Dzūkų žinios

Siekiama, jog sovietinės simbolikos neliktų šešiose Lazdijų rajono vietose

Dalintis:
Dalius Mockevičius.
Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius.

Prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje, Lietuvoje nuspręsta nukelti sovietmečio memorialus.

Kultūros ministrui liberalizavus taisykles, leidžiančias lengviau spręsti dėl tokių paminklų išbraukimo iš nekilnojamųjų kultūros vertybių registro, Kultūros vertybių departamentą užplūdo savivaldybių prašymai leisti nukelti sovietmečio memorialus.

Tiesa, kol vyksta prašymų svarstymas, vietiniai „liaudies keršytojai“ patys imasi naikinti paminklus. Lazdijų rajone užfiksuoti net du tokie necivilizuotos kovos prieš sovietinius paminklus atvejai.

Vilniaus gatvėje esančiose sovietų karių kapinėse raudonais dažais buvo apipiltas sovietų kariams skirtas cementinis paminklas, o šalia jo padėtas mergaitės iš Mariupolio rašytas laiškas apie tragiškas ukrainiečių tautos kančias per Rusijos karą.

Filicijanavo kaime pastebėta, kad prie įėjimo į sovietų pasieniečių kapines nuo betoninio pado buvo nuimta ir sudaužyta marmurinė atminimo lenta.

„Kultūros paveldo departamento specialistai išnagrinėjo jau beveik pusę savivaldybių pateiktų prašymų nukelti sovietinius memorialus, siejamus su palaidojimo vietomis“, – sakė Kultūros paveldo departamento vadovas Vidmantas Bezaras. Savaitės pradžioje jo pateiktais duomenimis, į departamentą kreipėsi apie 25 savivaldybės, prašydamos iš naujo įvertinti 65 jų teritorijose esančių paminklų teisinę būklę, kad šiuos būtų galima nukelti. Anot V. Bezaro, 11 atvejų savivaldybėms nurodyta, kad jos pačios gali demontuoti paminklus, nes jiems vertingųjų savybių nėra nustatyta, tuo metu praėjusį pirmadienį, V. Bezaro teigimu, KPD sudaryta vertinimo taryba priėmė sprendimus dėl 15 objektų.

„Dzūkų žinios“ domėjosi, kaip šią problemą sekasi spręsti Lazdijų rajono savivaldybei.

Lazdijų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius teigė, jog Lazdijų rajono savivaldybė jau kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą dėl sovietų karių atminimo vietų ir jiems skirtų paminklų teisinės apsaugos panaikinimo ir išbraukimo iš Kultūros vertybių registro. Rašte buvo nurodytos šešios Lazdijų rajono teritorijoje esančios sovietinių karių palaidojimo vietos, kurios įamžintos sovietiniais paminklais su sovietine simbolika.

Pasidomėjus, kokius paminklus, susijusius su sovietmečiu, planuojama nukelti Lazdijų rajone, D. Mockevičius sakė, jog kai tik bus gautas atsakymas iš Kultūros paveldo departamento, savivaldybė inicijuos Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietų Lazdijų mieste, Vilniaus gatvėje, Kapčiamiestyje, Kapčiamiesčio seniūnijos Stalų kaime, Būdviečio seniūnijos Filicijanavo kaime, Rudaminoje, Verstaminų senųjų kapinių ir abiejų pasaulinių karų karių kapų komplekso Verstaminų kaime paminklų arba sovietinės simbolikos, esančios ant jų, demontavimą. Šiose vietose savivaldybė planuoja pateikti istorinę tiesą atitinkančią informaciją specialiai parengtuose informaciniuose stenduose.

Kol vyksta prašymų svarstymas, vietiniai „liaudies keršytojai“ patys imasi naikinti paminklus. Lazdijų rajone užfiksuoti net du tokie necivilizuotos kovos prieš sovietinius paminklus atvejai.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: