Dzūkų žinios

Druskininkai vėl stebins pavasario švenčių vaizdiniais: nuo naktį švytinčių margučių iki žvaigždžių jūros narcizų laukuose

Dalintis:

Ar matėte, kaip tradicinis Velykų margutis atgyja ir tamsią naktį nušvinta, pražysdamas skaisčiomis pavasario spalvomis? Žydinčių Velykų savaitgalį tokiu velykiniu stebuklu, sukurtu žinomų menininkų, kviečia grožėtis Druskininkai. Pačiame kurorto centre, Gydyklų parke, po atviru dangumi jau įrenginėjama Velykų galerija, kurios pagrindinis akcentas – septyni milžiniško dydžio, dekoruoti neįprasta technika ir netikėtais ornamentais margučiai.

Beje, šįmet įspūdingu reginiu bus galima grožėtis visą savaitę, nes spalvingais margučių raštais pražydusios Šv. Velykos Druskininkuose nuties kelią į narcizų auksu nuspalvintus Vijūnėlės laukus, kurie, tikimasi, pražys atšilusį Atvelykio savaitgalį.

„Pastaraisiais metais dėl visiems žinomų priežasčių ieškojome netradicinių sprendimų, kaip sunkiu laikotarpiu palaikyti žmonėms dvasią, kurti pozityvią ir gerą atmosferą, išlaikyti gerąsias kurorto kultūrines tradicijas, – sako Druskininkų meras Ričardas Malinauskas. – Tos pamokos mums atnešė didelės naudos, suburta kultūros renginių organizatorių komanda įgyvendino išties neįtikėtinus projektus, kurie saugiu formatu kvietė žmones patirti nepamirštamus įspūdžius. Kita vertus, Druskininkų kurortas, garsėjantis tuo, kad sveikatinimo ir kitos paslaugos teikiamos visus metus, o ne sezoniškai, gyvas tapo ne tik dieną, bet ir naktį.“

Pasak Druskininkų savivaldybės administracijos Turizmo, komunikacijos ir kultūros skyriaus vedėjos Vaivos Žagunienės, šįmet nuspręsta apjungti du ryškiausius pavasario renginius į vieną. „Velykų ir Narcizų žydėjimo šventes skiria vos savaitė, tad tai puiki proga ne tik pasirūpinti trumpomis atostogomis ir atgaiva kūnui, bet ir pasigrožėti dviem išskirtiniais reginiais ir praturtinti potyrius. Tad kviečiame rezervuotis viešbučius, procedūras ir pasinerti į pavasarinio kurorto malonumus. Juolab, kad savaitė sutampa su moksleivių atostogomis, o kurorte rasite daugybę pramogų visai šeimai tiek savaitgaliais, tiek kitomis dienomis.“

Žydinčios Velykos Druskininkuose

Velykų kelionę Druskininkuose verta pradėti nuo pasivaikščiojimo po Gydyklų parką prie Muzikinio fontano. Tiesa, fontanas lankytojų dar nedžiugins, čia vyksta atnaujinimo darbai, bet vasarą jis pasitiks atsinaujinęs, dar dinamiškesnis, pasipildęs ypatingu šviesų žaismu ir rūko debesimis, taps tikra atgaiva karštomis vasaros dienomis.

Vaikštinėdami po besiskleidžiančias parko erdves, atrasite smagias, spalvingas, žaismingas bendruomenių sukurtas velykines dekoracijas. Čia pat rasite ir spalvingų lovelių margučių ridenimui. Parungtyniaukite su šeimos nariais, juk tą, kuriam pavyks margutį nuridenti toliausiai, sėkmė lydės visus metus, o tas, kuris surinks daugiausia margučių, visus metus bus linksmas ir laimingas. Jei neatsinešite savo margučių – nieko tokio, šalia lovelių rasite medinių kiaušinių, kuriuos taip pat labai smagu ridenti!

Vaikščiojančius ir pramogaujančius kurorte netikėtai užklups muzikos garsai, kurie šildys jaukiomis melodijomis ir kurs šventinę nuotaiką. Džiaugtis pavasariu kvies smagūs, nuotaikingi ir išdykę Mimų teatro velykiniai zuikiai, kurie krės pokštus, kvies žaisti, šokti ir mielai pozuos jūsų nuotraukoms.

Žinoma, ir kaipgi galima praleisti Žydinčių Velykų orientacines? Registruokite komandą, gaukite užduotis ir sekmadienį, išsilukštenę iš lovos, išridenkite šeimą į velykinį Druskininkų miestą. Laukia nepamirštami nuotykiai!

Velykų galerijos prasmės ir paslaptys

Įspūdingiausias reginys laukia parko promenadoje – Velykų galerijoje bus eksponuojami milžiniško dydžio margučiai, menininkų nuspalvinti magiškais simboliais, sujungiančiais tradiciją ir šiuolaikinį meną. Margučiai ne bet kokie – 2 metrų aukščio ir 1,5 metro pločio. Bet esmė ne dydyje – atėjęs dieną, galėsi grožėtis spalvotais raštais, ornamentais, netikėtais piešiniais ir bandyti atrasti jų prasmę, o užklydęs naktį, pamatysi, kaip jie tamsoje keičia savo išvaizdą, ima slaptingai švytėti ir kitaip atskleidžia savo paslaptis.

Įgyvendinti šį smagų ir spalvotą pavasario projektą ėmėsi druskininkietis menininkas Gabrielis Žvirblis, į pagalbą pakvietęs keturis savo kūryba jau seniai šalies ribas peržengusius menininkus – Eglę Tamulytę, Antaną Dubrą, Pijų Šematulskį ir Timotiejų Norvilą. Plataus profilio menininkai savo meninius gebėjimus šįkart demonstruoja naujame ir neįprastame formate – gatvės meno technika kuria siužetus ir vaizdinius ne ant įprastų plokštumų, bet ant netradicinės – kiaušinio – formos, neturinčios pradžios nei pabaigos.

„Gatvės menas visada turi maišto, laisvės ir, žinoma, romantikos bruožų“, – sako Gabrielis, akcentuodamas šio meno trapumą ir trumpaamžiškumą. Jo paties stilių formuoja noras įsijausti į akimirką – gatvės kultūra, kokybiška muzika, filmas, pasivažinėjimas riedlente, kitos paprastos kasdienybės detalės – tai duoda impulsą kūrybai ir įgauna pavidalą kūrinyje. „Žaviuosi intelektualiu paprastumu, spalvomis ir formomis, bet viskas vis tiek turi būti „funky”, o kokias mintis ir emocijas sukelia mano darbai – tai jau kiekvieno asmeninė kelionė šioj planetoj“, – šypsosi Gabrielis, atsakydamas į klausimą, kas vaizduojama jo margučiuose. Velykų galerijoje bus galima apžiūrėti tris šio menininko sukurtus darbus.

T. Norvila, arba Morfai, yra vienas pirmųjų gatvės menininkų Lietuvoje. Šiandien jis plataus profilio menininkas, neapsiribojantis viena medija ir technika, savo kūryboje paliečiantis įvairias, dažnai bendražmogiškas temas. Morfai kūrinių galima rasti Danijoje, Olandijoje, Airijoje, Ispanijoje. Druskininkuose pirmą kartą matysime šio menininko kūrinį, atliktą dažų nubėgimo technika, paties autoriaus pavadintą „Mister Dirps”.

Multimenininkas vilnietis A. Dubra, dar žinomas Stryts pseudonimu, sako, kad gatvės kultūra yra neatsiejama jo kūrybos dalis. Menininkas taip pat kuria tapybos darbus, mažosios plastikos objektus, iliustruoja knygas, kuria plakatus, videoanimaciją, scenografiją spektakliams, yra apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“. Iš pirmo žvilgsnio šokiruojančiais simboliais numarginęs kiaušinį, menininkas teigia, kad šiuolaikiškus simbolius kiekvienas galime interpretuoti savaip. „Mane visada vilioja mistika, magiški, makabriški ir gal net velniški dalykai, kuriuose yra daug eskapizmo, humoro, pasižiūrėjimo į realybę kitu kampu“, – sako menininkas.

E. Tamulytė, žinoma kūrybiniu pseudonimu Aglaja Ray, aktyviai kuria Lietuvoje ir tarptautinėje erdvėje – ji yra pristačiusi per 60 personalinių ir grupinių parodų bei performansų Lietuvoje, Vokietijoje, JAV, Olandijoje, Švedijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Serbijoje, Kolumbijoje, JAV ir kt. Kūrybinę veiklą apima tapybos, grafikos darbų, videomeno, performansų kūrimas. Menas ir kūryba menininkei nėra tik profesinis įrankis, o daugiau tam tikras gyvenimo būdas, kuris gali būti įvardijamas kaip vizualinė filosofija. 

„Svarbu išlikti lankstiems. Kad išliktume kūrybingi.  Kad galėtume juoktis.  Mano piešinyje rasite abstrakčių pasakojimų, jums irgi palieku šiek tiek erdvės kurti savo interpretacijas, – kūrinio prasmę sufleruoja Eglė, ypatingą vertę darbe suteikdama mažutėliam apskritimui, laikomam tarp pirštų. – Tai garstyčių sėkla. Jei turite tikėjimą kaip garstyčios grūdelį, pasakysite kalnui – ir jis pajudės. Garstyčios sėkla išgelbėjo mano sielą.“

Dar vieną margutį numargino alytiškis menininkas P. Šematulskis, darbus pasirašantis pseudonimu Duona, garsėjantis savo spalvotais piešiniais ant gimtojo miesto pastatų sienų. Jo nutapyti darbai kalba patys už save, o štai ką pasakoja Pijaus velykinis margutis, atspėkite patys.

Beje, prie visų autorinių margučių rasite lenteles, kuriose bus nurodytas darbo autorius, darbo aprašymas ir QR kodas, nuvesiantis į menininko darbų galeriją. Vieni dekoratyvūs, kiti labai prasmingi, bet tikrai matomi ir skatinantys ne praeiti nuleidus galvą, o nusišypsoti, nustebti ar supykti, kitaip tariant, išnirti iš rutinos ir nors akimirką persikelti į kitą pasaulį – tokių velykinių margučių galeriją.

Žemėje pražydę žvaigždynai

Žydinčios Velykos tęsis visą savaitę iki pat gražiausio pavasario laikotarpio Druskininkuose: paskutinėmis balandžio savaitėmis nuostabusis Vijūnėlės parkas nusidažo sodriu pražydusių narcizų geltoniu – čia jų pražysta per pusę milijono! Jei pavasaris nepagailės šilumos, galbūt spės pražysti ir rausvažiedės sakuros. Rodos, nieko daugiau ir nebereikia – šilta ir kvepianti aplinka kviečia tiesiog vaikščioti, grožėtis ir praleisti dar vieną puikų pavasario savaitgalį.

Žinoma, čia lauks ir daugiau pramogų: penktadienio vakarą Pramogų aikštėje šventės pradžią paskelbs popklasikos grupė „el Fuego“: trys jauni dainininkai kviečia visus į koncertą, kurio programa lyg gerai išlaikyto itališko vyno taurė, kupina brandaus aromato, spalvų ir emocijų.

Vidurdienį parke saulėje spindintys veidrodiniai personažai, aukštaūgiai kojūkininkai ir pavėjui lekiantys spalvoti muilo burbulai dovanos linksmas akimirkas. O kur dar 19-ojo amžiaus ponų klegesys, pavasario piknikas bundančioje kurorto gamtoje, ekskursijos su žaviomis gidėmis ir nepaprastais pasakojimais!

Na, o sutemus Druskininkai ir vėl ruošiasi stebinti: du vakarus (balandžio 22 ir 23 d.) žydinčių narcizų lauke, nusileidus sutemoms, apie 21 valandą, įsižiebs meninės šviesų instaliacijos ir kurs vaizdinį, lyg žvaigždėtas dangus nusileido ant žemės.

„Praėjusiais metais sulaukę daugybės teigiamų atsiliepimų, šįmet nusprendėme praplėsti apšviestas parko erdves pasitelkdami neribotas skaitmeninio meno galimybes, lazerius ir kitas priemones, leidžiančias sukurti išties fantastiškus vaizdus“, – sako Druskininkų kultūros centro direktorė Rimutė Viniarskaitė.

Visas parkas nuo Druskonio ežero iki pat Vijūnėlės tvenkinio, baltasis tiltelis ir miškas bus sujungti į vientisą vizualią erdvę, kurioje pojūčius sustiprins sklindantys ambientinės muzikos garsai. Tad jei trokštate stipresnių įspūdžių, būtinai apsilankykite narcizų lauke naktį: iki pat pirmos valandos parke atsivers stulbinantys nakties lobynai. Nuodėmė praleisti tokią progą! Tik nepamirškite, kad sekmadienio naktį šio grožio jau nebepamatysite.

Ir, žinoma, būtinai užsukite į Vilniaus alėjoje klegančią mugę! Stirtos šviežutėlių pyragų, meduolių, šimtalapių, šalta gira, šviežiai išrūkyta pajūrio žuvis, ūkininko lašinukai ir skilandžiai – net seilė nutįs nuo kvapų. Jei esate sveikos gyvensenos šalininkas, galėsite uostyti kvapniuosius aliejus, ragauti aliejų iš ąžuolo bačkutės. Čia apsirengsite, pasipuošite, apsiausite, papuošite vaikus, namus ir sodybas – tuo rūpinasi tautodailininkai, amatininkai ir kiti auksarankiai.

Tad giliai įkvėpkite gaivaus kurorto oro, išskleiskite savo emocijas ir šviesiai nusiteikę apglėbkite atėjusį pavasarį. Druskininkuose prasideda gėlėtas ir žalias gyvenimo etapas!

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: