Dzūkų žinios

Geras rūsys, kur viskas liuksiškai išsilaikytų, ne tik daržininkų, bet ir gėlininkų svajonė

Dalintis:
Asociatyvi nuotr.

Dineta Babarskienė

Edita Stanionytė iš Naujosios Kirsnos kaimo sako, kad po namu turi gerą rūsį. Jame kuo puikiausiai per žiemą išsilaiko ir bulvės, ir kitos daržovės, ir obuoliai, ir gėlės. „Aš ir stiklainius su gėrybėmis laikau rūsy. Tėvas lentynas man padaręs“, – tarsteli ji.

O juk, žinia, ne vienam gėlininkui galvos skausmas, kur išlaikyti rudenį iškastų gėlių gumbus per žiemą. „Pavasarį kanas susodinu į vazonukus, tuoj suželia“, – tarsteli ji. Sako, kad jos rūsyje labai gerai išsilaiko ir kanos, ir jurginai: drėgmės tiek, kiek reikia, ventiliacija gera – vamzdukai į lauką išvedžioti. „Pavasarį bulves vežu sodint, tai atrodo kaip tik ką nukastos, net neapvytę, morkos visą žiemą kaip šviežios, burokėliai irgi puikiai išsilaiko, atrodo kaip tik ką nurauti“, – pasidžiaugia ji.

Namas statytas 1960 metais, tada ir rūsys po namu darytas. Į rūsį patekti gali per virtuvę: skylė įlipti yra, dangtis padarytas, atrodo kaip virtuvės grindys, tereikia atidengti ir kopėtukėmis nusileisti į apačią – giliai, o ten gali vaikščioti beveik visu ūgiu išsitiesusi – vietos nemažai. Prisipažįsta, kad kartais tingi lipti, kaip dzūkai sako, sklepan, tai bulvių kibirą išsiima ir laiko kur arčiau, kad prireikus bulvių pietums, nereiktų kiekvieną kartą laipioti pirmyn atgal.

„Labai gerai viskas išsilaiko. Liuksiškai“, – teigia šeimininkė. Tačiau sako, kad norėtų pasidaryti ir lauko rūsį: didesnį nei šis po namu.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: