Dzūkų žinios

Pavasariniam apsitvarkymui surengti pritrūko valdžios lyderystės

Dalintis:
„Manau, kad jei nori ką nors per šią akciją pasiekti, reikia savivaldybės lyderystės. Kai savivaldybė rodo dėmesį, organizuoja, tada ir kiti žmonės dalyvauja. Ir įstaigos, ir gyventojai ateina. Jei anksčiau žmonės dalyvaudavo talkose, o dabar ne, tai kažkas ne taip buvo padaryta iš vadovų pusės”, – sakė G. Salatka.

Kiekvieną pavasarį, nutirpus sniegui, visoje šalyje vyksta aplinkos tvarkymo darbai, paskutiniu metu įgavę akcijos „Darom“ pavidalą. Visos savivaldybės numato tvarkomas vietas, paskirsto žmones, organizuoja talkas.

Šiemet, vykstant karui Ukrainoje, „Darom“ organizatoriai nusišalino nuo šios akcijos organizavimo, rekomendavo savivaldybėms ir bendruomenėms ją rengti savarankiškai. Dauguma savivaldybių taip ir padarė, sukvietė savivaldos įstaigų ir pačių savivaldybių administracijų darbuotojus į talką ir aktyviai tvarkė aplinką.

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis su savo savivaldybės komanda aktyviai organizavo talką, joje dalyvavo apie keturiasdešimt savivaldybės darbuotojų. Apie tai buvo paskelbta socialiniuose tinkluose.

Lazdijų rajono savivaldybė, panašu, pasielgė kiek kitaip – savivaldybės tinklalapyje paskelbė visai Lietuvai skirtą informaciją apie tvarkymosi principus ir kitos iniciatyvos neparodė.

Tarybos narys, buvęs savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Salatka prisiminė, jog anksčiau prieš tvarkymosi akciją savivaldybėje būdavo paskirtas žmogus, kuris koordinuodavo visą akciją. Buvo fiksuojamos vietos, kurias reikia sutvarkyti, koordinuojantis asmuo apie jas viešai paskelbdavo, paskirstydavo įstaigas, kas ir kur turėtų rinkti šiukšles.

Jo teigimu, anksčiau iš savivaldybės akcijoje dalyvaudavo mažiausiai 50 žmonių. Būdavo suplanuotas darbų frontas. Per šias akcijas pavyko sumažinti šiukšlių kiekį, todėl kartais visiems net neužtekdavo darbo.

„Manau, kad jei nori ką nors per šią akciją pasiekti, reikia savivaldybės lyderystės. Kai savivaldybė rodo dėmesį, organizuoja, tada ir kiti žmonės dalyvauja. Ir įstaigos, ir gyventojai ateina. Jei anksčiau žmonės dalyvaudavo talkose, o dabar ne, tai kažkas ne taip buvo padaryta iš vadovų pusės“, – sakė G. Salatka.

Jo nuomone, „Darom“ akcijos organizatoriai yra įvaizdžio dalis, o jei savivaldybė neprisidės, tai nieko nebus.

„Neužtenka perspausdinti skelbimą, reikia imtis organizacinio darbo, skatinti, priminti, imtis lyderystės, turi būti atsakingas žmogus. Jei paskelbei ir palikai, tai nieko ir nebus“, – svarstė G. Salatka.

Jei savivaldybė tinkamai būtų organizavusi talką, tai labai greitai savivaldybės tinklalapyje, merės socialiniuose tinkluose būtų pasirodžiusios nuotraukos ir informacija, nes jau įprasta, kad kiekvienas nuveiktas darbas, nors ir menkiausias, iškart būna viešinamas.

Dabar socialiniuose tinkluose pasirodė tik talkos nuotraukos iš Kapčiamiesčio ir Būdviečio, panašu, kad pačios bendruomenės čia parodė iniciatyvą.

O gal Lazdijuose visur ideali tvarka ir čia nereikia jokių talkų?

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: