Dzūkų žinios

Nors pačiai žolininkei šio augalo kvapas smirdi, tačiau pataria kūlversčiom lėkti jo prisirinkti

Dalintis:

Dineta Babarskienė

Maniau, kad vingiorykštė primirštas augalas, o ir ne visiems pažįstamas. „Oi, ne. Labai žinomas. Renkame, renkame. Kasmet renku, o ir prašančių vingiorykštės arbatos tikrai yra. Jeigu žmonės ieško, prašo, naudoja, vadinasi, padeda”, – patikina žolininkė, vaistinių, aromatinių, prieskoninių augalų ūkio „Viliūtės žolynai“ įkūrėja Viliūtė Garbenčienė iš Karužų kaimo.

Tiesa, atkreipia dėmesį Viliūtė, kad braidydami pievose vingiorykštės tikrai nerasime. „Augalas randamas palei kanalus, griovius, drėgnose pelkėse, užmirkusiose vietose”, – pataria, kur eiti ieškoti vingiorykštės. Ji pati randa šių augalų šlapynėse, prie namų, palei alksnynus, prie Rudaminos piliakalnio vienoje šlapioje vietoje vingiorykštės tikrai žydi. Dabar kaip tik pats žydėjimas. „Kūlversčiom lėkite į šlapynes, tuoj bus vėlu”, – įspėja ji. Pasako ir kodėl nereiktų laukti: kai jau visas žiedynas sužydi, tai labai daug žiedadulkių iškrenta, tad geriausia pasirinkti, kai apačia dar tik pradeda skleistis, o viršus net neišsiskleidęs. Žinoma žolininkė dar atkreipia dėmesį, kad galima rinkti ir pasidžiovinti ir vingiorykštės lapus, ne tik žiedus. „Aš tik žiedus renku“, – patvirtina ji. Anot jos, vingiorykštes iš tolo atpažinti galima, mat augalas išsiskiria išvaizda, o ir kvapu traukia, bitelės vingiorykštes labai mėgsta, tai itin medingas augalas. „Kiti sako, kad ji kvepia. Pasakysiu nuoširdžiai: man ji smirdi. Vaikystėje reikėdavo praeiti pro vingiorykštes karves perrišti, nuo tada man tas kvapas nepatinka”, – prisipažįsta ji. Tačiau kam vingiorykštės kvapas patinka, sako, kvepia medumi, migdolais, tad džiovintas vingiorykštes naudoja net kaip namų oro gaiviklį.

Liaudyje sakoma, jog pelkinės vingiorykštės 40 ligų gydo. Tai, anot senolių, galingiausia žolelė.

„Ji gali būti naudojama kaip natūralus aspirinas“, – pastebi žolininkė. Pelkinė vingiorykštė mažina temperatūrą, žiedų ir lapų arbata geriama persišaldžius, padeda sergant angina, sloga, gripu, malšina sąnarių skausmą, tinka sergant reumatu ar artritu. Suskaudus dantis ar galvą, ji taip pat pagelbės. Rekomenduojama vartoti esant skrandžio ir virškinamojo trakto sutrikimams, žarnyno opaligei. Ji viena iš geriausiai virškinimo sistemą veikiančių augalų. „Nuo viduriavimo, nuo karščiavimo, skatina prakaitavimą, šlapimo išsiskyrimą, stiprina organizmą, slopina skausmą, naikina bakterijas“, – vis vardija žolininkė. Atkreipia dėmesį, kad vingiorykštė, kaip kraują skystinantis augalas, pirmauja tarp kitų vaistingųjų augalų gydant širdies ir kraujotakos sistemos ligas. Vingiorykštės antpilu gydoma sudirgusi ir įvairių ligų pažeista oda, mat dezinfekuoja, ramina, malšina skausmą ir niežulį, slopina uždegimą, gydo odos pažeidimus.

Iš vingiorykštės gaminami hidrolatai naudojami pirtyje, mat gaivina, vėsina, o ir aromatas neišpasakytas: jo nesumaišysi su niekuo kitu. Todėl vingiorykštė labai tinka pirčiai. Pirtininkai, naudojantys vingiorykštės hidrolatą savo pirtyse, sako, kad vingiorykštė ramina, valo, atgaivina odą, veikia priešuždegimiškai, tinka paraudusiai odai, veikia kaip antioksidantas, tonizuoja, teigiamai veikia nervų sistemą.

Žolininkė pašnabžda: „Įdėjus vingiorykštės žiedų į stipriuosius gėrimus, greičiau apsvaigstama. Reiškia arielkos su vingiorykšte išgersime mažiau.“

Ir dar kas itin aktualu: dabar, kai mus kaip pasiutę puola uodai, vingiorykštės aštrus kvapas juos atbaido.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: