Dzūkų žinios

Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydyje lazdijiečiai „nepasišiukšlino“

Dalintis:
Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydis. (Dzūkijos VVG nuotr.)

Rita Krušinskaitė

Praėjusį savaitgalį į Klaipėdos rajone, Karklėje, esančią stovyklą „Žilvitis“, kur vyko Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydis, iš įvairių Lietuvos kampelių suvažiavo apie pora tūkstančių kaimo bendruomenių narių. Renginyje dalyvavo ir pusšimtis Lazdijų rajono gyventojų.

Lazdijų kraštui šiais metais atstovavo aštuonios kaimo bendruomenės – Šventežerio, Barčių, Gegutės, Kučiūnų, Metelių, Stebulių ateities, N. Kirsnos, Kuklių. Veiklūs, sumanūs ir energingi dzūkai į sąskrydį atvažiavo dar iš vakaro. „Apsigyvenę iš karto pasipuošėme mums skirtą teritoriją“, – sakė Stebulių ateities bendruomenės atstovė Rita Sabestinienė.

Kadangi sąskrydžio tema buvo GĖLĖTA, todėl bendruomenės savo kiemelius puošė gėlėmis. Taip pat gėlėtai pasipuošę, sąskrydžio dalyviai tradicinės vakarinės eisenos pajūriu metu siuntė geros nuotaikos, meilės, taikos bei bendruomeniškumo kupinus linkėjimus Lietuvai, pasauliui ir bendruomenės nariams, negalėjusiems dalyvauti renginyje.

Šventės atidarymo metu kiekvieno rajono bendruomenės kitiems dalyviams išradingai prisistatė, kaip kas norėjo ar sugebėjo – kas eilėmis, šokiais, dainomis, kas savo gaminiais. Lazdijų

kraštą dzūkiška tarme pristatė Daiva Povilanskienė bei Stebulių ateities bendruomenės narės, seserys R. Sabestinienė ir Vilija Padimanskienė, sudainavę savos kūrybos dainą „Himnas Dusiai”.

Viena smagiausių pramogų dalyviams buvo savo kiemeliuose pristatyti įvairius pačių pagamintus produktus: žvakes, arbatas, liofilizuotus vaisius, daržoves, šakočius, duoną, molinius, odinius bei kitokius rankdarbius, net natūralaus pertusino buvo galima paragauti. Žingeidžiausieji galėjo sudalyvauti edukacijose ar linksmosiose varžytuvėse, prisidėti prie bendruomenių paveikslo puošimo.

Dzūkijos vietinės veiklos grupės (VVG) kiemelyje Stebulių ateities bendruomenė vaišino Artūro Čiurlionio keptais šakočiais, Šventežerio – kvietė įsigyti ekologiško rapsų aliejaus, liofilizuotų produktų bei rankų darbo dirbinių, Metelių kaimo bendruomenė  „Tarp Dusios ir Metelio“ vaišino perlinių kruopų koše „Mulgikapsad“, o Gegutės kaimo bendruomenė – ant laužo keptais čirviniais blynais, Kučiūnų kaimo bendruomenė – miltiniais blynais. Kad visiems, gaminantiems maistą ir jį ragaujantiems, būtų geras ūpas – Stebulių ateities bendruomenė linksmino dainomis.

Sportinėse rungtyse Lazdijų kaimo bendruomenių komanda iškovojo II vietą, o Stebulių ateities bendruomenė Druskininkų kiemelyje įvairiose rungtyse laimėjo taip pat II vietą ir pelnė Druskininkų verslininkų įsteigtą prizą.

Veisiejų jaunimo centras, dalyvavęs gerųjų KPP projektų pavyzdžių konkurse „Sumani bendruomenė – pažangus kaimas”, pelnė apdovanojimą už projektą „Veisiejų jaunimo centro bendruomeninio verslo kūrimas per turizmo, aktyvaus laisvalaikio bei maisto kultūros veiklas“.

„Buvo labai smagus renginys, per tas dvi dienas nemačiau nė vieno pikto veido, negirdėjau nė vieno pikto žodžio. Vyravo labai jauki, šilta atmosfera, susipažinome ir susidraugavome su kitomis bendruomenėmis. Mūsų bendruomenės planuose rudeniop į Karklę nuvežti mūsų bendruomenėje populiarų, kasmet organizuojamą renginį „Pastebėkite gyvenimo perlus“, – .patirtais įspūdžiais ir ateities planais pasidalino R. Sabestinienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: