Dzūkų žinios

Dalius Mockevičius: „Mokyklos ir bendruomenės padeda ukrainiečių vaikams adaptuotis ir jaustis saugiai“

Dalintis:
Lazdijų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius informavo, kad Lazdijų rajono savivaldybės švietimo įstaigas lanko 15 ukrainiečių, iš jų 3 vaikai nuo 3 iki 6 metų amžiaus, 12 mokinių nuo 7 iki 17 metų amžiaus.

Vykstant karui Ukrainoje, Lietuvoje nemažėja pabėgėlių srautai, kurių skaičius netrukus pasieks 50 tūkstančių. Lietuvą savo laikinam prieglobsčiui dažniausiai pasirinko mamos su vaikais, kurie turi lankyti darželius ir mokytis mokyklose. Didesniuose šalies miestuose, kur pabėgėliai skaičiuojami tūkstančiais, ukrainiečių vaikams jau įsteigtos atskiros grupės vaikų darželiuose ir klasės mokyklose.

Lazdijuose pabėgėlių iš Ukrainos skaičius yra nedidelis, tačiau ir jiems reikia lankyti ugdymo įstaigas. Panašu, kad Lazdijuose jiems adaptuotis sekasi gerai, padeda mokyklos ir bendruomenės.

Lazdijų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius informavo, kad Lazdijų rajono savivaldybės švietimo įstaigas lanko 15 ukrainiečių, iš jų 3 vaikai nuo 3 iki 6 metų amžiaus, 12 mokinių nuo 7 iki 17 metų amžiaus.

Pasidomėjus, kaip organizuojamas jaunųjų ukrainiečių mokymas ir popamokinė veikla, skyriaus vedėjas teigė, jog mokiniai mokosi integruotai bendrojo ugdymo klasėse su bendraamžiais. Kiekvienam mokiniui sudaromas individualus mokymosi planas, ypatingas dėmesys skiriamas mokinio adaptacijai. Dalį pamokų mokinys mokosi kartu su visais klasės mokiniai, lietuvių kalbai mokytis organizuojamos grupinės arba individualios konsultacijos, teikiama mokytojo padėjėjo pagalba.

„Taip pat organizuojamos individualios arba grupinės švietimo pagalbos konsultacijos. Dalis vyresnių klasių mokinių, kurie taip pat mokosi ir nuotoliniu būdu Ukrainos mokyklose, mokosi pasirinktus dalykus, pvz., anglų kalbą, biologiją, chemiją, istoriją, geografiją. Mokinio adaptacijai palengvinti parenkami kuratoriai iš draugų tarpo. Ukrainiečiai noriai lanko neformaliojo švietimo būrelius po pamokų mokykloje, kurioje mokosi. Pageidaujantys pradinukai lanko pailgintos dienos grupę. Taip pat jie gali lankyti Lazdijų meno mokyklą ir VšĮ Lazdijų sporto centrą“, – pasakojo D. Mockevičius.

Paklaustas, kokią pagalbą, įsigyjant mokymo priemones, suteikė ukrainiečiams savivaldybė, bendruomenės, vedėjas sakė, jog nuolat bendraujama su mokyklomis dėl ukrainiečių vaikų mokymo, teikiama reikalinga ir aktuali informacija mokykloms apie šių vaikų ugdymą.

„Savivaldybė siūlė pagalbą aprūpinant ukrainiečių vaikus reikiamomis mokymo priemonėmis, tačiau labai noriu pasidžiaugti ir padėkoti, kad pačios mokyklos, mokyklų bendruomenės, mokytojai labai geranoriškai prisidėjo ir prisideda šiuos vaikus aprūpinant mokymo priemonėmis, sportine apranga ir avalyne, padeda jiems adaptuotis ir jaustis saugiai“, – kalbėjo vedėjas.

Į klausimą, ar yra ugdymo įstaigose įdarbintų pabėgėlių iš Ukrainos, D. Mockevičius atsakė neigiamai: „Šiuo metu švietimo įstaigose dirbančių ukrainiečių nėra.“

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: