Dzūkų žinios

Ar Anglijos Karalienės vardo suteikimas tribūnai reanimuos hipodromą?

Dalintis:
Kodėl hipodromui, kuriame nevyksta ir negali vykti jokios tarptautinės varžybos, kuris neturi jokių pastebimų laimėjimų, priklijuojamas garbingas vardas?

„Tuštybių mugė“. „Plikbajorio sindromas“. Taip ir dar ironiškiau internautai įvertino merės Ausmos Miškinienės krykštavimus socialiniuose tinkluose dėl to, kad Lazdijuose esančio „Dzūkijos hipodromo“ tribūnai buvo suteiktas Anglijos Karalienės Elžbietos II vardas. Tai beveik tas pat, jei Krosnos loftui būtų suteiktas, pavyzdžiui, Elvio Preslio vardas.

Sunkiai suvokiama tokio veiksmo logika. Kodėl hipodromui, kuriame nevyksta ir negali vykti jokios tarptautinės varžybos, kuris neturi jokių pastebimų laimėjimų, priklijuojamas garbingas vardas?

Buvęs meras Artūras Margelis ta proga prisiminė hipodromo atsiradimo istoriją ir gailisi, jog daug pastangų pareikalavusį projektą naujoji valdžia praktiškai sunaikino.

„Prieš dešimtmetį, kai nusprendėme steigti hipodromą, susidūrėme su nemažais iššūkiais, teko kovoti dėl hipodromo sklypo, kurį norėjo susigrąžinti vienas Izraelio pilietis. Paskui reikėjo statyti hipodromą, nes ten nieko nebuvo“, – prisiminė buvęs meras.

Tuo metu buvo rengiama respublikinė studija, kur Lietuvoje galima būtų išdėstyti hipodromus. Tuometiniai rajono vadovai daug bendravo su Ūkio ministerija, lazdijiečiams pavyko pasiekti, kad Lazdijų hipodromas atsidurtų toje schemoje.

Anot A. Margelio, tam labai priešinosi Varėna, jie norėjo pas save įsirengti hipodromą, žiniasklaidoje buvo sulaukta daug atakų.

„Kai Vyriausybė patvirtino šią studiją, tada atsirado galimybė mums pretenduoti į paramos lėšas. Verslo paramos agentūrai pateikėme paraišką, numatėme lėšų poreikį hipodromo statybai ir gavome teigiamą atsakymą, gavome lėšų. Hipodromo atidarymas įvyko 2014 metais“, – prisiminė A. Margelis.

Jo teigimu, viskas, kas dabar hipodrome padaryta, yra projektinės ir savivaldybės lėšos. Pagal projekto reikalavimą, reikėjo surasti privatų operatorių, buvo skelbiami konkursai. Atsirado operatorius – trys žirgininkų asociacijos, kurios įkūrė viešąją įstaigą.

„Tai – labai rimti žirgininkai, geri savo srities žinovai, turėję realių planų čia rengti tarptautines varžybas. Jie įvertino hipodromo situaciją ir nustatė, kad kai kurie hipodromo rodikliai neatitinka reikalavimų – gruntas, takas. Buvo nuspręsta teikti paraišką ES lėšoms, kad būtų sutvarkytas takas, ir hipodromas atitiktų tarptautinius reikalavimus. Taryba tam pritarė“, – prisiminė A. Margelis.

Iš pirmo karto nepavyko laimėti projekto, viskas išsitęsė laike, antras kartas buvo sėkmingas, buvo laimėtas projektas, tačiau pasikeitė rajono valdžia, kuri, anot A. Margelio, pasakė, kad nepridės savivaldybės pinigų šiam projektui, ir nutraukė sutartį su koncesininku bei pareiškė, kad viską padarys patys. Perdavė hipodromą rajono žirgininkams valdyti, tačiau šie, supratę, jog nesugebės susitvarkyti su šiuo uždaviniu, patys atsisakė hipodromo valdymo.

„Mes tikėjome, kad pas mus bus toks hipodromas, kaip Utenoje, kur vyksta tarptautinės varžybos. Tokios varžybos labai naudingos savivaldybei, nes suvažiuoja žirgininkai iš įvairių šalių, gyvena, maitinasi, palieka savivaldybėje nemažai pinigų“, – pasakojo buvęs meras.

A. Margelio teigimu, hipodromą šiuo metu administruoja Sporto centras, dabar ten nieko rimta nevyksta, tik smulkūs, vietinės reikšmės renginukai, nes iki šiol neatliktas svarbiausias darbas – nesutvarkytas pagrindinis hipodromo takas.

Buvęs meras skeptiškai vertina Anglijos Karalienės vardo suteikimą hipodromo tribūnai.

„Tegul pradžioje ką nors pastato, sukuria, pasiekia rezultatų, o paskui galima ir imtis išorinio blizgesio. Ar tas pavadinimas padės ką nors sukurti, surengti varžybas? Jei nori vardą gauti, turi nusipelnyti. Manau, kad tokiai tribūnai suteikti Karalienės vardą yra tam tikras Anglijos monarchės pažeminimas. Buvo atvykęs JK ambasadorius, kuris žadėjo papasakoti karalienei apie Lazdijų hipodromą. Kliedesiai. Jei suteikė šį vardą, tai dabar prasidės stebuklai? Atvažiuos anglų žirgininkai? Tegul pirmiausia pasidaro taką, nes be jo niekas čia nevyks“, – svarstė A. Margelis.

Jis kritiškai vertino Lazdijų hipodromo pervadinimą į Dzūkijos hipodromą, nes tai tam tikras Lazdijų nuasmeninimas ir identiteto naikinimas. Taip pat nerimavo, jog Lazdijuose nerengiami jaunieji žirginio sporto atstovai.

„Sporto centre neliko žirginio sporto sekcijos, neauklėja vaikų, nėra finansavimo. Hipodromas yra, sąlygos yra, bet jaunimas neugdomas. Išvaikė visus, kurie buvo profesionalai, hipodromo tako nesutvarkė. Liūdna ir pikta“, – neslėpė emocijų A. Margelis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: