Dzūkų žinios

Druskininkuose linksmai ir skaniai praūžė sūrių gurmanų šventė

Dalintis:
„Sūrių festivalio“ akimirka. (Mindaugo Jokubausko nuotr.)

Rita Krušinskaitė
Didžiausiame Pietų Lietuvos kurorte vykusiame VIII „Sūrių festivalyje“ ir VII sūrių konkurse, į kurį sugužėjo tūkstančiai sūrio mėgėjų, buvo išrinkta dešimt sūrių nominantų. Du iš jų pagamino sūrininkė Vaida Genienė iš Dzūkijos.

Daugelio pamėgtas sūrių festivalis tapo įdomiu vasaros pabaigos akcentu. Geras oras ir noras pasmaguriauti sūriais į festivalį sukvietė kelis tūkstančius sūrio mylėtojų, kurie domėjosi, degustavo, bendravo ir pirko ūkininkų su didžiule meile savo amatui pagamintus sūrius.

„Šis festivalis nuo ankstesnių skyrėsi dviem aspektais – dėl COVID-19 pandemijos vyko po dvejų metų pertraukos ir itin geros kokybės sūrių pagausėjimu“, – sakė vienas renginio organizatorių Audrius Jokubauskas.

Festivalyje dalyvavo 20 smulkių sūrininkų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos. Komisijos ir žiūrovų verdiktui sūrininkai pateikė 33 įvairių skonių sūrius, iš kurių buvo išrinkta 10 sūrių nugalėtojų.

Kai kurie sūriai geriausiais išrinkti dviejose ar net trijose kategorijose. Sūrininko Manto Baršio pagamintas ožkų pieno sūris „Ožka pataluose“ pelnė net tris nominacijas – geriausio ožkų pieno sūrio, geriausio baltojo pelėsio sūrio ir „Grand prix“. Dvi nominacijas pelnė Vaidos Genienės avių pieno sūris „Keistuolis“. Jis pripažintas geriausiu avių pieno sūriu ir geriausiu puskiečiu sūriu. Geriausiu karvių pieno sūriu buvo išrinktas sūrininkės Rasos Griežės sūris „Baltas brolis“, geriausiu mėlynojo pelėsio sūriu – Latvijos sūrinėje „Soira“ pagamintas sūris „Taip toliau“ (karvių), geriausiu šviežiu sūriu – sūrininkės Rūtos Aliukonienės pagamintas „Marčios“ sūris (karvių), geriausiu kietuoju sūriu pripažintas sūrininko Manto Baršio „Birželis“ (ožkų), mėgstamiausio publikos sūrio titulas teko kylančios Lenkijos sūrininkystės žvaigždės Kamil Holajda pagamintam sūriui „Lakowy“ (ožkų).

A. Jokubausko teigimu, kadangi Lietuvoje nėra pagaminama pakankamo kiekio gerų sūrių, išrinkti populiariausio sūrio nepavyktų. Jei tai būtų daroma, rezultatai atspindėtų sūrių gamintojų gamybinius pajėgumus, nes daugiausia nupirktų to, kurio būtų.

„Sūrių festivalio“ akimirka. (Mindaugo Jokubausko nuotr.)
„Sūrių festivalio“ akimirka. (Mindaugo Jokubausko nuotr.)

Anot A. Jokubausko, konkursas vyko pagal tarptautinę tokių konkursų patirtį. Komisiją sudarė kompetentingi nariai: Mindaugas Vizgaitis – sūrių gamybos technologas, Paulius Jurkevičius – gastronomijos žurnalistas (Italija, Roma), Arūnas Starkus – „Vyno klubas“, Someljė mokykla. Vilniaus universiteto profesorius Rimvydas Laužikas skaitė paskaitą „Sūriai Lietuvos gastronomijos istorijoje“, supažindinusią, ant kurio maisto hierarchijos laiptelio istoriškai Lietuvoje buvo padėti sūriai ir kodėl. Didelio dėmesio sulaukė ypatingos sūrių degustacijos, kurias komentavo šio amato ir gastronomijos žinovai. Į festivalį atvykusiems vaikams taip pat netrūko pramogų – veikė kūrybinės dirbtuvės vaikams, mokslinis šou „Atradėjas”. „Sūrių festivalį“ vainikavo grupės „Sidabras” koncertas.

„Sūrių festivalis“, pačių sūrininkų vadinamas sūrininkų Kalėdomis arba atlaidais, suteikia galimybę į vieną vietą suvažiuoti sūrininkams iš visų Lietuvos kampelių ir pasidalinti patirtimi, rūpesčiais ir atradimais, pabendrauti ir savo gaminius pristatyti plačiajai visuomenei“, – sakė A. Jokubauskas.

Festivalio organizatoriai – Druskininkų kultūros centras ir sūrinė „Varinis puodas”, rėmėjas – Žemės ūkio ministerija.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: