, skirtus Lazdijų rajono savivaldybės administracijos renginiams, koncertams ir viešiesiems ryšiams, paaukoti Ukrainai.

Po įnirtingų diskusijų už broliškos Ukrainos Lazdijų savivaldybės partnerės – Baranivkos savivaldybės  kare prieš Rusijos okupantus parėmimą 100 tūkst. Eur suma balsavo visa A. Margelio komanda „Pirmyn!“ (A. Margelis, G. Salatka, R. Dulskas, D. Ambrazevičienė, O. Lenkauskienė, A. Kašalynas, J. Stankevičius) ir beveik visa TS-LKD frakcija (A. Klėjus, R. Leščinskas, J. Juodzevičienė, D. Barkauskienė).

Dažnai deklaruojanti taiką ir kovojanti už laisvę konservatorė J. Ražukienė balsavo prieš tokį sprendimą.

Likusieji – frakcija „Vardan Lietuvos“ su mere A. Miškiniene, Liberalų sąjūdžio frakcija su vicemeru V. P. Mikelioniu bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas A. Žymančius – pagailėjo skirti didesnę ir ženklesnę sumą, taip reikalingą Ukrainai.

Lazdijų valdantieji pagalbai Ukrainai skyrė penkis kartus mažesnę sumą. Pataupė rinkimams, o Ukraina palauks…

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: