Dzūkų žinios

Politinių partijų populiarumo viršūnėje atsidūrė S. Skvernelio suburta partija

Dalintis:

Algimantas Mikelionis

Naujausios „Baltijos tyrimų“ apklausos rodo, kad nuo kovo mėnesio itin didelių pokyčių partinių reitingų lentelėje neįvyko. Naujienų agentūros ELTA užsakymu atliktų apklausų duomenimis, balandžio antroje pusėje didžiausią gyventojų palaikymą tebeturėjo Lietuvos politinės arenos naujokė – Sauliaus Skvernelio vadovaujama partija „Vardan Lietuvos“.

Balandžio 13–28 dienomis vykusios apklausos metu šią politinę jėgą palaikė 14,8 procento respondentų. Kovo mėnesį ekspremjero suburtą partiją rėmė 13,2 procento gyventojų. Jau kuris laikas antrojoje reitingų lentelės vietoje įsitaisiusių Lietuvos socialdemokratų partijos palaikymas per mėnesį taip pat iš esmės nepasikeitė. Balandžio mėnesį LSDP turėjo 12,8 procento gerbėjų būrį, mėnesiu anksčiau socdemus rėmė 12,6 procento gyventojų. Iš jau kelis mėnesius užimtų pozicijų reitingų lentelėje neišjudėjo ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (konservatoriai). Nuo pirmoje vietoje esančios partijos „Vardan Lietuvos“ konservatoriai atsilieka kone 5 procentais. Balandžio mėnesį konservatorius palaikė 10 procentų gyventojų. Panaši respondentų dalis konservatoriams paramą išsakė ir mėnesiu anksčiau atliktoje apklausoje – 9,3 procento gyventojų deklaravo simpatiją Gabrieliaus Landsbergio vadovaujamai partijai.

Tai, kad konservatoriai kiek anksčiau buvo pirmose įvairių reitingų vietose, galima buvo laikyti nemenkomis staigmenomis, nes šiai politinei jėgai tenka būti valdžioje Lietuvai esant toli gražu ne itin palankioje politinėje ir ekonominėje padėtyje. Lietuvą kankino pandemija, nelegalių migrantų krizė, ekonominė krizė, mūsų šalis drąsiai ir labai sėkmingai ėmėsi lyderystės padedant broliškai Ukrainos tautai, kurią užpuolė Rusija. Kas kita pirmoje ir antroje reitingo vietoje esančių politinių partijų reitingai. S. Skvernelio partija tiesiog laukė, kol atsidurs pirmoje vietoje, nes nemaža dalis rinkėjų naują ekspremjero partiją palaikė naujais gelbėtojais. Nesvarbu, kad ši partija nėra nauja, o tik ta pati panelė, persirengusi naujais rūbais. Socialdemokratai kaip opozicinė jėga nieko per daug nepasiūlė, bet vien to užteko, kad ramiai miegotų antroje politinių partijų reitingų populiarumo vietoje.

Iš esmės nesikeitė ir už trejetuko ribų esančių politinių partijų palaikymas. Naujausių apklausų duomenimis, partiją „Laisvė ir teisingumas“ balandžio mėnesį palaikė 7,2 procento (kovo mėnesį tokių buvo 6,9 procento), Lietuvos liberalų sąjūdį 6,4 procento (kovą palaikymas siekė 7,5 procento). Didesnės gyvybės ženklų ir toliau nerodo „valstiečių“ reitingas. Balandį šią partiją palaikė 4,5 procento gyventojų (kovo mėnesį – 5,3 procento). Panašus yra ir „darbiečių“ reitingas. Juos balandžio viduryje palaikė 4,3 procento respondentų, prieš mėnesį tokių buvo 5,4 procento. Politinių partijų populiarumo reitingų dugne atsidūrė Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (balandžio mėnesį ją rėmė 2,6 procento, o kovo mėnesį – 3,5 procento). Panašų palaikymą turi valdančioji Laisvės partija (balandžio mėnesį palaikė 2 procentai, o kovo mėn. – 3 procentai). Apie 1 procentą sukasi Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų), Lietuvos žaliųjų partijos bei Lietuvos regionų partijos palaikymas. Trečdalis (32,8 procento) apklaustų gyventojų nurodė, kad jie nedalyvautų Seimo rinkimuose arba yra neapsisprendę, už ką balsuoti. Prieš mėnesį nuomonės neturinčių gyventojų dalis siekė 30,1 procento.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: