Dzūkų žinios

Valdžios kontrolę praradę valdantieji bando gudrauti

Dalintis:

Lazdijų rajono savivaldybės taryboje – sudėtinga situacija, nes realiai nėra valdančiosios daugumos, todėl vis sunkiau merės komandai prastumti jų parengtus sprendimus.

Kaip rodo paskutinių mėnesių praktika, svarstant Tarybos sprendimų projektus komitetuose, vis dažniau nutinka taip, kad jiems nepritariama, nes daugelyje komitetų opozicija turi daugiau balsų nei valdantieji.

Panašu, jog norėdami išvengti tokių situacijų, valdantieji sugalvojo pakeisti ne tik komitetų narių skaičių, bet ir personalines komitetų narių sudėtis.

Su tokiu sprendimu nesutinka opozicijos atstovai ir vadina šiuos veiksmus teisiškai neleistinais. Opozicijos lyderis Artūras Margelis kreipėsi raštu į merę Ausmą Miškinienę teigdamas, jog nėra pagrindo keisti patvirtintą komitetų narių skaičių ir personalines sudėtis.

Jo teigimu, Lazdijų rajono savivaldybės taryba 2021-07-20 sprendimu yra nustačiusi komiteto narių skaičių komitetuose ir pavadinimus, komitetų personalinę sudėtį.

Lazdijų rajono savivaldybės taryba nėra priėmusi kito savivaldybės tarybos sprendimo ar sprendimo pakeitimo, kuriame nurodoma (keičiamas komiteto narių skaičius) kita komitetų sudėtis, todėl galioja aukščiau nurodyta tarybos komitetų sudėtis. Pažymime, kad šiuo metu nėra teisinio pagrindo deleguoti atstovus, kadangi ankstesnis Lazdijų rajono savivaldybės tarybos 2021-07-20 sprendimas Nr. 5ST-825 „Dėl Lazdijų rajono savivaldybės tarybos 2019 m. gegužės 17 d. sprendimo 5ST-39 „Dėl Lazdijų rajono savivaldybės tarybos komitetų pakeitimo“ yra galiojantis“, – rašome merei išsiųstame rašte.

A. Margelis paprašė merės nurodyti tarybos sprendimą, kuriuo remiantis keičiasi tarybos komitetų pavadinimas, narių skaičius komitetuose ir komitetų sudėtis.

Jo nuomone, komitetų narių skaičių ir personalines sudėtis valdantieji nori pakeisti, kad galėtų juose turėti savo narių daugumą ir taip garantuoti pritarimą sprendimų projektams.

Opozicijos atstovas Jonas Stankevičius teigė, jog tam, kad valdantieji įgyvendintų šiuos planus, būtinas ne vienas tarybos posėdis.

„Viename posėdyje turi būti patvirtintas komiteto narių skaičius, kitame – komiteto narių personalijos. Tai ilgas procesas, turint galvoje realios valdančiosios daugumos nebuvimą, tokius sprendimus nebus lengva priimti. Kita vertus, šiuo metu nematau teisinės priežasties, kodėl reiktų keisti komitetus ir jų sudėtis. Juose dirbantys tarybos nariai yra įsigilinę į savo kuruojamų sričių problemas, todėl bet koks keitimas neturi logikos“, – sakė teisininko išsilavinimą turintis J. Stankevičius.

Valdantieji šią savaitę bandė gudrauti ir sušaukė jungtinį komitetų posėdį, kuris neva turėjo pritarti šiai komitetų ir jų narių pertvarkai.

Kadangi opozicija – konservatoriai ir „Pirmyn!“ – nusprendė nedalyvauti šiame neaiškaus formato posėdyje, todėl neliko kvorumo ir komitetų klausimas pakibo ore.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: