Dzūkų žinios

Sraigių sezonas jau įpusėjo: sraigių tiek, kad lipa namų durimis

Dalintis:
Superkantys sraiges Lazdijų krašte nesiskundžia: žmonės tikrai atneša ir po 50, ir 100, ir net 200 kilogramų.

Dineta Babarskienė

Šiemet sraigiautojai trina rankomis, nors šilumos galėtų būti daugiau, tačiau lietaus tai jau tikrai pakankamai. „Joms patinka šiltesnis oras, bet ką padarysi, bent jau drėgmės yra“, – pastebi užkietėjęs sraigiautojas. Sako, šiemet tikrai pavyks užsidirbti: daug prirenka. Į supirktuves neša, veža maišais, kiti supirkėjai atvyksta ir į namus, tik sraigių turėtų būti surinkta ne mažiau nei 50 kilogramų. „Per dvi valandas žmona 10 eurų užsidirbo. Vietas žino“, – sako sraigiautojas.

Sraigių yra, tik rink. „Aš čia kažkuriais metais parsinešiau krepšį sraigių iš palaukės. Nunešiau parduoti. Galvoju, ai, nedaug, paleisiu savo kieme. Tegu gyvena, tegu vaikščioja sau. Tai dabar jų pas mane tiek, kad trobon braunasi: lipa namo durimis“, – pasakoja Raimundas iš Janaslavo kaimo. Anot jo, eibių jos čia nepridaro, vienkiemyje vietos daug, tad nieko nenugraužia. „Nesipykstam“, – patvirtina šeimininkas, suteikęs sraigėms galimybę nenukeliauti ant kokio gurmano stalo. Šiais metais sako, kad iš bėdos nei eiti niekur nereikia, išlipai iš lovos ir eik kieman sraigiauti. „Žinau, kad ir griovyje tikrai jų yra. Tai kitą kartą dėl pramogos nueini ir surenki“, – pasakoja jis. Tačiau anot vyriškio, jei jau nori rimtai padirbėti ir užsidirbti, reikia ryte anksčiau atsikelti ir pavaikščioti pagrioviais, miškuose būna.

Kaip ir kiekviename darbe, taip ir šiame, yra visokiausių subtilybių. Neslepia, kad dabar jau yra ir tam tikrų trukdžių sparčiai rinkti sraiges. „Dabar jau žolė aukšta, tad sraiges reikia traukti iš žolių, bet kad jų yra, tai yra“, – sako jis. Tikina, kad sraigių tikrai nemažai, nes net važiuodamas automobiliu mato, kaip išlindusios keliu kažkur šliaužia. „Ant kelio vaikšto. Tose vietose stabtelk, dirstelk pakelėje – rasi“, – pataria pašnekovas.

Raimundo kolega – kitas sraigiautojas – sėda į automobilį ir ne tik Lazdijų rajone renka sraiges, važiuoja ir į Marijampolės, Kalvarijos, Alytaus savivaldybes. Parduoda Alytuje po 60–70 euro centų. „Kai prasideda sraigių sezonas, tada ir pradedu savo darbus. Paskui jau uogų, grybų sezonai. Iš to pragyvenu visus metus“, – neslepia vyriškis. Juokauja, kad dabar pinigai „vaikšto“ grioviuose, paskui jau „auga“ miškuose. „Aišku, supirkėjai už jas daugiau gauna pelno nei mes, rinkėjai, na, bet kiek parduodi, irgi užsidirbi. Nei sėt, nei akėt. Dievulis priaugina žmogui“, – postringauja jis.

„Sezonas jau įpusėjo, dar parinksiu. Dar visas birželis priešaky“, – viliasi ir Raimundas.

Superkantys sraiges Lazdijų krašte nesiskundžia: žmonės tikrai atneša ir po 50, ir 100, ir net 200 kilogramų. Tai gal keliese renka? „Ne, sakė, kad po vieną rinko“, – tarsteli supirkėja. Sako, kad prirenka nemažai, bet oro sąlygos galėtų būti ir palankesnės: šilumos reiktų. „Ne visai tinka sraigėms toks šaltas oras, na, bet jų yra. Kai sausa buvo, mažiau pririnkdavo, dabar lyja, tai jau ženkliai daugiau parenka“, – sako pašnekovė. Kilogramas sraigių Lazdijuose – 65 euro centai. Sezonas dar nesibaigia: iki birželio vidurio supirkėjai dar tikrai žada supirkti. O mažų sraigučių neperka, sako, užtat, kad jos mažos ir dar turi užaugti.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: