Dzūkų žinios

Kas Ausmos dainon nesudėta

Dalintis:
Panegirikos leidinys.

DŽ redakcijos nuomonė

Lazdijiečiai savo pašto dėžutėse rado 51 puslapio knygelę, pavadintą „Lazdijai“, kurią didžiuliu tiražu išspausdino viena spaustuvė Lazdijų savivaldybės užsakymu. Šiuo sunkmečiu tai prabangus savivaldybės mostas – spausdinimo, maketavimo išlaidos ne vienas tūkstantis, dar tūkstančiai išmesti platinimui, kad visose rajono gyventojų pašto dėžutėse atsirastų šis leidinys.

Tai – rajono merės Ausmos Miškinienės trejų metų veiklos ataskaita. Kitaip sakant, priminimas gyventojams, kaip Lazdijų rajonas puikiai gyveno per tuos trejus metus, kai jam vadovauja jaunoji, šaunioji merė Ausma.

Leidinio dizaino idėja nėra originali, nuotraukų dėliojimas korio principu – sena mintis, neva suprask, mes, kaip bitės, dirbome visi kartu, kad pasiektume tokį puikų rezultatą, apie kurį sekama pasaka leidinyje „Lazdijai“.

Ką ten randame? Gausybę mažų nuotraukų, su sunkiai atpažįstamais žmonėmis ir daiktais, jose gausybė prieš fotokamerą sustatytų valdininkų ir šiaip dzūkelių, kurie nori parodyti, kaip pas mus viskas gražu ir tobula. Įdomu tai, jog šiame leidinuke merės nuotraukų yra beveik tiek pat, kiek jame puslapių. Jei nuotraukos būtų bent kiek didesnės, tai leidinio vartytojai galėtų susipažinti su visu merės garderobu, nes mūsų Ausmai, panašu, aprėdų netrūksta.

Bet grįžkime prie esmės. Kas yra save gerbiančio mero veiklos ataskaita? Tai pasidžiaugimas nuveiktais darbais bei kritinis vertinimas to, ko nepavyko nuveikti, ką reiktų kuo skubiau ištaisyti ar pakeisti.

Mero darbo ataskaita – tai atsiskaitymas prieš žmones, ką jis padarė jų labui atidirbdamas už visų rajono žmonių jam mokamą atlyginimą. Gali būti, kad merė Ausma ir atidirbo už algą. Bet nė kruopelės daugiau. Be jokių fantazijų, draivo, sveikos avantiūros. Be realios lyderystės. Akivaizdu, jog Lazdijų savivaldybėje šiuo metu nėra lyderio. Nė vieno. Tik „činovnikai“.

Prieš 2019 metų tiesioginius mero rinkimus A. Miškinienė mėgo kartoti, jog buvusi valdžia Lazdijus nuvarė į dugną, kad rajonas turi daug potencialo, kad ji atgaivins Lazdijus. Sakoma, gerais norais ir pragaras grįstas.

Tačiau… Panegirikos leidinyje nė vienu sakiniu neužsiminta apie tai, kad Lazdijai šalies gerovės reitinge nukrito į priešpaskutinę vietą Lietuvoje. Čia jau ne iliustruotos pasakėlės už mokesčių mokėtojų pinigus, bet oficialaus profesionalų tyrimo rezultatas, nubraukiantis bet kokią merės savigyrą nuveiktais darbais ir Ausmos nuotraukų albumo švytėjimą.

Kur žadėtasis Lazdijų atgimimas, kur verslo klestėjimas, kur nedarbo problemos sprendimai? Visi pažadai – tik fikcija. Nedarbas Lazdijuose pasiekė viršūnę, o pagal kai kurias kategorijas – aukščiausią lygį Lietuvoje.

Kur naujasis sporto centras, kai sugriovus senąjį, iki šiol nieko realaus nematyti? Kur naujoji autobusų stotis, kuri buvo seniai lazdijiečiams pažadėta? Kodėl iš Lazdijų išvarytas verslas? Dumblyje buvusios patalpos iš verslo atimtos, verslininkai persikėlė į Alytų. Lenkų bendrovei „Katarakta“ parodytos durys, juos maloniai priglaudė Druskininkai. O juk prieš rinkimus būsimoji merė žadėjo, kad verslas Lazdijuose klestės, o prie kelio, vedančio Lenkijos link, bus atidaryta ne viena kavinė.

Kodėl per trejus metus nerenovuotas nė vienas namas, kodėl aplinkosaugos reitinguose paaiškėjo, jog Lazdijai nėra tokie žali, kaip daugeliui atrodė?
Šių dalykų merės ataskaitoje nerasite. Nes tai – neva lazdijiečiams nesvarbūs dalykai. Įdomu, kodėl merė savo ataskaitą paskelbė ne baigiantis kadencijai, bet po trejų metų? Gal bijojo, jog šiemet Lietuvos savivaldybių gerovės reitinguose Lazdijai nusmuks į paskutinę vietą? Nebus pandemijos, nebus nelegalių migrantų ir nebeliks argumentų pasiteisinti dėl tokio nuopuolio.
Sakoma, jog popierius iš gėdos nerausta. O tie, kas jame parašė pasakėlių? Nerausta. Rengiasi rinkimams. Ne veltui leidinuko paskutiniame lape įdėtas 2023-ųjų, savivaldos rinkimų metų, kalendorius.

REDAKCINIS STRAIPSNIS (vedamasis) – redakcijos nuostatas atspindintis, jos vardu parašytas, neretai nenurodant konkretaus autoriaus, rašinys, dažnai atsiliepiantis į kokius nors įvykius, paaiškėjusius faktus, tendencijas. Būdinga nedidelė, neretai vienoda visiems leidinio redakciniams straipsniams apimtis, glaustas minčių dėstymas, tezių pobūdžio argumentacija, naudojami publicistinės retorikos elementai. Įprasta pateikti išvadas, apibendrinimus, atspindinčius redakcijos nuostatas. / Žurnalistikos enciklopedija /

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: