Dzūkų žinios

Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos mokinių projektas Erasmus+ tęsiasi

Dalintis:

Po susitikimo Rumunijoje, Jasų mieste, Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos mokinių projekto Erasmus+ kelias nusidriekė į Turkijos Samsuno provincijos Carsambos miesto Fen Lisesi mokyklą. Čia susirinko projekto dalyviai iš Rumunijos, Italijos, Bulgarijos ir Lietuvos.

Samsunas – miestas šiaurės Turkijoje, uostas Juodosios jūros pakrantėje. Provincijos centras. Per Samsuną eina Trabzono–Zonguldako plentas; geležinkelis ir plentas į Amasiją, yra oro uostas, dujotiekis į Ankarą. Maisto, tabako, chemijos pramonė, metalo apdirbimas, žvejyba. Samsuno provincijoje gyvena 1 252 693 žmonės. Çarşamba yra Samsuno provincijos miestas ir rajonas (ilçe), Turkijos Juodosios jūros regione, Çarşamba lygumos centre. Tai antras pagal dydį Samsuno provincijos rajonas po Bafra.

Pirmąją dieną vyko projekto dalyvių iš penkių šalių prisistatymas, supažindinimas su savo šalimi, mokykla. Vėliau susipažinome su Çarşambos miestu. Didelį įspūdį paliko mečetė, kuri statyta prieš 800 metų. Po pietų mūsų laukė staigmena – plaukimas garlaiviu Ješil Irmak upe, kuri dalija miestą į dvi dalis. Paskui buvo ekskursija į hidroelektrinę, kur patyrėme pačius įvairiausius jausmus, nes su autobusiuku kilome į kalnus vieninteliu, akylai saugomu, bet labai siauručiu keliuku…Visas baimes atpirko atsivėrę nuostabūs kraštovaizdžiai. Vakare priėmimą ir prašmatnią vakarienę surengė miesto meras.

Kitą dieną skubėjome į mokyklą, kur vyko užsiėmimai. Po pietų išvykome į Samsuno miestą prie Juodosios jūros, kur apžiūrėjome laivą-muziejų, grožėjomės jūros krantine, miesto didybe. Neišdildomą įspūdį paliko sportinių lėktuvų viražai giedrame danguje.

Trečiadienį buvo puiki pikniko diena užmiestyje, Kumarli parke, oras sušilo iki 31 laipsnio. Mokiniai burtų keliu buvo suburti į komandas, kurios, padedamos restorano šefo, gamino nacionalinius turkų valgius. Vertino mokytojai ir patys mokiniai, išvada – nugalėjo draugystė! Vėliau vyko sporto varžybos. Mūsų mokiniams lygių nebuvo! Išvarginti saulės ir įspūdžių, laimingi grįžome į viešbutį.

Ketvirtąją projekto dieną lietus pliaupė kaip iš kibiro, tačiau nenuslopino mūsų noro pamatyti Ordu miestą. Ordu – miestas šiaurės Turkijoje, prie Juodosios jūros, provincijos centras. Išvystyta maisto pramonė. Aplankėme Boztepės armėnų cerkvę, Bolamano pilies griuvėsius, pabuvojome Jasono kyšulyje. Oro temperatūra nukrito iki 14 laipsnių… Pasikėlę keltuvais į kalnus, sušilome tik pasivaišinę gardžiąja turkiška arbata. Jei dar būtų buvęs geras oras, tai vaizdai nerealūs – kalnai, jūra…

Paskutinę dieną projekto dalyviai kūrė videofilmus tolerancijos, patyčių, stereotipų tema, kuriuos peržiūrėję visi dalyviai svarstė, diskutavo, pateikė savo šalių pavyzdžius.

Laikas taip greitai prabėgo, kad tik gavę dalyvio sertifikatus supratome – mūsų misija baigta!

Grįžome pilni įspūdžių, pasitobulinę, prisilietę prie mums nežinomos kultūros, tradicijų.

Kita projekto Erasmus+ šalis – Bulgarija, kurioje lankysis ir dirbs jau kiti mokiniai.

Projekto dalyviai

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: