Dzūkų žinios

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus konkurso kortas sumaišė ministerija

Dalintis:
Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė. (Nuotrauka alytus.lt)

Rita Krušinskaitė

Balandžio pradžioje Alytaus miesto savivaldybės paskelbtas konkursas ligoninės direktoriaus pareigoms užimti finišo tiesiosios nepasieks. Naujas konkursas bus organizuojamas, kai ligoninės dalininke taps valstybė.

Praėjusią savaitę vykusiame posėdyje Alytaus miesto savivaldybės tarybos nariai atšaukė konkursą Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pareigoms užimti. Atšaukimo pretekstu tapo merui Nerijui Cesiuliui Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atsiųstas raštas dėl savivaldybei pavaldžios Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus paskelbto konkurso atšaukimo. Rašte buvo siūloma apsvarstyti galimybę atšaukti konkursą, nes jau pradėtos realios valstybės (SAM) tapimo ligoninės dalininke procedūros. SAM nuomone, konkurso skelbimas į ligoninės direktorius, kai jau pradėtos realios valstybės tapimo šios įstaigos dalininke procedūros, yra skubotas ir neužtikrina atviro ir skaidraus būsimų dalininkų bendradarbiavimo įstaigos valdyme.

Vyriausybė dar kovo pradžioje priėmė nutarimą dėl valstybės tapimo Telšių, Tauragės, Marijampolės, Mažeikių, Utenos, Ukmergės ir Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninių dalininke. Tuo tarpu Alytaus miesto savivaldybės taryba praėjusių metų gruodį, atsižvelgdama į SAM atitinkamus raštus inicijuoti ligoninės įstatų pakeitimus dėl valstybės tapimo jos dalininke, patvirtino naujus šios gydymo įstaigos įstatus. Tad norint organizuoti konkursą, tarybos nariams teko priimti sprendimą dėl SAM tapimo ligoninės dalininke.

Tarybos sprendimu mero potvarkis dėl konkurso ligoninės direktoriaus pareigoms eiti paskelbimo buvo pripažintas netekusiu galios, konkursas bus skelbiamas iš naujo. Atšauktame konkurse norą tapti didžiausios Pietų Lietuvos gydymo įstaigos vadovu pretendavo tapti daugiau kaip dešimt pretendentų ne vien iš Alytaus.

Tame pačiame tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas dėl valstybės (SAM) tapimo Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės dalininke. Valstybės įnašas pagal Vyriausybės nutarimą į šį procesą yra 100 eurų, SAM, kaip ir Alytaus miesto savivaldybei, suteikiama 50 proc. balsų visuotiniame ligoninės dalininkų susirinkime.

Alytaus miesto savivaldybės gydytojo Povilo Jagelavičiaus nuomone, ligoninės dalininke tapus valstybei, ligoninė įgytų teisę į europinės paramos lėšas, skirtas sveikatos priežiūros sistemos reformai, ligoninė įtvirtintų daugiaprofilinės Alytaus ligoninės statusą ir aiškias ateities perspektyvas, jos buvimas regione generuotų regiono pacientų srautus, taip pat garantuotų papildomą naudą siekiant pritraukti valstybės investicijas į ligoninės infrastruktūros ir medicininės įrangos gerinimą.

Šiai pozicijai pritarė ir taryboje dirbantys gydytojai – Dmitrij Kačiurin, Vytautas Jezepčikas ir tarybos Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Vilma Krušnienė.

Savivaldybės taryba priėmė du gyventojams reikšmingus sprendimus. Kas slypi už jų, lieka tik spėlioti, nes lieka neatsakytų klausimų. Kodėl taryba delsė priimti sprendimą dėl SAM tapimo ligoninės dalininke, kodėl tarybos nariai kurį laiką nebuvo informuoti apie SAM raštą dėl konkurso atšaukimo? Savo nuomonę šiuo klausimu išsakė tarybos narys Tomas Pačėsas: „Tapome nesutarimų įrankiu tarp konservatorių ir socdemų.“

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: