Dzūkų žinios

Charizmatiškasis italas mėgavosi dzūkiškais smidrais

Dalintis:
Mūsų rajono ūkininkų auginami smidrai keliauja į Vilniaus, Kauno, Druskininkų ir kitų miestų restoranus, juos mielai renkasi maisto gurmanai, gaminantys iš šios daržovės įvairius patiekalus.

Žinomi televizijos laidų vedėjai ir Lazdijų rajone suranda siužetų populiarioms savo laidoms.

Šią savaitę mūsų rajone lankėsi TV3 laidos „La maistas“ filmavimo grupė kartu su Lietuvoje gyvenančiu italų maisto gamybos specialistu Gian Luca Demarco.

Laida, kuri bus rodoma ateinantį sekmadienį, buvo filmuojama šalia Krikštonių esančiame smidrų ūkyje „Geniorojus“.

Jau penktus metus šią egzotišką daržovę Lazdijų rajone daugiau nei pusės hektarų plote auginantys Ramunė Tarandė ir Laimutis Genys džiaugiasi, kad smidrai sulaukia vis daugiau dėmesio.

„Kai pradėjome auginti smidrus, šiame krašte apie juos mažai kas žinojo, neįsivaizdavo, kad juos galima valgyti. Šis augalas seniau buvo žinomas ne kaip daržovė, bet kaip močiučių darželyje auganti gėlių puokščių sudedamoji dalis. Dabar smidrų valgytojų gretos vis didėja, žmonės vertina jų maistingumą ir skonį“, – kalbėjo R. Tarandė.

Mūsų rajono ūkininkų auginami smidrai keliauja į Vilniaus, Kauno, Druskininkų ir kitų miestų restoranus, juos mielai renkasi maisto gurmanai, gaminantys iš šios daržovės įvairius patiekalus.

Į Lazdijų rajoną atvykęs Gian Luca Demarco domėjosi smidrų auginimo tradicijomis Lietuvoje ir pasakojo, jog jo gimtinėje ši daržovė yra labai mėgstama.

„Kadangi pas mus vasarą labai karšta, tai smidrai Italijoje pjaunami tik dvi savaites, todėl žmonės labai skuba juos valgyti ir prisigalvoja visokių receptų. Iš dzūkiškų smidrų sugalvojau pagaminti įdomų patiekalą, kuris Lietuvoje nėra žinomas“, – sakė laidos vedėjas.

Gian Luca Demarco.

Lauke nusipjovęs smidrų, laidos vedėjas ėmėsi darbo. „Geniorojaus“ kieme buvo įrengta improvizuota virtuvė, kur ir vyko patiekalo gamybos procesas ir jo filmavimas.

Virtuvės šefas gamino troškinį iš moliuskų, pagardindamas jį kalmarų žiedų formos pasta (makaronais) bei iš smidrų pagamintu specialiu padažu.

„Tai buvo mano svajonė – pagaminti tokį patiekalą gamtoje, čiulbant paukščiams, žydint pavasariui ir naudojant ką tik nupjautus ir sultimis tekančius smidrus“, – kalbėjo charizmatiškasis laidų vedėjas.

Jis sakė, kad jam Dzūkijoje labai patinka, prasitarė, jog su žmona svajoja čia įsigyti sodybą.

O tie, kam įdomu, kaip mūsų rajone auginami smidrai, ką galima iš jų pasigaminti, gali šį sekmadienį pažiūrėti naujausią „La maistas“ laidą.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: