Dzūkų žinios

Gėlių grožiui abejingų nėra

Dalintis:
Lazdijų rajono Staidarų kaime įsikūręs gėlininkas Gintas Vasiukonis.

Rita Krušinskaitė

Lazdijų rajono Staidarų kaime įsikūrusio žinomo gėlininko Ginto Vasiukonio išaugintomis gėlėmis savo aplinką jau ne vieną dešimtmetį puošia ir lazdijiečiai, ir kitų Lietuvos kraštų gyventojai.

„Žmonės kaip galėdami gražina savo aplinką, puošia ją. Nuotaikos geros. Pirkimas yra. Dar tik dabar pradeda keisti našlaites ant kapų. Vasaros pradžia buvo šalta, todėl tik dabar prasidėjo vasarinių gėlių pirkimas ir jis vis labiau įsibėgėja“, – sakė patyręs gėlininkas.

Anot G. Vasiukonio, lietuviai labiau pradėjo vertinti grožį. Ir pandemijos metu žmonės noriai pirko gėles, ir dabar, infliacijai pasiekus neregėtas aukštumas, Noro gyventi gražioje aplinkoje nenuslopino niekas.

Lazdijietis į gėlių verslą pasuko dar sovietmečiu, 1987 metais. Iš pradžių augino pomidorus ir agurkus. Po metų suviliojo rožės, gvazdikai. Verslas sekėsi puikiai, kol neprasidėjo gėlių įvežimas iš Nyderlandų. „Lietuvoje užaugintų gėlių pirkti jau nenorėjo, visus viliojo įspūdingais dideliais žiedais šiltesniuose kraštuose užaugintos gėlės. Dėl saulės trūkumo Lietuvoje tokių užauginti nepavyksta, tad kurį laiką stabtelėjau. 2004 metais vėl atnaujinau verslą, pasistačiau pora šiltnamių. Dirbau keturis mėnesius ir viską pardaviau per savaitę. Tai buvo stimulas plėstis iki 9 šiltnamių. Tačiau po praėjusiais metais įsisukusios vėtros, kuri daug žalos pridarė ir suniokojo 3 šiltnamius, liko 7. Visų neatstačiau“, – apie verslo vingius pasakojo gėlininkas.

Lazdijietis beveik kasdien nuvažiuoja po tris šimtus kilometrų, išvežiodamas gėles klientams ir į pardavimo taškus įvairių miestų ir miestelių turguose.

Gėlių sezonas G. Vasiukonio šiltnamiuose prasideda sausio viduryje, kai pradedamos sodinti našlaitės, o prekiauti jomis pradedama jau kovo viduryje. Šiemet dėl šalto pavasario prekyba prasidėjo mėnesiu vėliau. „Šis sezonas pareikalavo nemažai investicijų pabrangusiam kurui. Auginant begonijas, reikia 18 laipsnių šilumos, o lauke minusas. Jei uždraus šildymui naudoti anglį, šiltnamininkų laukia liūdni laikai“, – kalbėjo G. Vasiukonis.

Kiek gėlių rūšių augina, G. Vasiukonis sako neskaičiuojantis, tačiau tikrai daug, tuo neabejoja nė vienas pirkėjas, užsukęs į šiltnamius. Jo ūkyje gėlių įvairovė didžiulė, G. Vasiukonis augina ir vienmetes, ir daugiametes gėles: ežiuoles, alūnes, hortenzijas, šalavijus, begonijas, pelargonijas ir dar gausybę visokių kitokių. Jo ūkyje galima rasti ir tujų, kurias lietuviai itin pamėgę ir, siekdami susikurti privatumą, gyvatvorėms dažniausiai jas renkasi.

Kokias gėles pirkėjai renkasi dažniausiai? „Tradicines – pelargonijas, begonijas. Kelerius metus stebiu vis labiau įsisiūbuojančius pelargonijų pardavimus. Aš ją vadinu tinginio gėle, nes ji nėra reikli priežiūrai. Yra ir sezono naujienų, tereikia užsukti ir išsirinkti. Kainos nesikandžioja, jų nuo praėjusių metų nedidinome“, – kvietė G. Vasiukonis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: