Dzūkų žinios

Automobilių modeliukams dešimtmetis taupo kortelėje, pasponsoriauja ir tėtis

Dalintis:
Faustas Mitrikevičius
Automobilių modelių Fausto kolekcijoje 50. Skaičius neabejotinai didės.

Dineta Babarskienė
Faustas Mitrikevičius jau ruošiasi į ketvirtą klasę Šeštokų mokykloje. Sako, kad atostogauti gerai ir į mokyklą ne itin norisi, tačiau vis tik džiaugiasi, kad nuotoliniu mokytis jau nebereiks: jam tai labai nepatiko. Kalbinu Faustą, tik ką sugrįžusį iš pajūrio, atšventusį savo pirmą rimtą 10 metų jubiliejų ir vis dar gyvenantį atostogų nuotaikomis.

Didžiausias Fausto fanas – jo tėtis

Vasara, begalė nuotykių, bet šįkart apie Fausto užsiėmimą, į kurį jis pasinėręs visa galva: berniukas kolekcionuoja „Hot Wheels“ automobiliukus. „ „Karšti ratai“ – taip lietuviškai būtų galima pasakyti“, – paaiškina jaunasis kolekcionierius Faustas. Tėtis Virginijus pastebi, kad būtent dėstant lego, ką sūnus taip pat itin pamėgęs, bei užsiimant kolekcionavimu, atsiskleidžia ypatinga Fausto savybė: kruopštumas. „Kitur kaip ir visi vaikai, šitoj vietoj jis labai smulkmeniškas“, – sako meiliai sūnų apsikabindamas tėtis.

Automobilių modelių Fausto kolekcijoje 50. Skaičius neabejotinai didės. Svajonė yra surinkti 1000. Tiesa, ne pats vienas tikisi tai padaryti. „Manau, kad šią kolekciją papildys jau mano vaikai“, – rimtai apie ateitį kalba dešimtmetis. O kol kas jo didžiausias fanas, palaikytojas ir sponsorius – tėtis Virginijus. Tuoj suprantu, kad ši veikla nejuokais įtraukusi abu vyrus: ir jaunąjį kolekcionierių, ir vyresnį. „Na, aš geriausiai žinau, ko jis neturi, ko norėtų, tad pagelbėju“, – prisipažįsta Virginijus. Juolab, kad aistrą kolekcionuoti ko gero Faustas ir paveldėjo iš tėčio, mat ir Virginijus kaupia įvairias senienas, turi labai rimtai kolekcionierių vertinamų Antrojo pasaulinio karo medalių su patvirtinančiais dokumentais.

Automobilių modelių kolekcija pradėta rinkti prieš 3–4 metus. Kaip patvirtina pats kolekcijos savininkas Faustas, automobiliai jį domina nuo mažens. Berniuko surinktos kolekcinės mašinytės išdėstytos lentynoje, jo kambario sienos puoštos „automobiliniais“ motyvais. Sudėti automobiliukai čia ir po vieną, ir rinkiniais – po 5 automobiliukus. „Jau čia kaip pavyksta rasti, nusipirkti“, – aiškina jis.

Automobiliai – jam itin įdomūs, tad kad ir kur atsidurtų Faustas, vis dairosi į automobilius: tikrus ar sumažintus jų modelius. „Kad ir kur būtume, kad ir kur keliautume –Vokietijoje, Danijoje, Lietuvoje, Faustui įdomiausia automobiliai. Jis iškart, vos pamatęs, pasako ne tik koks tai automobilis, susako ir jo techninius duomenis. Na, jam tai įdomu, jis tuo domisi“, – paaiškina jo fanas – tėtis.

Parodo Faustas ir paskutinius, visai neseniai įsigytus automobiliukus: japonišką automobiliuką ir dar vieną Betmeno automobilį. Pirmasis jo kolekcijos eksponatas – itin vertingas Betmeno automobilis. „Ant kiekvieno modeliuko serijos numeris, kur jis pagamintas. Pavartęs jį, gali surasti daug informacijos“, – aiškina rodydamas automobilių modelius Faustas. Jis ir dar daugiau gali papasakoti, nes kiekvienas jo automobiliukus turi savo istoriją. „Automobiliukai iš kino filmų. Pavyzdžiui, šitas iš filmo „Greiti ir įsiutę“, – rodo jis. Yra automobilių modelių ir iš animacinių filmukų. Yra ir proginių mašinėlių. Fausto kolekciją akylai stebi ir „saugo“ viduryje kolekcijos „apgyvendintas“ vienas herojus iš filmo „Žvaigždžių karai“.

Taupyklė – kortelėje

Surasti automobilių modelių galima parduotuvėse. „Hot Wheels“ modeliukus jis dažniausiai perka įprastose mums parduotuvėse: „Maximoje“, „Norfoje“. Apsilanko, žinoma, ir žaislų parduotuvėse. Tik bėda ta, kad surinkus kokia 20 automobilių modelių, jau pradeda darytis sunku rasti skirtingų. Svarsto vyrai, kad gal ir senienose galima būtų rasti kažką išskirtinio? „Kol kas mums nepasitaikė Lietuvoje. Gal užsienyje ir galima būtų?“ – mano jiedu. Modeliukus perka ir internetu. „Be interneto pagalbos neįmanoma jau dabar“, – sako abu vyrai.

Ši aistra automobiliukams nepigi. Priklausomai nuo modeliuko, kaina gali svyruoti nuo kelių iki kelių šimtų eurų, o tikri entuziastai randa modeliukų, kurių kainos siekia keturių nulių zoną. Fausto kolekcijoje yra ir 100 eurų kainuojančių automobiliukų. Žino, kad jų vertė auga ir po 20–30 metų turės dar kitokią, ženkliai didesnę piniginę vertę. Tačiau Faustas kolekcionuoja todėl, kad jam patinka. Taupo, spragtelėti pirštais neužtenka. Tai visi pinigėliai į taupyklę? „Ne, aš taupau kortelėje“, – sako dešimtmetis. Pasirodo, dabar vaikai jau taupo „šiuolaikiškai“: taupyklė – kortelė. O paklaustas, kad gal ateityje ir pats nusipirks jau tikrą, išskirtinį automobilį, Faustas atsako kaip suaugęs: „Tam reikia labai daug dirbti, kad užsidirbčiau.“ O kol kas greitais lenktyniniais automobiliais Faustas lenktyniauja kompiuteriniuose žaidimuose, online susijungia visas tarptautinis jo draugų būrys iš Anglijos ir tada … užverda azartas, prasideda tikros lenktynės.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: